Van Galovi "pundravci"

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 26.01.2015.
10:17
Izvor: Sportske.net

Problem Van Gala je što se tvrdoglavost pobednika sudara sa neshvatanjem vremena i očekivanja. Ovo nije 1986. u korporativnom fudbalu vrediš koliko i godišnji izveštaj.

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Povezane vesti

Znate li šta su pundravci?

To je onaj neizdrž što mili ispod zadnjice i čini da se osećaš kao perpetum mobile.

Obično zaposedne klince, nevolja sa Luj Van Galom je njegova zrelost, ili bolje "prezrelost".

"Uzreo je", govorila je moja rahmetli bakuta objašnjavajući nečiju nesposobnost da prihvati gnjilost koja će uslediti kada završi ispod drveta, umesto na njemu.

Ne sugerišem, naravno, da je Van Galu kraj, ali kada se liberalni holandski um susretne sa konzervativnošću prezrelosti, rezultat je Mančester Junajted ove sezone.

Upravo su "pundravci" (kako je rekao na manje pristojan način) mileli ispod Lujove pozadine kada je presvičovao tim na četiri u liniji na "Loftus roudu". Rezultat je bila pobeda nad još jednim mastodontom, manje uspešnim, doduše, Rednapom, ali je menadžer Junajteda odbio ideju da promena postane pravilo. Odbrusio je Geriju Nevilu sutradan, i vratio kazaljku unazad, na tri štopera, odbijajući da prizna da njegov sat ne radi, nešto se u tom mehanizmu zaglavilo.

Kako to?

Fudbal nije samo sistem, međutim Van Gal deluje kao tvroglavi pukovnik koji od pešadinaca i rovokopača pokušava da napravi specijalne jedinice. Ne biva drugari, svi ti Palisteri i Ferdinandi ovog sveta, vaskrsli u manje kvalitetnim verzijama tipa Evansa ili Smolinga su izgubljeni u takvoj misiji. Engleski štoper raste u sivilu i blatu naučen da štiti kazneni prostor, daje i prima batine, prebrojava zube i ne pametuje. Naviku stičeš mlad, u Van Galovoj zemlji neke stvari uzimaju kao aksiom, čudi da on to odbija da razume.

Za 3-5-2 nema igrače, ovo podešavanje liči na montiranje šrafcigerom igrica na Komodoru 64, može da prođe, iz više pokušaja. Imaš vremena, a mnogo ti se igra...

To vreme bezbrižnosti Junajted nema. Doduše uz svu sreću ovog sveta imaju više bodova nego što zaslužuju, međutim utisak izražava neslaganje sa brojevima. Ako je Van Gal zaista želeo da ga procenjuju na osnovu tri meseca, jasno je zbog čega ljutito reaguje kad neko izgovori ime Dejvida Mojesa.

Kažete, promenio je lice tima, imaju veći posed?

Tačno, samo znate li zbog čega?

Jer, u nedostatku ideje vraćaju loptu štoperima, to nisu utisci, to su brojevi. Njihov najbolji igrač je statistički i na svaki drugi način, De Hea. Primećujete li taj nesklad u vlasništvu nad loptom i broju udaraca koje protivnik uputi na gol?

Jasno je da su neke kupovine bile iznuđene, neke samo pumpanje mišića u situaciji kada su se na licu još videle masnice od prošle sezone. Niko ne greši kada dovede Di Mariju, ali ako "El Fideo" bude gurnut u ćošak zbivanja, u one puste džepove gde se stvari ne dešavaju česti, ta supa od rezanaca je bljutava, kao igra Mančester Junajteda. O ostalima neću trošiti reči, kada Glejzeri narednog leta iskipuju novih 200 miliona za igrače, videćete gde će završiti većina prošlogodišnjih pojačanja.

Čini se da je Van Gal uverenje u svoju nepogrešivost stavio ispred vremenske oskudice, verovatno jer zna da će, ma kako se završila sezona, biti izuzet od komandne odgovornosti. Pretpostavljam da je dovoljno dobro da bude treći ili četvrti, mada kada ovaj Junajted zamislite kao povratnika u Ligu šampiona, oni se tu neće ništa pitati.

Osim?

Osim što mogu da ponovo otključaju pećinu sa blagom. Da krenu Sitijevim putem, ne to nije jeres, ako ste osetili pundravce.

Mislim da su velike kupovine budućnost kluba, besomučno trošenje kako bi se stvorila ozbiljna legija. Sve drugo je zamajavanje, niti Van Gal može da se poredi sa Fergusonom, niti je ovo 1986. Protok vremena je u savremenom fudbalu drugačiji, i gazde imaju pundravce.

U civilizaciji "sad i odmah", ni Van Gal neće imati priliku da stvara, mora da isporučuje. Da bi to činio, prvi potez je prihvatanje logike očiglednih rešenja. U suprotnom isprazniće svoj sto i ormarić za novog korporacijskog čoveka, ma na kome se bude zaustavio pogled onih sa gornjih spratova.

Ne propustite