"Ako naručite u narednih pola sata, maglu dobijate gratis"

Autor: Boris Jovanović
sreda 09.11.2016.
15:39
Izvor: Sportske.net

Više od četvrt veka je prošlo od popodneva u kome je Milan hodao tankom linijom između Berluskonijeve želje i mitskog uspeha. Sa ove vremenske distance, magla nad "Marakanom" može da posluži kao dokaz da sreća nije imuna na novce...

screenshot: Youtube
screenshot: Youtube

Povezane vesti

Ako ste gledali Karpenterovu "Maglu" (ima i rimejk, bljutaviji od pogrejanih špageta), verovatno se sećate da su gusari izronili na stogodišnjicu, da se osvete za potopljeni brod pun gubavaca.

Danas je 28. godina od kada se slična magla spustila na "Marakanu", teško da će na ovaj jubilej leprozni izroniti na Zvezdinom stadionu, nema se šta ni uzeti, niti kome servirati osveta.

Galijani i Berluskoni taj dan slave kao Rubikon, tada je Milan uspeo da baci dobitni par kockica u želji da bogatstvo začini slavom.

Dragan Stojković je kasnije pričao da među "Rosonerima" postoji kult 10. novembra, dana kada su izvukli jedinu slamku koja dobija.

Ne radi se o tome da je Zvezda bila bolja od Milana, fudbalska zavesa koja je razdvajala Zapad od Istoka je sa naše strane ipak bila poderana, Berluskoni je iz mnogo snabdevenijeg supermarketa mogao da uzme najbolje stvari, komunistički klubovi su pecali iz ribnjaka u svom dvorištu. Mlađi se možda ne sećaju, u to vreme slobodno kretanje fudbalskih ljudi je bilo ograničeno brojevima, mogli ste imati trojicu stranaca, Milan je kupio najbolja tri, leteće Holanđane, kao poslednji delić slagalice.

Zvezda je prvi meč na "San Siru" odigrala začuđujuće dobro, niti je bila impresionirana rivalom, niti onim biserom Dućeove arhitekture i imitiranju dekadencije carstva. Dragan Stojković je to simbolično pokazao ne kupivši žeton odbrani Milana, legendama u nastajanju predvođenim velikim Frankom Barezijem.

Ipak, Pjer Paolo Virdis je u izjednačenje uložio svo iskustvo ovog sveta, stečeno za 15 godina igranja tamo gde je najteže dati gol.

Revanš u kome krenete sa 1:1 iz meča u gostima, kod Jugoslovena znači dve stvari, prva je da vam proradi šićardžijski duh predaka, pa zaigrate na 0:0, druga je ponekad previše samopouzdanja, posle koga je redovno tu nesrećnu fudbalsku naciju bez sopstvene škole bolela glava.

Za promenu, Zvezda je tog 9. novembra 1988. našla meru, ali nije proračunala mogućnost da provincijski gazda Berluskoni za svoj novac dobije i sreću gratis kao u Top šopu.

Redov Savićević je bacio betonske tribine u delirijum, na poluvremenu su stvari bile kristalno jasne, Zvezda blizu naredne faze. A onda se za desetak minuta sve promenilo, Piksi je jednom ispričao kako se prvo nije video protivnički gol, pa igrač, a onda ni lopta.

Sudija Pauli je prekinuo, problem je bio tajming. Zvezda se u kolektivnom nastupu ludila složila da se igra sutradan, nije da se na tu odluku u tadašnje vreme nije moglo uticati, na ovaj ili onaj način.

Jer, crveno-belih je bilo 11, crveno-crnih više, Saki je imao i klupu, oporavljenog Gulita i tim bez vojnika.

"Bili smo umorni, Savićević nije bio spreman, osećao sam se kao da igram sam",
pričao je Stojković pre nekoliko godina.



Dao je gol i u toj "trećoj" utakmici, Van Basten je bio strelac za Milan. Slaba kompenzacija za naš tim je bila što je Milanistima poništen čist pogodak, nekako je sve tog drugog popodneva mirisalo na propast.

Penali nisu lutrija, iskusniji tim Milana je otišao dalje, te godine su pregazili Rumune u finalu sa 4:0, na "Kamp nou". Sledeće je, ako se dobro sećam, Rajkardov gol odlučio bečki meč za titulu protiv Benfike, Sakijev Milan je prerastao u mit, a Berluskoni dobio uverenje da je Mida, sve čega se dohvatio pretvaralo se u zlato.

Tih dana seća se i Roberto Donadoni, on je nakon sudara sa Refikom Šabanadžovićem završio u bolnici. Polomio je vilicu, nije mogao da jede, gospodin koji je ležao sa njim u bolnici mu je cedio pomorandže i tako ga hranio.

Rajkard je posle meča tvrdio da je Stojković najbolja "desetka" na svetu, to uverenje ponovio je nekoliko godina kasnije. Piksi je odbio da mu se pridruži i možda ga istisne iz tima koji je početkom devedesetih preuzeo Kapelo. Svoj dug naplatio je Dejan Savićević jedne majske večeri u Atini u dresu pobednika.

Naravno, neko će reći da je ta strašna magla oterana u Bariju, to ne možemo znati. Većina igrača te generacije veruje da je poraz od Kelna posle pobede od 2:0 u prvoj utakmici bio bolja lekcija, to se dogodilo godinu dana posle Milana, godinu pre početka putovanja ka Bariju.

