Milko genije, kad je pao Groningen...

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 01.11.2014.
12:55
Izvor: Sportske.net

Na današnji dan, pre tačno četvrt veka, fudbalski klub Partizan nadoknadio je zaostatak iz prvog duela sa Groningenom i posle 23 godine pauze prezimio u Evropi zahvaljujući, pre svega, sjajnim partijama Milka Đurovskog.

screenshot: You tube
screenshot: You tube

Povezane vesti

Nešto stariji "Grobari" u svojim kalendarima 1. novembar imaju upisan kao dan kada je fudbalski klub ostvario jednu od najvećih i najvažnijih pobeda u svojoj istoriji.

Pre tačno četvrt veka, 1989. godine, na stadionu JNA u Humskoj fudbaleri Partizana ugostili su holandski Groningen u okviru revanš susreta drugog kola Kupa pobednika kupova.

Čitava jesen te 1989. godine bila je nezaboravna za "Parni Valjak" i njegove navijače. Pamtiće se neverovatni mečevi sa Seltikom i filozofija Ivana Golca "da se igra na gol više".

Nezaboravni dvomeč sa Seltikom još uvek je bio glavna tema među "Grobarima" te jeseni a onda su izabranici Ivana Golca rešili da navijačima daju novi razlog za slavlje.

Prvi meč drugog kola Kupa pobednika kupova crno-beli su igrali protiv Groningena u Holandiji. Domaćin je slavio rezultatom 4:3 pa su fudbaleri Partizana imali čemu da se nadaju u revanšu zakazanom za 1. novembar.

Preko 50.000 navijača Partizana okupilo se tog prvog novembarskog dana na stadionu u Humskoj da podrži svoje miljenike i pomogne im da posle 23 godine prezime u Evropi.

Ostaće upamćen "slalom" Milka Đurovskog u 16. minutu i neshvatljivo opuštanje crno-belih posle tog gola. Osamdeset minuta igrala se u Humskoj "fudbalska uspavanka" a onda je pogodak gostiju upalio alarm.

Kada je Ten Kat poravnao na 1:1 postalo je jasno da nema vremena za čekanje. Usledila je trka sa satom ali ne i panična igra crno-belih koji su za poslednjih sedam minuta, uz gromoglasnu podršku sa tribina, postigli još dva gola i tako obezbedili mesto u 1/4 finalu takmičenja koje više ne postoji pod tim imenom.



Proleće je donelo dvomeč sa Dinamom iz Bukurešta i žal što su obe utakmice izgubljene a sa njima i šansa da se napadne evropski trofej.

Kup pobednika kupova - Revanš utakmica 2. kola
Stadion - JNA
Partizan – Groningen 3:1 (1:0)
(Đurovski 16, Milojević 83, Đurđević 90 – Ten Kat 80)

Partizan - Omerović, Stanojković, Jevtić (od 63' Kolb), Spasić, Petrić, Kljajević, Bajović (od 65' Đurđević), Milojević, Bogdanović, Đurovski, Šćepović

Groningen - Lodevijks, Bekveg, Kuvermans, Vilson, Sinkgraven (od 80' Groeleken), Korman, Dijk, Rosien, Ten Kat, Mejer, Ejkelkapm

Ne propustite