Dan kad je Junajted pao u Beogradu - Sećanje na najveću pobedu Partizanovih 'beba'

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 13.04.2017.
09:37
Izvor: Sportske.net

Tačno 51 godina prošla je od najznačajnije pobede koju su 'Partizanove bebe' ostvarile u sezoni 65/66 tokom pohoda ka finalu Kupa šampiona.

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Fudbalski klub Partizan u svojoj slavnoj istoriji nema trofej namenjen pobedniku Kupa šampiona iako je pre tačno pola veka bio na korak od ostvarenja tog cilja.

Slavna generacija 'Partizanovih beba' domogla se pre 51 godine finala Kupa šampiona, a na tom putu je u Beogradu pao i slavni Mančester Junajted!

Na današnji dan, 1966. godine, slavni engleski klub gostovao je na stadionu "Jugoslovenske narodne armije" u okviru prvog meča polufinala Kupa šampiona koji je završen pobedom Partizana.

Ekipa koju je predvodio Abdulah Gegić savladala je Mančester Junajted sa 2:0 (0:0) golovima Mustafe Hasanagića i Radoslava Bečejca čime je trasiran put ka finalu Kupa šampiona.


Revanš susret u Mančesteru domaćin je dobio rezultatom 1:0 ali je Partizan zbog gola više datog u prvom meču obezbedio plasman u briselsko finale koje će ostati upamćeno kao najsvetliji i najtužniji trenutak u istoriji kluba iz Humske.

Partizan je na putu do finala Kupa šampiona, pored Mančester Junajteda, eliminisao još francuski Nant, nemački Verder i prašku Spartu. U finalu odigranom na "Hejselu" Real Madrid je slavio posle preokreta rezultatom 2:1 čime su srušeni snovi Partizanovih beba koje i danas slove za najuspešniju generaciju u istoriji crno-belih.

Sezona 1965/1966 - Kupa šampiona 1/2 finale (prva utakmica)
Stadion: Jugoslovenske narodne armije, Beograd
Partizan - Mančester Junajted 2:0 (0:0)

Partizan
: Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Miladinović, Primajer

Mančester Junajted: Greg, Brenan, Dan, Fouks, Stajls, Andreson, Čarlton, Krirand, Koneli, Herd, Lou

Ne propustite

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Thursday, 13.04.2017
09:53

Da je pravde, u rangu sa ovom, bila bi i nasa pobeda nad Realom 1956, ali cak ni u sportu pravda vrlo cesto ne pobedjuje, naprotiv. Ostali smo -samo- moralni pobednici tog prvog ciklusa KES isto kao i Milan i Rems, nikad necemo saznati ko bi tada prvi prosao kroz cilj...

avatar
magister
Wednesday, 13.04.2016
17:25

Bio sam na toj utakmici. Bio sam dečak i dobio autogram na nekoj fotografiji od čuvenog Mata Bezbija. Prva utakmica je bila užasno uzbudljiva. Pamtim da je Džordž Best (nije naveden gore u sastavu, verovatno je ušao u poluvremenu, u svakom slučaju igrao je) bio, ja mislim dvaput, sam pred Šoškićem. Na sreću, Šole je oba puta izašao kao pobednik. Inače, Šole je tada na (valjda) stogodišnjici fudbalskog početka, Engleska : Ostatak Sveta, branio u drugom poluvremenu. U prvom je branio Lav Jašin. Takođe se sećam da smo dali i treći gol, mislim Muja Hasanagić, koji je poništen (da l' zbog nekog faula Vladice Kovačevića ili zbog ofsajda; malo sam pobrkao, pošto smo i Sparti dali šesti koji je isto zbog nečeg poništen). Inače i taj je gol bio lep, neki volej kol'ko se sećam. Ili šut od prečku (jedno Sparta drugo MUN).

avatar
Thursday, 13.04.2017
11:11

Neverovatno (neki bi rekli i zanimljivo), negde pise da je Best poceo, a na nekim mestima da je usao sa klupe. Najverovatnije je da je ipak igrao od pocetka, a da je Anderson ostao (ili samo poceo mec) na klupi za rezerve.

avatar
kizito
Wednesday, 13.04.2016
14:19

Bebe tad,bebe i sad ! Nikako da porastu.

avatar
Wednesday, 13.04.2016
14:41

Ne radi se o broju godina (bilo je tu i iskusnih, Sole 29, Vasovic i Jusufi 27, Gale 28) nego o cinjenici da su i ponikli kod nas i zajedno odrastali i igrali godinama u Partizanu, zajedno sazrevali i zivotno i igracki- i ljudi postali...

avatar
Wednesday, 13.04.2016
16:46

Pirmajer je mozda i Slovenac, tako sam bar citao. Znaci, vi ste srpski, a mi nismo? Vidim kako pises, nemoj da mi prodajes muda za bubrege...

avatar
kizito
Wednesday, 13.04.2016
15:08

Moj komentar je vise bio u sali-zbog rime.Naravno da tu generaciju i te ljude,medju kojima je bilo i smekera i prave gospode nikad ne bih osporio.Poznavao sam ih u njihovim poznijim godinama.Vladica sa casicom ali uvek svestan sta govori,Mujo i Crno Bela Devetka-svega je bilo tamo,Pirmajer vojvodjanski dasa a Vaske smeker svetskog glasa.Zato mi se ovi danasnji gade.

avatar
Wednesday, 13.04.2016
13:09

Provukli smo se u revansu najstrasnije, Mancester je te sezone bio najbolji tim u KES-u, a i u prvoj utakmici smo imali srece:-D Setite nas se za 28 dana...

avatar
Shampi po manjini!
Wednesday, 13.04.2016
15:02

da realno jesno a onda dodje crni real i sve ono sto se tada desilo. rasulo!

avatar
Wednesday, 13.04.2016
16:45

Problem je u nama bio i nasoj upravi, ne u Realu...

avatar
Wednesday, 13.04.2016
15:09

Soskic- Mihajlovic, Rasovic, Vasovic, Jusufi- Bajic, Becejac, Kovacevic, Pirmajer- Galic/Miladinovic, Hasanagic. I posle mi nismo srpski klub.