Rodžersov hendikep

Autor: Boris Jovanović
utorak 06.10.2015.
17:12
Izvor: Sportske.net

Liverpul je uspeo nemoguće, da u isto vreme zakasni i požuri sa smenom Brendana Rodžersa. Zbog čega je prejaka ambicija ubila Redse i da li će i nasledniku zalogaj zastati u grlu?

BETA/AP Photo/Jon Super
BETA/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Liverpul je napravio podvig.

Uspeli su, u isto vreme da, i prerano i prekasno, otpuste Brendana Rodžersa i situaciju učine još gorom za naslednika, bio to nemački hipster ili italijanski "paesan" Anćeloti.

Pre nekih sedam nedelja gazde su se zaklinjale u Irca.

Šta se desilo za tako kratko vreme, čini se da se jedino Petar brže odrekao od Isusa?

Te stvari sa pozajmljenim vremenom uvek završe u suzama, Rodžers je bio "smenjiv" tokom leta, a onda mu je telefonski isporučena korpa u trenutku kada Liverpul i ne stoji tako loše na tabeli.

Britain Soccer Premier League

Drugim rečima, pridržavali su mu stolicu kada je bilo logično da ga puste da oseti koliko je tvrda zemlja, a onda su ga gurnuli u trenucima kada je očekivao ruku.

Redsi su tri boda od četvrtog mesta, ma kako to neverovatno zvučalo. Tačno je, šamarčina od Vest Hema, uz poraz od najvećeg rivala jesu masnice i to one gadne, ljubičaste, ali ni takve se ne tretiraju baš citostaticima.

Ako ovde zagalamite da je Liverpul očajan, lupati pečatom po zaključcima nakon desetak utakmica u sezoni nije baš pametno.

Prvo, Rodžers je morao da stvori automatizam u ofanzivi i uklopi Bentekea, to je već odmicanje od onoga na šta je tim navikao.

Drugo, bez obzira što su godine limitirale uticaj Stivena Džerarda na igru, njegovo liderstvo u svlačionici nikada nije dovedeno u pitanje. Tranzicija ka novom vođi, ili vođama, svejedno, ne može da prođe bezbolno, mnogo bolji timovi od ovog Liverpula su morali da pojedu dosta vremena kako bi rešili taj rebus.

Treće, ono što Amerikanci često guraju u stranu kada se nabacuju Rodžersovim grehovima je famozni "Komitet". Ne bojte se, nije nekakva teorija po kojoj kakvi mračni umovi dokonare smišljajući zavere protiv Srbije i njenih šljiva.

Britain Soccer Premier League

Radi se o trustu umova, svojevrsnoj aždaji sa više glava koja donosi odluke o transferima. Tu je menadžer samo jedan krak, gospoda Ejr, Felouz, Hanter i Edvards, mere, analiziraju,  upoređuju i donose odluke.

Naravno, glupo bi bilo reći da je Brendan Rodžers čekao u hodniku dok su oni odlučivali koga će dovesti, ali nije baš ni da je predsedavao tim sastancima.

U pozadini svega je uvrnuta ideja vlasnika da će od Liverpula napraviti Red Sokse, koristeći formule, odnosno matematiku.

Istina je, i jedni i drugi imaju crvene čarape i tu se svaka sličnost završava.

Fudbal nije bejzbol, niti brojevi rade u korist odluka, da sada ne širim priču, tek taj pristup "preko bare" je, makar meni, uvek imao sve šanse da završi u ledenoj vodi Atlantika.

"Komitet" je na neki način bio odgovor na avanture u kupovini igrača iz Dalglišovog vremena, ali je podrazumevao i studiozniji rad na angažovanju igrača, odnosno optimizaciju uloženog u kvalitet.


Rodžers jednostavno nije uspeo da pokrije njihove procene, odnosno da teoriji da status činjenice. Zbog toga je minut Lazara Markovića među najskupljima na svetu, zbog toga se menadžeru kače promašaji skauta i brišu olakšavajuće okolnosti.

