Partizanova treća sreća protiv Bugara?

Autor: Boris Jovanović
sreda 30.07.2014.
14:30
Izvor: Sportske.net

Crno-beli nisu nikada prošli bugarskog šampiona u Evropi, a više uspeha su imali u drugim takmičenjima. Pamti se kanonada protiv sofijske Slavije...

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Partizan je prvi put odmerio snage sa bugarskim timovima u jesen 1962.

Šampion suseda sofijski CSKA je crno-belima očitao lekciju u Beogradu, bilo je 4:1 za goste. Bugari su pobedili sa 2:1 i u prvoj utakmici kod kuće i ubedljivo se plasirali u narednu fazu gde su ispali od Anderlehta.



U najkvalitetnijem evropskom takmičenju, Partizan je igrao protiv bugarskog prvaka samo jednom, i to prošle godine kada su poraženi u oba meča protiv Ludogoreca.

Sada će, eto, biti treća sreća u Ligi šampiona (odnosno KEŠ, kako se nekada zvalo ovo takmičenje) protiv bugarskih timova.

Ali, Partizan je imao znatno više uspeha u drugim evropskim takmičenjima u duelima sa Bugarima. Beograđani su 1967. u Kupu sajamskih gradova eliminisali na startu Lokomotivu iz Plovdiva rezultatom 5:1, u revanšu je bilo 1:1.



Ipak, najubedljiviji, Partizan je bio 1988. kada su u dva meča sasuli pravi rafal protiv Slavije iz Sofije. Bilo je 5:0 i u Bugarskoj i u Srbiji.



Golove za Partizan u Beogradu su postigli, dva Batrović, po jedan Vladislav i Milonja Đukić, a i legendarni Fadilj Vokri se upisao u strelce. Vokri je dao gol i u Sofiji, dva puta je strelac bio Vladislav Đukić, jednom Đorđević, a jednom je i bugarski defanzivac pogodio svoju mrežu.



Zanimljivo da pošto je Partizan u dva navrata eliminisao Bugare, nije uspeo da prođe narednu rundu. Naime, 1967. se isprečio Lids, a 1988. Roma, posle one čuvene pobede u Beogradu od 4:2 i poraza od 0:2 na "Olimpiku".

Kako će proći u ovogodišnjem duelu?

Prvi od dva odgovora na to pitanje saznaćemo večeras...


Ne propustite