Kad su Srbi postali 'Bogovi sa Olimpa'!

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 02.07.2020.
10:40
Izvor: Sportske.net

Dvadeset i pet godina proteklo je od nezaboravne finalne utakmice 29. Eurobasketa u Atini. Srbija pamti grčku i hrvatsku sramotu, proteste nemoćnih Litvanaca, ali u glavi prevladavaju sećanja na titulu, Đorđevićevih 9 trojki i Danilovićevo kucanje u lice

Screenshoot: YouTube
Screenshoot: YouTube

Povezane vesti

Građanski rat koji je devedesetih zahvatio Jugoslaviju ukrao nam je mnogo sportskih uspeha koje bismo bez sumnje ostvarili u mnogim ekipnim sportovima da nije bilo embarga koji nam je nametnut. Političke sankcije prenesene su i na sport pa reprezentacija Jugoslavije dugo nije mogla na međunarodnu scenu.

Upravo je ta činjenica bila od presudnog značaja za naboj koji se nakupio među košarkaškim poklonicima i igračima koji su te 1995. godine krenuli put Atine da brane jugoslovensku trobojku na 29. Šampionatu Evrope.

Teško je popisati sve ono što se dešavalo do tog nezaboravnog 2. jula 1995. godine. Jugoslavija je kao prva iz grupe "A" prošla u četvrtfinale Evropskog prvenstva, a onda je počistila Francuze sa 104:86.

Usledilo je polufinale sa domaćinom turnira i trijumf izabranika Dušana Ivkovića koji nam Grci nisu oprostili. Samo dan nakon trijumfa nad Helenima, usledilo je zlatnim slovima ispisano finale sa Litvancima.

Kaznena ekspedicija koju su predvodili Šarunas Marčiulionis i Arvidas Sabonis našla se Jugoslaviji na putu ka tituli. Finale je odigrano u "OAKA Areni" pred oko 20.000 navijača od kojih je dobrih 18.000 bilo na strani Litvanaca.

To veče u Atini pamtićemo zauvek, a detalja je toliko da je teško prisetiti se svega što se dogodilo na parketu i tribinama. Nema sumnje, ono što je obeležilo utakmicu bile su trojke Saše Đorđevića i zakucavanje Predraga Danilovića u lice Arvidasu Sabonisu.



Ne sme se zaboraviti ni revolt Litvanaca koji su dva minuta pre kraja posle tajm-auta odbili da izađu na teren i završe utakmicu. Usledilo je ubeđivanje Saše Đorđevića posle kojeg su protivnici izašli na parket i dali sve od sebe ne bi li sustigli prednost Jugoslavije.

Uzalud je bilo sve, bez isključenih Saboinisa i Rimasa Kurtinaitisa Litvanija nije mogla više nego da se izbori za častan poraz. Utakmica je završena rezultatom 96:90 što je bio signal da počne veliko slavlje.

Apsolutni junak utakmice bio je Aleksandar Saša Đorđević koji je postigao 41 poen uz devet pogođenih trojki iz 12 pokušaja. Vlade Divac je nadskočio Sabonisa, upisao je devet skokova naspram osam legende litvanske košarke.



Kumovi Dušan Ivković i Željko Obradović odveli su svoje izabranike na vrh Olimpa a zlatna medalja iz Atine bila je prva od tri koje smo kao Jugoslavija osvajali na Evropskim prvenstvima u periodu od 1995. do 2001. godine.

Dodela trofeja i medalja bila je priča za sebe. Devedeset odsto prisutnih navijača u hali zviždalo je himni "Hej Sloveni" i skandiralo "Litvanija šampion", dok se Hrvati nisu ni pojavili na pobedničkom postolju.



Bio je to dan kada smo pobedili sve protivnike i pokazali da smo najbolji kada se svi okrenu protiv nas. Zlato iz Atine i danas sija jače od svih ostalih medalja a BOGOVI SA OLIMPA u četvrtak će ponovo izaći na balkon, onaj isti koji su promovisali u postolje na koje su se peli najbolji srpski sportisti od te 1995. godine pa do danas.

Jugoslavija - Dejan Bodiroga (4), Predrag Danilović (5), Saša Obradović (6), Zoran Sretenović (7), Žarko Paspalj (8), Miroslav Berić (9), Aleksandar Đorđević (10), Željko Rebrača (11), Vlade Divac (12), Zoran Savić (13), Dejan Tomašević (14), Dejan Koturović (15)

Ne propustite

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ercov
Thursday, 02.07.2015
13:30

Nove generacije nisu ni malo svesne ovog neverovatnog uspeha nasih kosarkasa te 1995 godine nakon dugogodisnjeg rata,sankcija,izolacije i satanizovanja Srba od strane celog sveta. Oni su heroji napacenog naroda,oni su tog trenutka povratili osmeh i nadu u narodu,probudili prkos na sve nepravde dozivljene tih godina i celom svetu dokazali da su Srbi neunistivi i i nesalomivi. Tuci jake Grke u polufinalu i to pred svojom publikom a zatim u finalu i najacu kosarkasku reprezentaciju Litvaniju (bar na papiru) je uspeh koji je tesko ko u svetu kosarke te 1995 godine mogao da zamisli,sem nas Srba i samih kosarkasa.

avatar
Don Silvio
Thursday, 02.07.2015
10:48

svaki pomen na 1995 bude lepa secanja na ovaj dogadjaj i pocetak dominacije koja ja trejala 10tak godina

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Thursday, 02.07.2015
12:24

Sedam godina, ne deset(ak).

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Thursday, 02.07.2015
14:18

Sedam, 2002. godine smo osvojili zlato na SP u Indijanapolisu:-) Jedino ako ne racunas i onih godinu dana dok nasi nisu zbacili sa evropskog trona u Svedskoj, onda jeste osam:-D

avatar
Don Silvio
Thursday, 02.07.2015
14:09
avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Thursday, 02.07.2015
09:09

Tacno u ponoc, bravo! :-D Covece, vec 20 g. proslo, osecam se tako staro...

avatar
Čika Marko
Thursday, 02.07.2015
03:04

Pa dajte ljudi pa hrvati ne znaju za sramotu...mislim da se pokazalo mnogo puta. Naravno uvek ima izuzetaka ali mnogo cudna nacija.

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Thursday, 02.07.2015
12:25

A pritom i vestacka. Mozda je zato i toliko cudna sto svakako ima smisla, ko ce ga znati...

avatar
Pera Zambula opet
Thursday, 02.07.2015
01:06

Kakva su to vremena bila :)