Britain Soccer Premier League

Nemojte ovo shvatiti kao pro bono za Severnog Irca. Ubilo ga je lutanje, njegova osnovna ideja je pala sa odlaskom Suareza, ali odmah i tu treba reći da Liverpul više nije mesto koje ozbiljni igrači vide kao prvu opcije. I sa tim mora da računa svaki sledeći menadžer.

Upravo iz tog razloga odbrana je danas sastavljena od momaka koji su ušli u par brojeva veće cipele, vezni red od nade, a ne već dokazane klase, napad od ljudi koji klub posmatraju kao odskočnu dasku.

Liverpul nije više ishodište, već stanica na putu, ta istina ne miriše baš najlepše, pa se gura na dno fioke.

I u tom neskladu između apetita i trpeze, Brendan Rodžers je završio kao hrana za preveliku ambiciju.

Onaj koji bude seo za tu sofru moraće da kusa ono što mu bude doneseno na tanjiru, iz tog razloga se Klop premišlja. Želi kontrolu, ukidanje Rodžersovog "hendikepa", moć da odlučuje o dovođenju igrača.

Neće to ići lako, ma kako završi.

Jer, kako rekoh, problem je sa komadom ambicije koju treba progutati, često zastane u grlu. Liverpulu se baš to dešava...

Ne propustite

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ADP_10
Thursday, 08.10.2015
16:51

Za sunovrat Liverpula nije kriv Rodzers iskljucivo, to je vise posledica lose politike kluba. Kada im je otisao Suarez hteli su kvantiteom da nadoknade kvalitet koji su izgubili njegovim odlaskom pa su doveli brdo precenjenih i preplacenih igraca koji nisu pokazali nista. Ne moze se za jedan prelazni rok sastaviti ekipa koja ce osvajati trofeje, za to je potreban visegodisnji rad. Dokle god Liverpul bude vodio takvu politiku, nema tog trenera koji ce im pomoci da se vrate u vrh.

avatar
nenadvr
Wednesday, 07.10.2015
09:43

A sta ce biti ako dodje Klop a ekipi ne bude islo bolje? Liverpul ima vise problema, nije Rodzers bio toliko los sto dokazuje djelimicno i ona sezona.

avatar
bebel
Wednesday, 07.10.2015
00:34

Veliki klub kao što je Liverpool ne bi smio smjenjivati trenera u samom početku sezone. Veliki klub kada odabere trenera postavi pred njega zadatke i logistički omogući ostvarenje trenerove vizije. U Liverpoolu ne vidim ništa od toga. U zadnje dvije sezone prodali su dva najbolja igrača, a doveli gomilu novih, od čega većinu upitne kvalitete. Ako trener nije bio taj koji je dovodio igrače, onda nije ni najveći krivac ako ti igrači igraju loše. Kad tome dodamo ozljede nekih od najboljih igrača, nije ova sezona ni tako crna. Gazde Amerikanci su smijenili trenera da odobrovolje navijače. Sad će dovesti novo lice, navodno Klopa, ali sumnjam da će ovaj doći ako će mu neki odbor određivati koga će dovesti. Ako pristane na to, proći će kao siroti Rodgers.

avatar
Volim nogomet
Tuesday, 06.10.2015
23:10

Rodgers možda i nije loš trener ,ali jednostavno najviše su ga koštale njegove vlastite greške sa pojačanjima.

