'Srbi ludaci evropski prvaci' - Petorica za primer, većini presela pečalba!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 07.09.2016.
20:35
Izvor: Sportske.net

Tri godine nakon istorijskog uspeha koji je omladinska reprezentacija Srbije ostvarila na Evropskom prvenstvu u Litvaniji pravimo osvrt na karijere dečaka koji bi danas trebalo da budu formirani igrači.

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

Reprezentativni fudbal u Srbiji nije imao mnogo uspeha od momenta osamostaljenja države, pa nam je tako jedini zapažen rezultat u seniorskoj konkurenciji bio plasman na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi.

Za razliku od seniora, mlađe selekcije reprezentacije Srbije ostvarile su dva ogromna uspeha pošto su uspele da se domognu titule prvaka Evrope (2013. godine) i svetskog trona na Novom Zelandu (2015. godine).

Mladići koji su pre tri godine u Litvaniji osvojili Evropsko prvenstvo za igrače mlađe od 19 godine sada bi trebalo da budu formirani igrači ali situacija nije takva o čemu svedoči i minuli prelazni rok.

Osmorica igrača koji su činili okosnicu tima koji je vodio Ljubinko Drulović promenili su sredine ovoga leta, a dobar deo njih je posle epizoda u inostranstvu morao da se vrati u domaći fudbal jer se odlazak u pečalbu pokazao preuranjenim.

Postoje, međutim i dobri primeri poput Predraga Rajkovića, Nemanje Maksimovića, Sergeja Milinkovića-Savića, Mijata Gaćinovića i Aleksandra Mitrovića koji su se snašli u inostranstvu a već su se probili i do "A" reprezentacije Srbije.

Srbija U19
Foto: Screenshot: You Tube

Krenimo redom da vidimo gde su reprezentativci iz pomenute generacije bili u momentu osvajanja titule prvaka Evrope, gde su sada i šta im se događalo u međuvremenu.

1. Predrag Rajković - Golman Makabija iz Tel Aviva bio je član FK Jagodina pre tri godine a nakon što je u Litvaniji proglašen za najboljeg čuvara mreže na turniru nastavio je da napreduje.

Crvena zvezda je iskoristila priliku i angažovala Rajkovića a potom i dobro zaradila od njegove prodaje u Makabi iz Tel Aviva, a mladi golman je za tri sezone napravio ogroman pomak u karijeri.

Britain Soccer Champions League

Negotinac je sa Crvenom zvezdom osvojio titulu, nastupao je sa Makabijem u grupnoj fazi Lige šampiona, a na reprezentativnom planu je stigao do titule na Svetskom prvenstvu U20 na Novom Zelandu i upisao prvi nastup na zvaničnoj utakmici "A" reprezentacije u duelu koji je Srbija u ponedeljak odigrala protiv Republike Irske.

12. Stefan Čupić - Nišlija je bio rezervna opcija na Evropskom prvenstvu u Litvaniji ali se činilo da će OFK Beograd biti odlična sredina za napredak mladog golmana.

Dogodilo se da su "Romantičari" ispali iz Superlige što je Stefana Čupića nateralo da traži novu sredinu pa je tako tek pre nekoliko dana dogovorio saradnju sa debitantom u srpskoj fudbalskoj eliti.

Mladić koji ima 22 godine pokušaće da se dokaže na golu Bačke iz Bačke Palanke a možemo reći da za njega kao golmana možda još ima vremena iako je starosna granica za vrhunske čuvare mreže odavno spuštena i neki od najboljih golmana na svetu nemaju više od 23 godine.

15. Miloš Veljković - Defanzivac Verdera iz Bremena bio je jedan od dvojice reprezentativaca koji su pre tri godine igrali u inostranstvu. Dugo je Miloš Veljković čekao na pravu priliku u Totenhemu, sputale su ga i povrede pa je često završavao na pozajmicama, a na kraju je ostvario transfer u nemački Verder.

Milos Veljkovic

Verujemo da na klupskom nivou Miloš Veljković tek treba da pokaže koliko može, a svakako da raduje to što je štoper Verdera nastavio napredak na reprezentativnom planu pa je poput Predraga Rajkovića osvojio titulu prvaka sveta sa "Orlićima" i trenutno nosi dres mlade reprezentacije.

