Manu Đinobili - Godine su samo broj...

Autor: Vladimir Nestorović
ponedeljak 28.07.2014.
17:30
Izvor: Sportske.net

Jedan od najboljih neameričkih košarkaša koji su ikada zaigrali u NBA ligi danas je proslavio svoj 37. rođendan, a još uvek nije poznato hoće li nastaviti da se profesionalno bavi igrom među obručima.

Beta/AP Photo/Eric Gay
Beta/AP Photo/Eric Gay

Povezane vesti

28. jula 1977. godine u predgrađu Buenos Ajresa rodio se Emanuel David "Manu" Đinobili, u košarkaškoj porodici, pošto su se braća Leandro i Sebastijan bavili ovom igrom, a njihov otac Horhe je bio trener u klubu Baija Blanka, gde je Manu i napravio svoje prve korake.

1998. godine put ga je odveo u Italiju, gde je proveo četiri godine, u Ređo Kalabriji i Kinderu iz Bolonje. Na draftu 1999. godine izabran je od strane San Antonio Sparsa, kao 57. pik u drugoj rundi drafta.

Iako je to malo ko očekivao, s obzirom na njegovu konstituciju, 2002. godine stiže upravo u Teksas i NBA ligu, gde se zadržao do današnjeg dana. Predvođen Gregom Popovićem, osvojio je četiri titule šampiona NBA, dva puta našao se u 'Ol-star' timu, jednom je proglašen za najboljeg 'šestog čoveka' u ligi, a pored ovih priznanja, ima i titulu u Evroligi sa Kinderom.

Redovno nastupa za selekciju Argentine, sa kojom ima zlato sa Olimpijade iz Atine 2004. godine i bronzu iz Pekinga 2008., a u istorijskom finalu 2002. godine u Indijanapolisu je osvojio srebrnu medalju, dok se radovala reprezentacija Jugoslavije.

Upravo je on jedan od najzaslužnijih za to što je San Antonio ove sezone stigao do titule šampiona, a njegovi poeni u petom meču finala bili su neverovatni i odbrana Majamija nije imala rešenje za njega.

Ovih dana doneće odluku da li nastavlja profesionalnu karijeru, a s obzirom na to da nije daleko od pete decenije života, niko mu neće zameriti ukoliko odluči da se povuče. Ipak, nema sumnje da će ljubitelji košarke ostati uskraćeni za njegove vanvremenske poteze ukoliko to bude slučaj. Mi se nadamo da se to ipak neće dogoditi...

djinobili rodjendan



Ne propustite