Arivederći Lipi!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 02.11.2014.
19:40
Izvor: Sportske.net

Jedan od najtrofejnijih italijanskih trenera rekao zbogom klupi, kaže da je prestar. Iza njega ostaće veliki uspesi...

Beta/AP Photo/Shuji Kajiyama
Beta/AP Photo/Shuji Kajiyama

Povezane vesti

Lipi je bio solidan igrač, veći deo karijere je proveo u Sampdoriji, a trenerskim poslom počeo je da se bavi u prvoj polovini osamdesetih. Vodio je veliki broj klubova, u Italiji ukupno 10 kao i reprezentaciju u dva navrata, a karijeru je završio u kineskom Evegrandeu.

On je jedini čovek koji je osvojio evropsku i azijsku Ligu šampiona.

Najviše uspeha imao je sa Juventusom koji je vodio u dva navrata, osvojio je sve, pet titula prvaka Italije, evropsku, svetsku titulu, kao i Kup UEFA i kup Italije.

Sa Italijom je bio svetski prvak 2006. povratak 2010. nije dobro završio, eliminisan je u prvoj rundi Mondijala u Južnoj Africi.

Na kraju je pokupio sve kineske i azijske trofeje sa Guangžuom Evergrandeom i u 66. godini se povukao sa klupe. Postaće direktor kluba koji ga je plaćao oko 10 miliona dolara godišnje, zajedno sa Murinjom i Kapelom je najplaćeniji trener sveta.

Naslediće ga verovatno njegov čovek od poverenja, kapiten "Azura" iz 2006. Fabio Kanavaro kome će to biti prvi samostalni trenerski posao.

Inače Lipi je uz Juve i Samp, vodio i Napoli jednu sezonu, kao i Inter krajem prošlog veka, upravo ta sezona, tačnije nešto više od 14 meseci je, uz SP 2010. njegov jedini neuspeh u karijeri...


Ne propustite