5. Nikola Antić - Levi bek koji je prošao Partizanovu omladinsku školu bio je član Rada u momentu kada je branio boje Srbije u Litvaniji. Pre dve godine Antić je dogovorio saradnju sa Crvenom zvezdom koja je bila kratkog daha, a nije se proslavio ni u Jagodini.

Beograđanin je prethodnog leta ostvario transfer u novosadsku Vojvodinu sa kojom je ugovorom vezan do 30. juna 2018. godine i slobodno se može reći da je Antićev izbor odličan jer Vojvodina u tekućoj sezoni ima dobar tim i igra odlično pod Nenadom Lalatovićem.

2. Petar Golubović - Talentovani defanzivac OFK Beograda ostvario je jedan od najzvučnijih transfera nakon Evropskog prvenstva u Litvaniji ali mu selidba u Romu nije donela ništa dobro.

Za bivšeg fudbalera OFK Beograda pozajmice po italijanskim klubovima bile su nešto najviše što je uspeo da ostvari i sada se čeka da poput nekih drugih saigrača iz reprezentacije napravi korak unazad i počne iz početka.

3. Slobodan Urošević - "Građevinari" su na Evropskom prvenstvu u Litvaniji imali četvoricu reprezentativaca a jedan od njih bio je i sadašnji defanzivac kruševačkog Napretka.

Sezona u belgijskom Leuvenu nije donela ništa dobro Slobodanu Uroševiću jer praktično nije ni dobio priliku da se dokaže pa sada ponovo nastupa za Napredak iz Kruševca koji se vratio u Superligu Srbije.

18. Nemanja Maksimović - Vezista kazahstanske Astane spada u red reprezentativaca koji su ostvarili najveći napredak nakon Evropskog prvenstva u Litvaniji.

Nemanja Maksimovic
Foto: fca.kz

Dovoljno je reći da Nemanja Maksimović nije imao klub dok je branio boje Srbije u Litvaniji ali je postepeno preko Domžala stigao do Astane sa kojom je igrao u Ligi šampiona, a u nastupajućoj sezoni će igrati i u Ligi Evrope.

Šampion Kazahstana već ima unosne ponude za Nemanju Maksimovića koji je već dobio šansu da nastupa i za "A" reprezentaciju Srbije i nema sumnje da je ovo jedan od igrača koji bi trebalo da predstavlja budućnost našeg fudbala.

10. Marko Pavlovski - Kapiten reprezentacije koja je osvojila titulu evropskog prvaka u Litvaniji najbolji je primer da inostranstvo nije uvek dobra opcija za mlade igrače.

Marko Pavlovski
Foto: Beta/BranislavBožić/Ds

Bivši vezista OFK Beograda uzalud se trudio da se dokaže u Portu pa je na kraju morao da se vrati na Karaburmu gde je sa "Romantičarima" dogurao do nižeg ranga takmičenja pa je ovog leta ponovo promenio sredinu i zaputio se u Split.

Nadajmo se da će jadranska obala zaceliti rane ovog "Orlića" čija karijera ne ide u željenom i očekivanom pravcu.

11. Andrija Luković - Bio je junak finalne utakmice na Evropskom prvenstvu u Litvaniji ali je poput većine saigrača napravio pogrešan korak selidbom u inostranstvo.

Bivšem fudbaleru Rada selidba u PSV nije donela ništa jer nije ni dobio priliku da igra pa se ovog leta vratio u srpski fudbal i potpisao ugovor sa Crvenom zvezdom u kojoj još uvek čeka na priliku.

17. Aleksandar Čavrić - Na dan kada pišemo ovaj tekst potvrđen je transfer u Slovan iz Bratislave. Nakon OFK Beograda Čavrić se preselio u Genk koji ga je prošle sezone prosledio na pozajmicu u danski Arhus ali se ispostavilo da je mladi reprezentativac bacio dve sezone.

