Sećate li se prvoaprilskog derbija?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 01.04.2015.
11:56
Izvor: Sportske.net

Čak i oni najmlađi ljubitelji fudbala u Srbiji sigurno se sećaju jedinog prvoaprilskog "večitog derbija" u istoriji ove svetkovine. Nažalost, niko ga se ne seća po lepom fudbalu već po degradaciji institucije "večitog derbija".

Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube

Povezane vesti

Neke starije generacije čuvaju lepe uspomene na "večite derbije" kada su se okršaji Crvene zvezde i Partizana zaista mogli nazivati praznicima fudbala.

Ta vremena postala su "pluskvamperfekat" a novije generacije svetkovinu srpskog fudbala uglavnom pamte po neredima na tribinama i lošim izdanjima igrača na terenu.

Na današnji dan, pre devet godina, u okviru 24. kola tadašnje Meridijan Superlige Srbije Partizan i Crvena zvezda odigrali su prvi i jedini "večiti derbi" 1. aprila.

Ne pokušavajte da se setite golova sa te utakmice, nije ih bilo! Ono što je obeležilo 126. "večiti debi" nije imalo veze sa lepotom fudbalske igre već naprotiv, sa stvarima koje ne bi trebalo da budu deo ove igre.

Navijači Partizana bojkotovali su derbi igran na stadionu u Humskoj zbog sukoba sa tadašnjom Upravom koju su predvodili Nenad Bjeković i Žarko Zečević. "Grobari" su tada bojkotovali sve utakmice Partizana a pred "večiti derbi" su obelodanili kako su od čelnika kluba dobijali konstantne pretnje.

Sa druge strane "Delije" su se pojavile na utakmici ali su severnu tribinu napustile na poluvremenu nezadovoljne što im je zabranjeno da na stadion unesu navijačke zastave.

Kako je već rečeno, utakmica je završena nerešenim rezultatom i bez datih golova, ali je zato glavni arbitar sa Cetinja Aleksandar Marković podelio dva crvena kartona i to Zoranu Mirkoviću i treneru golmana Crvene zvezde Srđanu Maksimoviću.



Crvena zvezda je zahvaljujući remiju u Humskoj zadržala prednost od 7 bodova u odnosu na Partizan pa je do kraja šampionata lako privela posao kraju i osvojila titulu.

Partizan
- Kralj, Rnić, Lomić, Saveljić, Đorđević, Nađ, Tomić, Babović, Lazović, Radonjić, Boja

Trener: Jirgen Reber

Crvena zvezda
- Stojković, Basta, Luković, Dudić, Biševac, Milovanović, Mladenović, Janković, Kovačević, Žigić, Đokić

Trener: Valter Zenga

Ne propustite