Barsa konačno prodaje skupo!

Autor: Boris Jovanović
petak 11.07.2014.
23:01
Izvor: Sportske.net

Verovali ili ne, transfer Aleksisa Sančeza je drugi po visini u istoriji Barselone kada su prodaje u pitanju. Oni su dovodili skupo, ali prodavali jeftino, gubeći novac na transferima. I taj najskuplji došao je kao posledica otkupne klauzule, a ne voljom

arsenal.com
arsenal.com

Povezane vesti

Transfer Aleksisa Sančeza iz Barselone u Arsenal je drugi po visini u istoriji kluba, on će se za 42 miliona evra preseliti u London. Nikada u istoriji Barsa nije uzela toliko novca za jednog svog igrača, osim početkom veka, kada je Real platio otkupnu klauzulu i odveo Luisa Figa.

Tada se u kasu Katalonaca slilo oko 60 miliona evra.

Čak, poznato je "prokletstvo Barse", oni su kupovali skupo, a prodavali jeftino, što ih je do pojave zlatne generacije često svrstavalo među gubitnike u novijoj istoriji.

Recimo, najveći transfer, onaj Zlatana Ibrahimovića, koji je uz "kusur" u vidu Semija Etoa klub koštao više od 70 miliona evra je promašaj decenije. Jer, Šveđanin se zadržao jednu godinu, nisu osvojili ništa u Evropi, prolećnu polusezonu nije ni govorio sa Gvardiolom pa je u Milan otišao za oko 25 miliona evra, izgubljen je veliki novac.

Barselona je Ronalda Interu prodala za oko 27 miliona dolara. To je ipak za to vreme bio ogroman novac, on je kasnije iz Italije prešao u Real za oko 50 miliona evra. Inače Katalonci su tada veći deo novca od prodaje Ronalda uložili u njegovog zemljaka Rivalda koji je plaćen oko 24 miliona.

Vilja je Barselonu koštao 40 miliona evra kada je dolazio iz Valensije, otišao je u Atletiko za svega 5, Ronaldinjo je došao za 26 miliona evra, otišao je za dvadesetak u Milan, pošto je prethodno odbio bolju ponudu Sitija.

Pisali smo o Čigrinskom koji je plaćen 25 miliona, presedeo sezonu na klupi i vratio se u Šahtjor za 15, tu je takođe izgubljen novac.

Među 10 Barsinih transfera je i Fabregas, koji je konačno ovog leta prekinuo trend, naime, iz Arsenala je stigao za oko 34 miliona, par više će Barsa inkasirati od Čelsija.

Aleksis je rekosmo najbolji posao, koštao je 26 miliona, transfer je mogao da naraste do 36, nije, jer nije ispunio bonuse, a odlazi za oko 42. Upravo Fabregas i Sančez su možda znak da je Barsa rešila da prodaje skupo, a ne kad je igrač u zenitu. Doduše, Deni Alveš bi za 15 miliona mogao da napusti klub, plaćen je Sevilji 30, ali on je bio jedan od najboljih poteza, s obzirom na to šta je dao Barseloni u proteklih 6 sezona. i još ima solidnu cenu na tržištu.

Dakle, Barsa je naučila tržišna pravila!

Ne propustite