Aleksandar Cavric
Foto: skslovan.com

Tokom minulog prelaznog roka dovođen je u vezu sa prelaskom u Crvenu zvezdu a završio je u redovima viceprvaka Slovačke. Nadamo se da će Slovan biti pravi izbor jer selektor mlade reprezentacije ima veliko poverenje u Aleksandra Čavrića.

6. Aleksandar Filipović - Doskorašnji kapiten Jagodine predstavlja specifičnu pojavu jer je uspeo da ostane u klubu iz grada na Belici sve do ovog leta kada je imao ponude iz inostranstva a završio u Voždovcu!?

Jagodina je ispala iz Superlige, to je bio korak unazad za momka koji je svojevremeno bio na meti Fulama, pa sada u "zmajevom gnezdu" Aleksandar Filipović ponovo pokušava da se dokaže i obezbedi transfer u inostranstvo.

Ako je za utehu, još uvek je u planovima selektora mlade reprezentacije ali ima status rezerviste.

4. Sergej Milinković-Savić - Bivšeg vezistu Vojvodine svrstali smo među reprezentativce koji idu pravim putem i nadamo se da će Sergej nastaviti da se dokazuje u Laciju.

Nakon titule evropskog prvaka Sergej Milinković-Savić je nastavio da prosperira pa je ostvario transfer u Genk, a vrlo brzo je usledio poziv Lacija i selidba u "večni grad".

Sergej Milinkovic-Savic

Spada među reprezentativce koji su na Novom Zelandu osvojili titulu prvaka sveta, a izdvaja se po tome što je nagrađen bronzanom loptom na Mundijalitu što je laskavo individualno priznanje. Dogurao je i do poziva u "A" reprezentaciju ali u toj konkurenciji tek treba da se dokaže.

13. Mijat Gaćinović - Poput svog bivšeg klupskog saigrača Milinković-Savića i mladi Trebinjanin gradi svoju karijeru na pravi način.

Pune dve godine nakon što je sa reprezentacijom osvojio titulu prvaka Evrope ostao je u Vojvodini, potom se sa "Orlićima" popeo i na svetski tron, a prošlog leta usledila je selidba u Ajntraht iz Frankfurta.

Odigrao je jako bitnu ulogu u baražu za opstanak u Bundesligi i očekuje se da u novoj sezoni dobije mnogo više šanse za dokazivanje na velikoj sceni.

16. Milan Vojvodić - Kikinđanin je u potpunosti pao u zaborav jer već dve sezone ne igra na nivou koji se očekuje od člana zlatne generacije "Orlića".

Više ga nema ni u reprezentativnim selekcijama i čini se da je titulom u Litvaniji Milan Vojvodić ostvario najveći uspeh u svojoj karijeri.

8. Dejan Meleg - Pomenuli smo da je omladinska reprezentacija te 2013. godine imala dvojicu igrača koji su nastupali u klubovima van Srbije. Jedan je bio Miloš Veljković, drugi Dejan Meleg.

Dejan Meleg
Foto: fkvojvodina.rs

Transfer u redove nekadašnjeg prvaka Evrope smatrao se punim pogotkom za Melega, posebno što je u pitanju bio holandski Ajaks, ali se ispostavilo da mladić iz Bačkog Jarka nije uspeo da se probije pa se posle igranja za rezervni tim Ajaksa i pozajmice u Kamburu vratio u Superligu.

Ako je za utehu, Dejan Meleg na startu nove sezone pruža odlične partije u dresu novosadske Vojvodine i nadamo se da će ga matični klub preporoditi i pružiti mu novu šansu da napravi iskorak ka inostranstvu.

14. Aleksandar Mitrović - Fizičkom građom i svojim umećem odskakao je od svojih vršanjaka iz reprezentacije, a kako je proglašen za najboljeg igrača Evropskog prvenstva u Litvaniji potrudio se da opravda očekivanja.

Mitar je ostao nedorečen u svom Partizanu, usledila je selidba u Anderleht i igre po sistemu toplo-hladno, a onda i transfer u Njukasl koji se ne bi dogodio da Besnik Hasi nije pomogao srpskom napadaču da "sredi glavu".

