Priča o najstarijem "tifu" na svetu

Autor: Boban Filipović
četvrtak 10.03.2016.
12:54
Izvor: Sportske.net

Ima 90 godina, navija za Fođu, a uz svoj tim je neprekidno od 1937. godine.

twitter @guardian_sport
twitter @guardian_sport

Povezane vesti

Njegovo ime je Nono Ćićo i nezvanično je najstariji ultras na planeti.

Ekipa fanzina 'Copa 90' je snimila kratak dokumentarac o njemu i on je pravo svedočanstvo iskrene višedecenijske posvećenosti jednog čoveka prema klubu.

Nono je počeo da prati Fođu 1937. godine. Prešao je 57 km biciklom zajedno sa svojim prijateljem da bi gledao tu utakmicu. Ne pamti ko je bio rival, seća se samo da je Fođa pobedila sa 3:0.

Zanimljivo, Nono Ćićo je za vreme II svetskog rata bio mobliisan od stane Musolinijevih Crnokošuljaša i poslat na front u Severnu Afriku. Kada su britanske snage porazile italijanske spasao se tako što se umotao u zastavu Velike Britanije. Poslat je u zarobljenički logor u Škotskoj, ali ističe da je imao human tretman, bolji nego što ima sada kod italijanskih vlasti jadajući se na visinu svoje penzije.

Seća se da je prva utakmica koju je gledao po povratku u domovinu iz zarobljeništva nakon kapitulacije fašističke Italije bio duel sa Peskarom.

Kaže da je fudbal za njega život i da je zahvaljujući Fođi obišao Italiju uzduž i popreko i da se na taj način upoznao sa kulturom i običajima svih krajeva svoje zemlje. Inače je protagonist amira među svim navijačkim  grupama, kaže da voleti svoj klub nie moguće ukoliko se ne poštuju protivnici. Njegova filosofija je da nije umesno radovati se preterano se na gostovanjima, kaže da je dovoljno pojaviti se u bojama svog kluba.

Nono uživa ogroman ugled kod navijača Fođe, ima status legende, u njegovu čast pevaju se pesme na utakmicama. 

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ЦРНО-БЕЛА ЕМИНЕНЦИЈА
Thursday, 10.03.2016
21:09

Iste boje, a djavolci na grbu, ovako cu i ja za jedno pedesetak godina:-D

avatar
Делија_момак
Thursday, 10.03.2016
13:59

Свака част! Капа доле за овог човека :)