Serhio Ramos - Čovek sa najtežim poslom na svetu

Autor: Boris Jovanović
sreda 08.03.2017.
15:04
Izvor: Sportske.net

O esenciji herojstva, optičkoj varki u koju pada svaki Realov štoper, Maldinijevom proročanstvu i najtežem poslu na svetu. O izvesnosti presude i onoga koji je donosi...

Epa/Elvira Urquijo A.
Epa/Elvira Urquijo A.

Povezane vesti

Prilično sam siguran da bi se u fudbalskoj verziji "Gospodara Prstena", Gandalfovo proročanstvo o pomoći koja će petog dana u zoru stići sa Istoka, otelotvorilo u liku Serhija Ramosa.

U stvari, to proročanstvo već postoji, objavio ga je Paolo Maldini u prošloj deceniji, kada je Berluskonija posavetovao da rupu koja će zjapiti njegovim povlačenjem zapuši dovođenjem legitimnog naslednika.

Španac u Seriji A je nekada bio loša ideja. Rođen za provokaciju, na leđa mu odmah nalepe metu, mediji mu natovare odsustvo Los Cojones, sve ono zbog čega Španci preziru italijanski fudbal, eksplodira im u lice čim otvore šarenu kutiju koja krije nameru Latina.

Macedonia Spain Euro Soccer

Pisao sam o primerima, ne bih da se ponavljam, tek ta Maldinijeva ideja je odbačena kao nezrelost kapitena koji ne zna šta će raditi kad se ugase reflektori. Ko zna, možda je Galijani, tada rešio da će onaj sramni dan kada je Paolo izviždan od Curve Sud na oproštaju biti i poslednji trenutak u kome će se legenda pitati bilo šta.

No, sa prorocima je kao sa petlovima, "Knor" supe našeg detinjstva su uvek bile prepune onih koji su imali mišljenje ko treba da ih zameni u loncu.

Zezam se, jasno, tek Ramos je u to vreme kada je Maldini odlučio da oslobodi protivničke napadače obaveze da strepe kada ga ugledaju bio po mnogima precenjeni desni bek tranzicionog Reala.

To je onaj Real u vakuumu između Perezovih propalih Galaktikosa i Kalderonove želje da bele oboji u narandžasto i zaliči na Barselonu. Sećate se verovatno one holandske kolonije koju je Perez razjurio u pokušaju da pokaže da je naučio ponavljačke lekcije prvog mandata.

Spain Soccer Champions League

Serhio Ramos je dobio najteži posao u svetu fudbala. Ako ste verovali da je teško napadaču mog Radničkog iz Kragujevca koga pomoćni sudija osudi na večiti ofsajd kada igra protiv Zvezde i Partizana u Beogradu, to je tek prijatan izlet u veliki grad, presuda je donesena, što bi se čovek nervirao oko čega takvog.

Ono što se stavlja pred svakog štopera Reala je gotovo nemoguća misija, da iz nedelje u nedelju bude "Hrabro srce".

Fabio Kanavaro ili Valter Samuel nikako nisu uspevali da shvate čuvenu optičku varku. Kada igrate u odbrani Reala, livada na vašoj polovini je mnogo veća, usamljen si kao Robinson Kruso.

Denis Bergkamp nikada nije igrao u Španiji, ali je objasnio Italiju u jednoj rečenici.

"Nikada mi nije bilo jasno kako nas je stalno dvojica na njih petoricu, onda sam otišao u Englesku i shvatio da nešto nije u redu sa brojanjem, ovde nas je bilo trojica protiv dvojice".

U Realu su ti matematički odnosi komplikovaniji, pola života štoper provede na najusamljenijem mestu na svetu između kaznenog prostora i kruga centra, glumeći kamikazu.

To nije fudbal nego priroda, Realov štoper je uvek lovina, makar je to bio dok se nisu prizvali pameti, ili im je neko saopštio da ne mora baš uvek da se pobedi lepo.

Kristijano Ronaldo

Kada je sinoć Ronaldo na izlasku iz svlačionice rekao saigraču "Ne umemo da se branimo", sažeo je suštinu jedne fudbalske teorije koja teško napušta kraljevsku filozofiju, blato na dresu je rezervisano za pešadiju i kopače rovova.

I upravo je čovek sa najtežim poslom na svetu, na putu da to promeni. Ne zbog pasa, elegancije, brzine, sposobnosti da se duže kliza na zadnjici od nekih drugih štopera.

Ništa od toga, Ramos je primer da stvari postanu izgubljene tek kada ih kao takve i prihvatiš.

Drugim rečima, od kada je srušio Atletikovu zabludu da se kombinacijom varanja i žrtve može nadigrati klasa, dao je još 18 golova u trenucima kada je Real gubio ili igrao nerešeno.

