Aca Đorđević - Partizanov univerzalac, čovek koji je Piksija ''stavljao u džep''...

Autor: Darko Mitrović
utorak 15.07.2014.
12:45
Izvor: Sportske.net

U danu kada Partizan započinje svoj novi evropski pohod ka Ligi šampiona, prilika je da se podsetimo jedne od pomalo i zaboravljenih legendi kluba iz Humske, Aleksandra Đorđevića, koji danas radi na Farskim Ostrvima i odlično poznaje kvalitete prvog rival

partizan.rs
partizan.rs

Povezane vesti

Aca Đorđević je svojevremeno, u drugoj polovini osamdesetih godina prošlog veka, važio za jednog od Partizanovih najvećih talenata, što je i potvrđivao u pojedinim velikim utakmicama, kada je bilo najteže, ali je nekako, kad euforija posle njegovih dobrih partija prođe, uvek ostajao u senci nekih drugih, kako u Partizanu, tako i u nacionalnom timu...

Rođen je 1968. godine u Beogradu i za prvi tim Partizana debitovao je u sezoni 1986-87. godine.

O njegovim kvalitetima u to vreme, možda najbolje svedoči podatak da je bio kapiten onoj slavnoj generaciji omladinske reprezentacije Jugoslavije, koja se popela na krov sveta 1987. godine u Čileu, a u kojoj su se proslavili Šuker, Boban, Mijatović i ostali...

Međutim, Đorđevića nije bilo u Čileu, i to zato što je zaradio crveni karton u poslednjoj kvalifikacionoj utakmici pred odlazak na Svetsko prvenstvo, zbog sukoba sa Matijasom Zamerom!

Bio je srčan, borben, temperamentan, tokom narednih nekoliko godina u Partizanu, bio je igrač zadatka i te zadatke je obavljao na pravi način. Bio je Partizanov ''univerzalac'' - kad zatreba, igrao je i štopera, ali uglavnom u veznom redu.

Ipak, nekoliko detalja ostali su upamćeni kad je u pitanju njegovi nastupi u crno-belom dresu krajem osamdesetih godina.

U ''večitim derbijima'' bio je Partizanov jedini lek u defanzivi za tada nadolazeću Zvezdinu zvezdu - Dragana Stojkovića Piksija. Često se u to vreme posle duela beogradskih crno i crveno-belih govorilo kako je Aca ''stavljao Piksija u džep'', mada je, doduše, Piksi umeo da pogodi i iz kornera, tu ni Đorđević ništa nije mogao...

Drugi važan detalj, po kome će ''Grobari'' pamtiti Đorđevića, jeste gol u Glazgovu protiv Seltika u Kupu kupova, u onom ''ludom'', nezaboravnom meču, koji su Škoti dobili sa 5-4, ali je Partizan prošao dalje zbog više postignutih golova u gostima (prvi meč 2-1 za crno-bele).

Trećeg detalja se najradije ne bi prisetili ni on, ni navijači crno-belih, a to je autogol u Valoni protiv Fljamurtarija, kad su crno-beli izgubili sa 2-0, a u revanšu taj zaostatak nisu uspeli da nadoknade.

Ipak, podsećanje na taj dvomeč, ujedno je i dobra opomena aktuelnom timu Partizana pred večerašnji duel sa HB Toršavnom u kvalifikacijama za Ligu šampiona - potcenjivanja protivnika nikako ne sme biti.

A upravo je Đorđević neko ko bi mogao svojim savetima da pomogne crno-belima pred ovaj duel, s obzirom da već godinama radi na Farskim Ostrvima, kao trener ženske ekipe Ki Klaksvika.

U prilogu pogledajte detalje iz pomenutog meča u Glazgovu, Đorđevićev gol i ''salto'' kojim ga je proslavio...

Ne propustite