Aleksandar Mitrovic

Velika je šteta što je Njukasl ispao iz Premijer lige, ali ni to ne mora da znači korak unazad za Mitrovića sve dok bude pružao dobre partije. Brine to što je dobio jaku konkurenciju na "Sent Džejms Parku" i što Rafa Benitez sigurno neće trpeti njegove detinjaste postupke i padove u formi.

9. Uroš Đurđević - Jedan od četvorice igrača koji su branili boje Rada u momentu kada su nastupali za omladinsku reprezentaciju u Litvaniji nije se snašao u "pečalbi" pa je na kraju minulog prelaznog roka morao nazad u Srbiju.

Uros Djurdjevic
Foto: partizan.rs/MiroslavTodorović

Pokušao je Uroš Đurđević da se dokaže u Viteseu, epizoda u Palermu nije bila najsrećnija zbog problema sa povredama, pa bi Partizan i Marko Nikolić trebalo da ga preporode.

Dobio je kapitensku traku u mladoj reprezentaciji, postigao dva gola za "Orliće" protiv Republike Irske i svi se nadaju da će rehabilitovati svoju karijeru.

7. Ognjen Ožegović - Pitomac Zvezdine omladinske škole nije se proslavio u matičnom klubu pa je tražio sebe u Voždovcu, Radu, Jagodini, Borcu i Vojvodini. Prethodnog leta je imao bljesak u kvalifikacijama za Ligu Evrope, Vojvodina je to iskoristila i prodala ga kineskom Čangčunu i to je ponovo bio korak unazad za Ožegovića.

Ognjen Ozegovic
Foto: Beta/SašaĐorđević

Slično Urošu Đurđeviću i još mnogim drugim reprezentativcima iz generacije "Litvanaca" i Ognjen Ožegović će ponovo krenuti od Superlige. U smiraj prelaznog roka dogovorio je saradnju sa Čukaričkim.

Ne propustite

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Saša Ilić
Thursday, 08.09.2016
14:41

Najveća razočarenja su Mitrović i Đurđević jer su stvarno veliki talenti i imaju fizičku građu da postanu vrhunski igrači ali su otišli prerano a nisu mentalno bili spremni za to.Luković takođe strašan tehničar ima i visinu,građu i šut ali šta mu je trebao PSV kad se znalo da nema šanse sa 19 god da se izbori ni u 18.Da su njih trojica posle evropskog prvenstva odigrali po 2 sezone u Partizanu ili Zvezdi sad bi igrali negde standardno u nekom ozbiljnom klubu u zapadnoj evropi.

avatar
DONI SPALIO VESTICU
Friday, 30.09.2016
09:10

I Pavlovski je veliko razocarenje, a ni Melegu nije trebao onaj rani odlazak...

avatar
Anderton
Wednesday, 07.09.2016
23:18

Obrni okreni, OFK Beograd je svetski šampion uništavanja igrača, Vojvodina ga opasno stiže.

avatar
Realan tip
Wednesday, 07.09.2016
21:21

Ovaj Veljkovic mi se cinio dobar stoper, znam da je bio u Totenhemu, ne pratim njegov razvoj, ali nista gori od ovog Stonsa panja nije, ako nistabar je jeftiniji.

avatar
Saša Ilić
Thursday, 08.09.2016
14:42

Oduvek je bio kiksara i tad i sad pravi kikseve i nije mi jasno šta su videli u njemu.

avatar
Realan tip
Friday, 09.09.2016
21:18

Na onom SP za mlade je bio Maldini licno, u klubovima kazem nisam ga pratio.

avatar
Goran Zdravkovic
Wednesday, 07.09.2016
21:08

Zalosno sto klinci posle dve dobre utakmice ili dobrih 6 meseci odlaze za par hiljada evra vise misleci da ce zaradeti bogastvo a za godinu dve neigranja i po isteku ugovora ne mogu da nadju vise angazman ni u nasoj ligi, pravi primer je Pavlovski, kada je ponudjen Radniockom, Rastavac je samo pogledao parametre njega i Arsica i bez dvoumljenja doneo odluku da je Arsic pojacanje na sta sam se zacudio ali posle par kola sve mi je jasno, samo sto klincima bude jasno za 10 godine kada vide sta su mogli a sta napravili, pravi primer im je Perica Ognjenovic...