I tu svaka priča treba da prestane. Siguran sam da su ozbiljni ljudi proveli dane pokušavajući da nađu rešenje za čoveka koji ti obesmisli sav napor tako što promeni stranu terena i donese presudu.

Spain Soccer Champions League

I nikome nije uspelo.

Znate zbog čega?

Jer suština onoga što čini heroja nije njegova hrabrost, kod Platona budala može biti smela. Ramosove presude su  izvesnost garnirana samopouzdanjem. Esencija heroizma nije žrtva, već vera u sebe, ima toga u individualizmu Volda Emersona (filozof, ne centarfor Fluminenzea).

Očekujte da se ove stvari nastave, ne kao fatalizam, već rutina čoveka sa najtežim poslom na svetu.

Ne propustite

Komentari

20 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wolverine
Friday, 10.03.2017
00:16

E moj Serhio...ovi što ne kontaju tekst, čitajte ponešto a da nije Kurir i Blic.

avatar
neme
Thursday, 09.03.2017
13:43

Bolji naslov bi bio covek sa najvecim m.....,kad se svi skupo placeni starovi prestrave Serhio kaze pa ja cu da ga dam ja sam kapiten.

avatar
MSSZRMK
Thursday, 09.03.2017
00:28
avatar
BenkovackiManitas31*
Wednesday, 08.03.2017
23:39

Mnogo napisano, malo receno. Ramos je velika igracina i zaduzio je Real da mu podignu bistu ispred stadiona. Ima kikseva (npr protiv Valensije su ga okretali kako su hteli) ali kao i svaki igrac donosi prevagu kad treba. Srcan, gine za klub, igrac kakav svaki klub moze samo da pozeli.

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Monday, 13.03.2017
20:18

Mnogo je prijatelju napisano, razumećeš ako znaš..

avatar
<<<erez la cabeza>>>
Wednesday, 08.03.2017
20:43

Masina...doktor...

avatar
ViniciusJR
Wednesday, 08.03.2017
19:57

Toliko me nekad iznervira sa kiksevima nazad...ali je lider u pravom smislu te rijeci, rjesava meceve, puca od samopouzdanja...ovakav kapiten treba svakoj ekipi. I kao sto rece neko odje...za pravog navijaca Reala, Serhio ce uvijek biti veca legenda od Ronalda...i ako je i Ronaldo svojim brojkama zacementirao svoje mjesto u najvece legende Reala.

avatar
Wednesday, 08.03.2017
19:15

covek je legenda,kapiten ,borac,KRALJ , ako ikada budem imao sina nazvacu ga po ramosu

avatar
stevan_vasic90
Wednesday, 08.03.2017
17:55

Pravi navijač Reala uvek će više voleti Sergia Ramosa nego Ronalda... valjda je to sada svima jasno.

avatar
Steffi
Wednesday, 08.03.2017
17:50
avatar
Wednesday, 08.03.2017
17:24

Epski tekst... Mnogo filozofije 😀

avatar
CgRm4
Wednesday, 08.03.2017
17:23

I svaka cast na tekstu,odlican je.A Ramos

avatar
Benz9
Wednesday, 08.03.2017
17:20

Svaka ekipa ima kapitena ali Ramos je tu funkciju digao na neki novi nivo sto i sam članak potvrđuje...Svaka cast autoru...

avatar
CgRm4
Wednesday, 08.03.2017
17:17

Ja fino kazem,posljednji stoper koji ista podsjeca stari kov stopera,tipa Maldini i Pujol.Definitivno najveca legenda Reala u trenutnom timu.Vodja pravi!

avatar
jv
Wednesday, 08.03.2017
16:46

Savrsena analiza. Maldini je tvrdio da mu on treba biti naslednik, a o onome sto Maldini kaze ja ne raspravljam.

avatar
S-I-M-K-E_
Wednesday, 08.03.2017
16:44

Ko bi rekao da covjek od 1.83 ovako skace i daje golove glavom...Ono sto je najludje od svega,svaki put kada zakaci loptu glavom,to je gol.

avatar
Breaking Bad
Wednesday, 08.03.2017
16:25

Ko bi rekao da će od onog da kažem mesara od prije 6-7 godina postati ovakva legenda i kapitenčina.....

avatar
Wednesday, 08.03.2017
16:21

koji članak nemam riječi

avatar
REAListaee
Wednesday, 08.03.2017
16:09

Zamara text, nisam zadovoljan

avatar
No ®ules
Wednesday, 08.03.2017
17:27

I osnovca bi zamorolilo gradivo sa fakulteta! Tekst je genijalan, mozda je imalo jos po nesto da se kaze, ali svakako je sazet i precizan. Ramos je legenda, čovjek iz senke, fatalni egzekutor ali i komandant odbrane.