Od Rajka do Rajka

Autor: Boban Filipović
petak 09.06.2017.
19:46
Izvor: Sportske.net

Da li je faktor "Rajko Mitić" garancija uspeha protiv Velsa?

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Nije samo do stadiona, domaćeg terena, vetra u leđa sa tribina, dvanaestog igrača. Ima tu još nešto...

Možda nista znali, velika većina vas nije sigurno, da je Vels baš dobro "dobio po ušima" kada je prvi put gostovao u Beogradu.

Bilo je davne 1953. godine, 21. maja na stadionu JNA, gde je Jugoslavija razbila 'Zmajeve' u prijateljskom odmeravanju snaga sa ubedljivih 5:2.

Junak te utakmice bio je legendarni napadač Crvene zvezde Rajko Mitić, koji je tada zabeležio het-trik.

"Čika Rajku" je trebalo samo 24 minuta od prvog sudijskog zvižduka da postigne tri gola!

Do odlaska na odmor Velšani su smanjili na 3:1 preko Trevora Forda, isti čovek je početkom drugog poluvremena postigao još jedan gol, ali je nedugo potom "pukla petarda", Zdravko Rajkov i Bernard Vukas postigli po gol i postavili stavri na svoje mesto.

Zanimljivo, od tada pa do dana današnjeg, Vels nikada nije uspeo da pobedi našu reprezentaciju, ma kako se sve ona u međuvremenu zvala.

Leže nam Velšani, skor 8-4-0 to vrlo verno oslikava. Istina, umeli su da nas namuče u prošlosti, kao na primer pre više od tri decenije u Titogradu u kvalifikacijama za EP u Francuskoj '84 kada je bilo 4:4, ali na trijumf protiv nas čekaju duže od 64 godine.

Nadamo se da će ga čekati još dugo, dolaze nam u nedelju (20:45h) na noge bez svoje prve zvezde Gareta Bejla, dolaze na stadion koji nosi ime čoveka koji je svojim het-trikom postavo temelje ove višedecenijske dominacije.

Već su počeli "na sva usta" da se žale na užasne uslove
na našem najvećem stadionu, da broje pisaore u toaletima i da ocenjuju umetničku vrednost grafita, smeta im što u jarku koji odvaja tribine od stadiona nema vode kao da je reč o srednjovekovnom zamku, smetaju im strme stepenice, jedno što im se sviđa je cena karte. Dakle, već traže izgovore za neuspeh, neka ih, razumimo ih, poslednji pu kad su bili u Srbiji primili su šest komada, nabili smo im komplekse još 70-ih godina prošlog veka kada su imali najjaču generaciju do ove.

A, ako niste do sada, u prilogu pogledajte dva "specijala" za predstojeću utakmicu u produkciji TV Sportske.net.



Ne propustite