Ako je Milanov Rubikon pređen pod novembarskom maglom pre 28 godina, Zvezda je svoje kocke bacila protiv "Jarčeva". Premiju je dobila kasnije, ali složićete se da je vredelo čekati.

                                                                   https://twitter.com/Boris_sportske

Ne propustite

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 15.11.2016
13:38

Nije sreca naplacena u Bariju, nego u Beogradu protiv Bajerna. U Bariju, kao sto kazete, penali nisu lutrija. Nekoliko puta sam bio svjedok da fudbal nije pravedan, ali dovoljno dobrima i upornima na kraju vrati sve. Sjetimo se koliko je Celizi dominirao, kako ih je Barsa pokrala kad je Drogba galamio u kamere (slabo pamtim godine), a onda premija kad su mozda bili i najlosiji, ali prosto ta generacija je to zasluzila, bas kao i Zvezdina. Bunkerica protiv Marseja - savrsen antipod svim onim epskim porazima (Milan, Borussia M., Real... ), i savrsena nagrada...

avatar
Komreolne
Sunday, 27.11.2016
15:37

sigurno si neki klinac kad se secas od pre dva tri godine

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 09.11.2016
16:41

Hahaha I knew it! I just knew it:-D Ispravite cifru i na kraju, nije 26 vec 28:-D

avatar
Komreolne
Friday, 25.11.2016
21:37

Tacnije 27.Zvezda parkirala autobus u sve tri utakmice.Katanaco je Sitnica.Ovo je bila jedinstvena taktika 9-1-0.Katastrofa, niko zbog blama nije tako igrao pa cak ni timovi sa Malte,Luksemburga,Kipra.Znaci nema tu nikakvog divljenja.

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Saturday, 26.11.2016
00:53

Nije 27 nego 28, nemoj da me ispravljas. Sezona 1988/89, a to sto mi pises za formaciju (ne za taktiku) je neozbiljno, sada si bas preterao...

avatar
jv
Monday, 09.11.2015
16:46

Jedina utakmica u mom zivotu kada ne mogu izgubiti.

avatar
Zvezda 91
Monday, 09.11.2015
16:25

Piksi je najbolji igrac svih vremena i u to nema sumnje.

avatar
Don Silvio
Thursday, 19.11.2015
23:25

definitivno,nsteta sto nije duze ostao u Evropi i ostavio dublji trag.

avatar
Komreolne
Sunday, 27.11.2016
15:38

Pokazao je on u Marseju i Veroni koliko moze i koliko zna

avatar
Сварог
Monday, 09.11.2015
15:43

Slažemo se :D :D :D

avatar
Paolo Maldini 5 KS
Monday, 09.11.2015
14:05

prvi put sam gledao milan vs barcelone u finalu i od tada mi je u srcu, nikad to necu zaboraviti i tog Krojfa koji je nagovjestavao mocnu Barcu tada

avatar
REVOLT SEMPRE PER TE
Monday, 09.11.2015
15:07

Nagovestavao je pobedu u finalu, a oni tad jesu svakako bili veoma mocni:-D Ja sam poceo da navijam za Milan pocetkom te sezone, za mene cuvene utakmice protiv Araua u kvalifikacijama za LS 1993/94, jedva smo ih tad prosli:-D

avatar
Paolo Maldini 5 KS
Monday, 09.11.2015
17:23

kod nas je tada bas bio popularan milan zbog deja, pa sam ga i ja zavolio

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Monday, 09.11.2015
15:23

Najavio da ce samo jedan tim da igra, pa dobio 4 komada

avatar
REVOLT SEMPRE PER TE
Monday, 09.11.2015
14:05

Borise, dokle vise ta metafora o podgrejanoj pasti?:-) Jeste, Rajkard je dao gol u Becu za nasu cetvrtu titulu, a zvezdin doktor je spasio zivot Donadoniju. Hvala, cika Branko!

avatar
rivarinho
Monday, 09.11.2015
15:29

inace moja prva utakmica na stadionu i otuda ljubav prema Milanu...Zvezda je vec bila Zivot...plus nije sabanadzovic nego vasilijevic poslao donadonija u urgentni a te godine su redom padali nakon Beograda Real 5:0, Bajern 3:0 i finale Steaua 4:0...zato je cela Berluskonijeva imperija kasnije stvorena, toliko opisivala mitsko beogradsko vece i najveceg rivala koga su ikad imali...Stella Rossa Belgrado

avatar
REVOLT SEMPRE PER TE
Monday, 09.11.2015
17:32

Svaka tebi cast, mnogi bi (mnogi sigurno i jesu malo) zamrzeli Milan zbog toga, izabrao si pravu stranu:-D Da, Maza je bio, to sam i ja primetio u tekstu, ali sam zaboravio da ga ispravim:-D Nije Bajern bio te sezone nego sledece kad smo opet izbacili Real Madrid, te sezone je bio drugi nemacki klub, i to Verder:-D

avatar
Nikola_pg
Monday, 09.11.2015
13:57

Ovo je makar 20 tdkst, ako ne i vise ove godie, koji samo govori o tome koliko smo veliki i slavni. I ne treba da se uporedjujemo sa bilo kim, jer nemamo sa kim, jer niko nije tako slavan....