Rumunija - Sluti na dobro...

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 17.07.2015.
19:00
Izvor: Sportske.net

Osvrt na istorijat evropskih izleta kluba iz Humske daje nadu navijačima da bukureštanska Zvezda nije nepremostiva prepreka pošto je u prošlosti, posebno onoj skorijoj, Partizan u tri navrata uspevao da bude bolji od klubova iz komšijske nam Rumunije.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Žrebom u Nionu šampion Srbije u petak je saznao da put ka grupnoj fazi jednog od dva evropska klupska takmičenja ide od gruzijskog Gorija preko rumunske prestonice.

Nisu još uvek Partizan i Steaua prebrinuli pitanje plasmana u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona ali navijači kluba iz Humske sigurno veruju u to da će krajem jula i početkom avgusta protivnik crno-belih na putu ka grupnoj fazi Lige šampiona biti bivši šampion Evrope.

Predstavljati rumunsku Steauu kao protivnika srpskog šampiona bilo bi iluzorno, barem u trenutku kada obe ekipe imaju pred sobom revanše drugog kola kvalifikacija a samim tim i obavezu da opravdaju uloge favorita u duelima sa Dilom i Trenčinom.

Umesto priče o tome kako je rumunska "Zvezda" postala prvi klub sa istoka Evrope koji je stigao do titule u Kupu šampiona, prisetićemo se iskustava koje je Partizan imao sa rumunskim klubovima u evropskim takmičenjima.

Uzevši u obzir samo zvanične takmičarske mečeve u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, odnosno pretečama ova dva takmičenja, Partizan je samo u četiri navrata odmeravao snage sa klubovima iz komšijske Rumunije.

Čitaoci rođeni početkom devedesetih teško će useti da evociraju sećanja iz dvomeča Partizana i bukureštanskog Dinama koji je odigran u proleće 1990. godine u okviru 1/4 finala Kupa evropskih pobednika Kupova.

U proleće 1990. godine Partizan je prvo gostovao u Bukureštu gde je doživeo prihvatljiv poraz rezultatom 2:1, ali je Dinamo u revanšu ponovo bio bolji (0:2) pa je san o plasmanu u polufinale KPK srušen na stadionu pod Goricom.



Nakon raspada Jugoslavije, sankcija, i svega što se izdešavalo usled građanskog rata koji je zahvatio bivšu nam državu, Partizan prvi put za rivala dobija rumunski klub u sezoni 2004/2005, godinu dana nakon što su prvi put u istoriji crno-beli obezbedili plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Spletom okolnosti, Partizan je do plasmana u grupnu fazu tadašnjeg Liga Kupa UEFA stigao eliminisavši dva rumunska kluba iz Konstance i Bukurešta.

Sredinom avgusta 2004. godine Vermezovićev Partizan je uz mnogo muke eliminisao Otelul golom koji je u Beogradu postigao Dragan Ćirić na asistenciju Pjera Boje. Rival Partizana u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu kupa UEFA bio je bukureštanski Dinamo.

Prva utakmica odigrana je na stadionu u Humskoj 16. septembra 2004. godine kada je posle vođstva gostiju usledio preokret u drugom delu igre i trijumf rezultatom 3:1 uz pogotke Ivana Tomića, Pjera Boje i Nenada Brnovića. Revanš u Bukureštu završen je bez golova pa je Partizan obezbedio plasman u grupnu fazu Liga Kupa UEFA.



Još svežije je sećanje na sezonu 2008/2009 kada je posle nesrećne eliminacije u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona od Fenerbahčea "Parni Valjak" morao u dvomeč sa Temišvarom kako bi se domogao grupne faze Liga Kupa UEFA.

Prvi meč u gradu na Begeju Partizan je dobio rezultatom 1:2, dok je u revanšu bilo 1:0, pa je tim Slaviše Jokanovića ukupnim rezultatom 3:1 eliminisao nekadašnju Politehniku.



Bili su to ujedno poslednji mečevi koje je Partizan u evropskim okvirima odigrao protiv rumunskog tima.

Naredna dva crno-beli bi mogli da odigraju krajem jula i početkom avgusta pa posle svega rečenog možemo da poželimo šampionu Srbije da nastavi niz koji je započeo 2004. godine od kada na šest vezanih mečeva nije doživeo nijedan poraz u duelima sa klubovima iz susedne Rumunije.

Ne propustite

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 18.07.2015
11:27

Nije cetiri nego pet, a Ocelul (a ne Otelul) nije iz Konstance nego iz Galacija, u Konstanci smo samo igrali protiv njih, ne secam se vise zbog cega.

avatar
Saturday, 18.07.2015
11:57

I gol je dao Radonjić, a ne Ćirić!

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Saturday, 18.07.2015
12:37

Bravo, nisam uopste ni provalio da to pise. Secam se da je na tribini bila frka- na Jugu izbila tuca pa su morali da ga podele tacno po sredini (ispod semafora), samo smo drug i ja ostali i nigde nismo otisli, a bila je valjda i neka kisa, bas sumorno:-D

avatar
Friday, 17.07.2015
23:35

1996. Partizan je ispao od Nacionala iz Bukurešta - 0:0 u Beogradu i 1:0 za Rumune u revanšu!

avatar
Pope el Berraco
Friday, 17.07.2015
20:31

ako njih prodjemo u plej ofu smo povlasceni znaci liga sampiona vrlo verovatno dobijamo slabijeg protivnika od Steaue.

avatar
baldekeita
Saturday, 18.07.2015
09:36

Nismo povlasceni ako ih prodjemo jer je zreb tek nakon revansa,a ne izmedju dvomeca kao sto je sada slucaj.Jedini nacin da budemo povlasceni je da u ovom i narednom kolu ispadne cak 8 timova koji su ispred nas po koeficijentu tj. nista od toga.

avatar
Nemanja wfk CoNe
Friday, 17.07.2015
19:24

Nista ni sada nije nemoguce,uz srecu,levog beka i i zadnjeg veznog da dovedu mozda mozemo i u grupnoj fazi LS!srecno PFC

avatar
Srba Stamenkovic
Friday, 17.07.2015
19:47
avatar
EDO
Friday, 17.07.2015
23:20

Stize neki Englez,opasan igrac kazu..zove se Malou Morgen..