Partizan - Nastavak puta kroz "ludu šumu"

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 18.07.2014.
19:04
Izvor: Sportske.net

Godinu dana nakon eliminacije iz kvalifikacija za Ligu šampiona koja je bila začinjena sramnim scenama sa atletske staze stadiona u Humskoj, FK Partizan nastavlja svoju pustolovinu kroz "ludu šumu" sa nadom da će ovoga puta pronaći izlaz iz nje.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Prvi put od kada se Liga šampiona igra u sadašnjem formatu FK Partizan dobio je drugu sezonu za redom istog rivala na putu ka grupnoj fazi takmičenja.

Sudbina je htela da Ludogorec i Partizan drugu sezonu za redom u trećem kolu kvalifikacija za LŠ ukrste koplja a jedina razlika u odnosu na prethodnu godinu je ta što tim iz Humske ovoga puta u dvomeč sa bugarskim sastavom ulazi kao vicešampion Srbije.

Vratimo li se u letnje mesece 2013. godine možemo se prisetiti kako su Ludogorec i Partizan stigli do dvomeča i kako je on protekao.

U drugom kolu kvalifikacija za prošlosezonsko izdanje Lige šampiona crno-beli su teškom mukom stigli do plasmana u dalji tok takmičenja eliminisavši Širak, dok je Ludogorec nakon poraza u Bratislavi od Slovana (2:1), eliminisao šampiona Slovačke posle ubedljivog trijumfa u Razgradu (3:0).

Žreb je kao i ove godine na isti put stavio bugarskog predstavnika i Partizan a evo kako je proteklo prošlosezonsko odmeravanje snaga dva tima.

Treće kolo kvalifikacija, 1. utakmica 31. jul 2013. godine
Ludogorec (Bugarska) - Partizan2:1 (54' Marselinjo, 65' Aleksandrov/49' S. Marković)

Prva utakmica igrana je na "Ludogorec Areni" u Razgradu, gradu koji se nalazi skoro pa na pola puta od Rusea do Varne. Meč je bio zakazan za 31. jul a crno-beli su posle 50. minuta igre imali vođstvo i rezultat kakav se samo poželeti može.

Golom Saše Markovića Partizan je u 49. minutu poveo protiv Ludogoreca ali je onda za samo 15 minuta igre uspeo da "prospe sakupljeno mleko" i primi dva gola.

Sasa Markovic
Foto: Partizan.rs

Čak i sa porazom od 2:1 crno-beli su imali rezultat koji im je garantovao da mogu da se domognu plasmana u treće kolo kvalifikacija ali je onda usledio revanš u Beogradu i totalno razočarenje.

Treće kolo kvalifikacija, 2. utakmica 6. avgust 2013. godine
Partizan - Ludogorec (Bugarska) 0:1 (88' Zlatinski pen.)

Jači za Aleksandra Mitrovića koji se vratio sa EP za omladince u Litvaniji koje je Srbija osvojila, Partizan je u revanš ušao odlučan da savlada Bugare bez primljenog gola i tako ode u plej-of fazu kvalifikacija.

Nizale su se te avgustovske večeri prilike pred golom Vladislava Stojanova, a najbolje su "prohujale s vihorom" krajem prvog dela igre kada je Mitrović pogodio prečku i petnaest minuta pre kraja kada je centaršut sa leve strane umalo završio u mreži Ludogoreca posle intervencije jednog od defanzivaca gostujućeg tima.

Nikola Ninkovic
Foto: Partizan.rs

Kazna za promašaje Partizan je stigla pet minuta pre kraja kada je Ludogorec posle kontranapada nagrađen penalom koji je skrivio Nikola Gulan a Zlatinski je preciznim udarcem srušio snove Partizana o plasmanu u plej-of fazu kvalifikacija za Ligu šampiona.



Ništa se od prošle godine nije previše promenilo u redovima bugarskog kluba. Ludogorec je nastavio dominaciju na domaćoj sceni što ne čudi ako se uzme u obzir činjenica da trener Stojčo Stoev raspolaže pravom legijom stranaca.

Samo u prethodnoj sezoni Ludogorec je posle ispadanja iz plej-of faze kvalifikacija za LŠ automatski nastavio takmičenje u grupnoj fazi Lige Evrope gde se odlično snašao u društvu Dinama iz Zagreba, PSV-a i Černomoreca.

Nakon što su prezimili u Evropi Bugari su u 1/16 finala LE eliminisali slavni Lacio ukupnim rezultatom 4:3 a potom u osmini finala kapitulirali pred Valensijom koja je dogurala do polufinala ovog takmičenja.

Prošlosezonski evropski put Ludogoreca neodoljivo podseća na sezonu 2004/2005 u kojoj je Partizan prošao grupnu fazu UEFA Kupa, zatim eliminisao Dnjepar i onda ispao u osmini finala posle dvomeča sa moskovskim CSKA.

Izabranici Marka Nikolića dobiće idealnu priliku da se revnširaju Ludogorecu koji nikako nije tim za potcenjivanje ali stoji i konstatacija da su srpski klubovi poslednjih godina u Evropi pokazivali i previše respekta prema ekipama koje bi trebalo da se plaše imena kakva su Crvena zvezda, Partizan ili Vojvodina.

Sve u svemu, ostaje nam da se nadamo da će Partizan ove godine imati više pameti i sreće i da će posle dvomeča sa Ludogorecom crno-beli zapamtiti bugarskog predstavnika po dobru.

Ne propustite