Savić: "Nemamo ciljeve, imamo obavezu"

Autor: Beta Beta
petak 08.01.2016.
19:39
Izvor: Beta

Kormilar vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić i njegovi izabranici izneli su večeras svoja očekivanja od predstojećeg Evropskog prvenstva koje u nedelju počinje u Beogradu.

BETA/BETAPHOTO/WIND SPORT/DR
BETA/BETAPHOTO/WIND SPORT/DR

Povezane vesti

Selektor vateroplo reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je danas da njegova ekipa nema ciljeve na Evropskom prvenstvu u Beogradu, ali da tradicija i karakter obavezuju tim da pruži svoj maksimum na šampionatu koji počinje u nedelju.

"Realno, mi ciljeve nemamo, oni su vezani za Olimpijske igre u Riju. Evropsko prvenstvo je još jedan stepenik ka tom cilju, ali tradicija i karakter ovog tima, kao i organizacija u Beogradu i Srbiji nas obavezuju da damo svoj maksimum, da probamo da ispratimo ovu divnu organizaciju", rekao je Savić agenciji Beta u beogradskoj Areni.

Srbija je dvostruki uzastopni evropski prvak, kao i svetski šampion i pobednik Svetske lige, a takmičenje u Beogradu počinje nedeljnom utakmicom s Hrvatskom, s kojom je prošle godine igrala u finalima dva takmičenja.

Savić je ocenio da je Hrvatska i prvi favorit šampionata.

"Pre svega, zbog prve utakmice, to su Hrvati. Odmah posle, možda i najveći, jesu Italijani. Očekujem da će Španci biti otkrovenje ovog turnira, baš kao i Crna Gora. Zanimljivo je da su Crna Gora i Španija u istoj grupi i da će neko od njih već u četvrtfinalu igrati protiv Italije, što znači da će jedna od te tri ekipe ispasti već tada, nažalost", rekao je Savić.

"Tu je i Grčka, koja je svojim igrama (na Svetskom prvenstvu) u Kazanju pokazala da je izuzetna ekipa i da nije slučajno uzela bronzu. Madjari jesu u igračkoj krizi, ali oni predstavljaju jednu ozbiljnu ekipu. Kao i Nemci u fudbalu, nikad ih ne možete otpisati i uvek su kandidati za medalju", kazao je selektor Srbije.

Srbija jedini problem sa povredama ima sa palcem Duška Pijetlovića, ali je Savić rekao da ne očekuje da će to predstavljati problem.

Kapiten Živko Gocić rekao je da je tim dobro pripremljen tehnički i taktički, ali da će tek kad počne šampionat videti koliko to znači.

"Spremni smo, barm onoliko koliko znam. Nadam se da jesmo. Imali smo stvarno dobre pripreme, sve je odradjeno kako treba, što se tiče fizičke i taktičko-tehničke pripreme, a videćemo kad počne prvenstvo. Trudićemo se da podižemo formu iz utakmice u utakmicu i nadam se da ćemo biti pravi kad bude najpotrebnije", rekao je Gocić.

Kapiten je ocenio da prva utakmica u grupi neće biti odlučujuća, kako god da se završi.

"Hrvatska je pokazala da uz nas igra najbolji vaterpolo. Igrali su dva finala s nama. Dolaze u malo izmenjenom sastavu, ali to je ekipa koja uvek ide na najviši plasman i uvek je u najužem krugu favorita za medalje. Ta utakmica za nas sada jeste najbitnija, ali neće biti odlučujuća kako god da se završi, jer je turnir jako dugačak", rekao je Gocić.

Srbija je pre 10 godina igrala kod kuće, ali nikada pred oko 12.000 ljudi, koliko se očekuje da bude u nedelju u Areni.

"To će nam biti dodatni motiv. Koliko čujem i po tome koliko mi zvoni telefon, karte su planule. Nadam se da ćemo imati igrača više sa tribina. Nadam se da ćemo to iskoristiti na pravi način i nadam se da ćemo tu zajedničku energiju kanalisati na pravi način. Što se tiče pritiska, mi smo dvostruki uzastopni evropski prvaci, svetski prvaci i osvajači Svetske lige, tako da smo navikli da igramo s tom vrstom pritiska da smo najbolji", rekao je Gocić.

Filip Filipović bio je oduševljen izgledom Arene.

"Sam bazen i celo ovo zdanje koje je napravljeno je historijski poduhvat. Mislim da nikada nisam bio u nekom lepšem vaterpolo prostoru. Ovo je odrađeno svetski, a mislim da vaterpolo u Srbiji to zaslužuje, kao i najdivniju i najglasniju publiku na startu šampionata, i u nastavku", rekao je Filipović.

Ulaznice za nedeljni meč su odavno rasprodate, a organizatori su kazali da je bilo oko 20.000 zahteva preko kapaciteta.

"Što se tiče karata, javno se izvinjavamo svima što smo mislili da je Arena dovoljno velika da primi sve ljude, jer očigledno nije. Interesovanje za vaterpolo je mnogo veće nego što su ljudi iz Saveza mogli da predvide. To ide u prilog nama, a mi ćemo se potruditi da damo svoje srce u bazenu i primerom pokažemo kako se igra za svoju zemlju. Videćemo da li će to biti dovoljno", rekao je Filipović.

On je ocenio da je veliko interesovanje i igranje pred domaćom publikom, kao i vrlo visoka očekivanja nešto što ekipu obavezuje.

"To su neke činjenice koje nas obavezuju, koje nam daju dodatni motiv. Iskreno, to nam pravi i pritisak, ali mi smo navikli da funkcionišemo pod pritiskom. Ići ćemo na najviši mogući plasman i na pobedu u svakoj utakmici u grupi. Posle ćemo da vidimo, ne možemo da garantujemo ništa. Ne znam kako ćemo da reagujemo na ovakav ambijent", rekao je Filipović.

Ne propustite