Hejsel '66 - "Grobari" ne zaboravljaju...

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 11.05.2015.
09:42
Izvor: Sportske.net, partizan.rs

Ekipa beogradskog Partizana je na današnji dan pre 49 godina igrala finale Kupa šampiona, najstariji "Grobari" dobro pamte taj dan...

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Iako je bio jedna od najmlađih ekipa tada u Kupu šampiona, ekipa Partizana je važila za veoma respektabilan sastav u evropskim okvirima, niti jedna pobeda nije mogla da se smatra iznenađenjem te 1966. godine.

Na putu do finala ekipa Partizana je izbacila francuskog šampiona Nant, zatim nemačkog šampiona Verder, Spartu iz Praga, engleskog šampiona Mančester Junajted, da bi šampion Španije, Real Madrid, bio bolji u finalu od beogradskih crno-belih.


Partizan je prvi klub iz istočne Evrope koji je uspeo da se probije do poslednjeg stepenika Kupa šampiona koji je već tada imao najveći značaj u svetskom klupskom fudbalu, pa je normalno da je izazvao divljenje čitave Evrope.

Zamislite da danas izbacite iz Lige šampiona šampione Engleske, Francuske, Nemačke? To je Partizanu te 1966. godine pošlo za rukom.

Finale se igralo na stadionu "Hejsel" koji je postao poznat po čuvenoj tragediji kasnije, 1985. godine, kada su takođe u finalu, igrali Juventus i Liverpul.

hejsel partizan real
foto: Partizan.rs

Pred oko 60 hiljada gledalaca Partizan je bio bolji rival u prvom poluvremenu, imao je više prilika, a jedan udarac Hasanagića završio je na prečki.

I u drugom delu igre Partizan je krenuo bolje, poveo je preko Vasovića u 55. minutu, ali su Madriđani preko Amancia i Serene za samo 3 minuta (od 72. do 75.) srušili sve snove Partizana o osvajanju prve evropske titule šampiona.

Partizan: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić, Pirmajer.

Real Madrid: Arakvistan, Pačin, Sančiz, Piri, De Filipe, Zoko, Serena, Amancio, Groso, Velaskez, Gento.

Ne propustite

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BianconerooNS
Monday, 11.05.2015
16:01

Zna se da je prodato od strane drzave tekma,jer izbacis Mancester United tada sigurno najjbolja ekipa u evropi i u svetu,i onda izgubis od Reala koji realno nije bio bolji od Partizana ,takodje i Zvezda prodala Panatenikosu polufinale i prednost od 4:1 iz prvog meca,ne znam nekako mi se cini ko da je bilo zabranjeno da neko od beogradskih klubova bude prvak Evrope,sve nekako vise verujem da se to namestalo za Hajduk jer ipak Tito bio veliki Hajdukovac,a i u reprezentaciji se takodje najvise Hajdukovaca guralo zato nikad nista nismo ni uradli, ,Nikako nije islo prilog da neko iz glavnog grada bude prvak evrope,verujem da su jos tada Partizan ili Zvezda par godina kasnije uzeli KES,nekako sam ubedjen da bi do raspada Yuge uzeli mozda jos koji kes!!! al ajd to je moje misljenje,mislim nervirara me to sto je Zvezda bila Prvak 1991 :D ,al opet bolje oni nego Dinamo ili Hajduk !!!

avatar
Vamos Real
Monday, 11.05.2015
16:33

Jeste i meteori su padali i zato partizan nije osvojio titulu.

avatar
Komreolne
Monday, 11.05.2015
23:22

Jest sto kazes tekma je bila prodata.Drzava je bila u izgradnji tako da je svaka kinta bila od znacaja.Ali mislim da jedno gresis.Hrvati su bili istrajni i nisu lako propustali priliku za uspehom dok srbima nije bilo tesko prodati i istorijski znacajan momenat.

avatar
Povratak kraljaBAN20
Monday, 11.05.2015
13:32

Partizan je na putu do finala izbacio šampione Francuske, Nemačke, Čehoslovačke i Francuske, a u finalu ga je čekao šampion Španije, znači ceo KEŠ je odigrao protiv šampiona iz najjačih, evropskih, fudbalskih zemalja, a samo je falio još italijanski predstavnik. Ostali smo bez titule evropskog prvaka iako smo imali najbolji tim i bili bolji u finalu u mogu reći nikad težem putu jedne ekipe do trofeja KEŠ.

avatar
Max Bunker MB
Monday, 11.05.2015
10:34

NAPRED PARTIZAN!!!

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Monday, 11.05.2015
09:56

Ovo je i jedina titula koja nam fali, objektivno. Kako bi bilo lepo da imamo 15 titula evropskog prvaka i to 1 u fudbalu, 1 u kosarci, 7 u vaterpolu, 3 u sahu, 2 u karateu i 1 u rvanju:-D Nije ni ovako lose, ali...

avatar
JEBACE VAS M. TUMBAS
Monday, 11.05.2015
09:50

Bogami, pobeda od 2:0 protiv Mancestera nije bas bila ni potpuno ocekivana:-D Sparta iz Praga je takodje bila jaka, ni to nije bio mali uspeh, narocito kada se pogleda koliko smo ih dobili u revansu, za finale samo mogu da napisem da bih zivot dao da mogu da vratim vreme i namestim da Partizan pobedi pa makar to bilo i na penale, sedamnaesta serija posle tri propustene prilike Reala da pobedi:-D