Je l' ste znali da su Moša, Tirke i ostali Brazilu spakovali 8 komada?

Autor: Boban Filipović
sreda 09.07.2014.
20:40
Izvor: Sportske.net

Sinoćna ubedljiva pobeda Nemačke nad Brazilom u ½ finalu XX Mondijala navela nas je da po arhivama "kopamo" podatke o najvećim fudbalskim katastrofama petostrukog svetskog šampiona. Jedna od najvećih doživljena je u Beogradu od Kraljevine Jugoslavije pre

rts.rs
rts.rs

Povezane vesti

Radnja ove priče se dešava u vreme drugog svetskog prvenstva održanog u Italiji, sa koga je Brazil ispao već u prvoj fazi od Španije, i na kome Kraljevina Jugoslavije nije učestvovala.

3. juna 1934. godine, kada su na Apeninima bili na programu polufinalni dueli, Brazilci su došli na stadion BSK-a da odigraju prijateljsku utakmicu sa Jugoslavijom, gde su doživeli veoma ubedljiv poraz.

Kraljevina Jugoslavija, predvođena sa klupe selektorom Boškom Simonovićem, deklasirala je 'Karioke' rezultatom 8:4.

Interesantno, Brazilci su već u 8. minutu igre imali dva gola prednosti golovima Veldemara De Brita i Leonidasa da Silve, ali su Jugosloveni do sredine prvog dela igre poravnali rezultat preko Iva Stevovića i Svetislava Glišovića.

Gosti iz Južne Amerike odlaze na veliki odmor s prednošću nakon drugog pogotka Leonidasa Da Silve, a već nas startu drugog dela igre Armandinjo postiže i četvrti gol za Brazil i vraća mu dva gola prednosti.

Međutim, od 50. minuta meča kreće prava fudbalska rapsodija  u režiji reprezentativaca Kraljevine Jugoslavije, koja do kraja postiže čak šest golova.

Blistao je Blagoje Moša Marjanović, koji je zabeležio het-trik, Svetislav Glišović je na svoj konto dodao još jedan gol, da bi se u strelce još upisali rezervista Ivan Petrak i Aleksandar Tirnanić.

Četiri godine ranije, Kraljevina Jugoslavije je na prvom Mondiajlu odražanom u Urugvaju zauzela treće mesto i bila najbolje plasirana evropska reprezentacija na tom takimičenju.

Kontinuitet dobrih igara na svetskim prvenstivma u Južnoj Americi nastavila je i FNRJ na prvom posleratnom šampionatu u Brazilu 1950. Tada je propuštena prilika da se ponovi uspeh iz Montevidea zbog poraza od domaćina u međusobnom okršaju.

Ipak, 12 godina kasnije u Čileu, Jugoslavija je ponovo igrala polufinale, gde je zaustavljena od još jedne države koja više ne postoji – Čehoslovačke. U meču za treće mesto domaći Čile je izašao kao pobednik.

Na poslednjem Mondijalu na južnomaričkom tlu pre ovog (na koji legitimna nalsednica SFRJ Srbija nije uspela da se kvalifikuje) u Argentini 1978. godine Jugoslavije nije učestvovala.

Kako vreme prolazi, sve se više sećamo uspeha reprezenztacije u prošlosti i sve se više razočaravamo kako nove generacije dolaze...

Ne propustite