Partizan u Engleskoj - Pamti se samo "Sent Džejms Park"!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 27.11.2014.
18:57
Izvor: Sportske.net

Fudbalere Partizana večeras očekuje duel sa Totenhemom što će biti deveti put da crno-beli gostuju jednom engleskom klubu. Uoči duela sa "Pevcima", evo statistike i video sećanja na Partizanova gostovanja u "kolevci fudbala".

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Vicešampion Srbije večeras gostuje Totenhemu u okviru 5. kola grupne faze Lige Evrope a duel na "Vajt Hart Lejnu" biće 17. u istoriji koji će Partizan odigrati protiv jednog engleskog kluba.

Osam puta su do sada fudbaleri Partizana gostivali Englezima a interesantno je da je jedini trijumf ostvaren 2003. godine kada je golom Ivice Ilieva klub iz Humske izborio produžetke u duelu sa Njukaslom.

Prvo gostovanje u "kolevci fudbala" imale su Partizanove "bebe". Bilo je to davne 1966. godine kada su crno-beli u polufinalu Kupa šampiona izgubili od Mančester Junajteda na "Old Trafordu" rezultatom 1:0.

Godinu i po dana kasnije Partizan je odigrao 1:1 protiv Lidsa u 2. kolu Kupa sajamskih gradova. Jedina pobeda, kako je već rečeno, ostaje upisana zlatnim slovima u noviju istoriju FK Partizan.

Na leto 2003. godine Partizan je savladao Njukasl u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona a onda je preko penala stigao do istorijskog plasmana u elitno takmičenje.



Od poraza ostaju u sećanju onaj od KPR-a 1984. godine (6:2), zatim od Lidsa i Njukasla u Kupu pobednika Kupova i Kupu UEFA, ali i oni iz novije istorije protiv Midlsbroa (3:0) i Arsenala (3:1).



Ukupan bilans crno-belih na gostovanjima engleskim klubovima je prilično loš, pošto su na osam utakmica ostvarili pobedu, remi i šest poraza uz gol razliku 17:6 (-11).

Večerašnja utakmica igra se od 21 čas i 5 minuta a ostaje nam da vidimo mogu li crno-beli da se domognu makar boda na "Vajt Hart Lejnu".

Ne propustite