Klupski fudbal u Srbiji - Sve je počelo pre 111 godina!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 14.09.2014.
20:17
Izvor: Sportske.net

Vek i 11 godina prošlo je od trenutka kada je u ondašnjoj Kneževini Srbiji osnovan prvi fudbalski klub. Sve je krenulo iz Kragujevca, pričom koju je pokrenuo inženjer Danilo Stojanović.

fss.rs
fss.rs

Povezane vesti

U vremenu kada nam je klupski fudbal pao na jako niske grane o čemu govore i rezultati srpskih klubova u Evropi, sećamo se trenutka kada je pre 111 godina inženjer Danilo Stojanović osnovao prvi fudbalski klub u ondašnjoj Kneževini Srbiji.

Sredinom septembra 1903. godine Danilo Stojanović, poznatiji pod nadimkom čika Dača, zadužio je srpski fudbal osnivanjem prvog fudbalskog kluba u Kragujevcu.

U nekadašnjoj prestonici Kneževine Srbije nikao je fudbalski klub pod nazivom Šumadija. Kragujevački tim sačinjavali su radnici vojno-tehničkog zavoda u kojem je isam čika-Dača bio zaposlen.

Koliko je Danilo Stojanović dao srpskom fudbalu govori i podatak da je nakon osnivanja Šumadije oformio još dva najveća kluba koja su početkom 20. veka bitisala u Beogradu.

Čika-Dača je po dolasku u Beograd najpre osnovao Beogradski sportski klub (BSK), a potom ga je nemirni duh naterao da oformi i najvećeg rivala BSK-a, s.k. Jugoslavija.

U svakom klubu koji je osnovao i činio deo njegovog rukovodstva čika-Dača se trudio da doprinos da i na terenu ali je njegova golmanska karijera ostala u senci onoga što je uradio kao fudbalski radnik.

Predanim radom dogurao je do potpredsednika Nogometnog saveza Jugoslavije a posle Drugog svetskog rada radio je u Crvenoj zvezdi u kojoj je izabran za počasnog predsednika. Za svoj rad dobio je i specijalno priznanje od države a bio je i prvi sportista sa nacionalnom penzijom.

Umro je u Beogradu 1967. godine u svojoj 90. godini. Danas u čast čika-Dače kragujevački "Gradski stadion" nosi njegovo ime što je malo priznanje za sve ono što je Danilo Stojanović učinio za fudbalsku Srbiju.

Ne propustite