avatar
zevs
Tuesday, 06.10.2015
22:39

nesto imam utisak da ce mojes na kraju da zavrsi u liverpulu

avatar
Tuesday, 06.10.2015
21:59

Odlican tekst, ali ima jedna stvar, koju neki zaboravljaju, a to je da Rodzers ne privlaci igrace, Klop ili Anceloti bi privukli igrace mnogo lakse, nije nekima problem da ne igraju 1 sezonu LS, ako je Di Marija mogao od osvajaca LS da predje u tim koji je nece igrati, moze i neki drugi koji je igra povremeno da odustane. Rodzers se pogubio, nije znao sta radi, ako pricamo o skautingu istina je da mu nisu bas sve doveli on je doveo Alena, Lovrena, Lalanu, mislim i Staridza, ali ipak ova tri su totalni promasaj, licno je insistirao na njima, i ispostavilo se kako totalni promasaj. Markovicu, Morenu, Sterlingu, Canu je izmisljao neke pozicije, u kojima je pitanje ko se gore snasao. S druge strane Klop je recimo pronasao Levandolskog, Kagavu, Sahina i sa njima osvoio Bundes ligu igrao finale LS, zna da odigra derbi, nije jednodimenzionalan i definitivno ume da unese energiju dok Rodzers to ne ume, i glupo mi je uopste da ih poredim, jer nisu isti nivo. Da li je Liverpool ovo trebao ranije da uradi da, ali ni sad nije kasno, sezona nije izgubljena a Rodzers je ne bi mogao dobiti i zavrsiti na pravi nacin narocito sad kad i UTD i Celsi posrcu, i pitanje je koliko ce oni tako, male su razlike i svi su ocajni.

avatar
3x3
Wednesday, 07.10.2015
10:17

Sto to sto pises, ali da je Klop pronasao Levandovskog i Kagavu, to je izmisljotina. Sigurno nije otisao da gleda Poljsku ligu ili Japansku. Imao je skaute, jeftino ih je doveo, a na trenzima je video da moze nesto da bude od njih. A, Levandovski je inace dao brdo golova za Leh pre nego sto je dosao.

avatar
Wednesday, 07.10.2015
20:22

ima on skaute, ali ipak je video da od njih moze biti nesto, dao im sansu i oblikovao, jeste LVea davao golove, ali i drugi su davali pa nestali, i vise ih se ne secas. S druge strane skaut samo daje predloge na osnovu snimaka najcesce, tako da se tu Klop opet pitao.

avatar
Coa
Tuesday, 06.10.2015
20:10

Sto se mene tice kao simpatizera Liverpula nema tu filozofije kasno, rano nema to neke velike veze, imao je ocajan kraj sezone koji je se preneo na pocetak nove, iskocila su imana Klopa i Andjelotija kao moguce opcije, sto nije bio slucaj na kraju prosle, i Liverpul je morao da odreaguje. Ako se pitate zasto odgovor je zato sto bi u slucaju da Utd, Siti, Arsenal, Real, Bajern i slicni rese da naprave smenu trenera na kraju ove Liver bi bio druga opcija (na moju veliku zalost ali to je istina). Dakle ovo je bio trenutak da se jedno od dva ozbiljna trenerska imena privoli dovede u klub, klub koji trenutno igra ocajno. Sto se BR tice zelim mu sve najbolje ali covek je pogubio konce, kada je dosao u Liverpul njegov pocetak (prva polusezona) je uporedjivana sa onim sto je Hodzson radio u LIveru i rezultatski su bili tu negde ali postojala je jedna bitna razlika videlo se kuda klub ide i kako zeli da igra, video je se sistem, ideja. To se sada ne vidi ni u naznakama, igra bez ideje bez ambicije koja se svodi na trenutak lucidnosti Kutinja koji nije ni Mesi ni Ronaldo pa da moze da nosi ekipu iz meca u mec vec ce kada ne ide besomucno pukusavati da gurne loptu na desnu nogu i opali po njoj u nadi da ce se nesto promeniti. Dakle igra u fazi raspadnja pojavljuju se dva ozbiljna trenerska imena kao mogucnost, Andjeloti zavrsava sa oporavkom od operacije i Klop koji je spreman da prekine odmor, meni se cini da u takvoj situaciji moras uraditi sve sto je u tvojoj moci da dovedes nekog od njih... Kako stvari stoje Klop je gotova stvar, da je neko ime poput Rudija Garsije, Macarija, De Bura onda bismo mogli da diskutujemo o tome da je klub pogresio jer ta imena ce Liverpulu biti dostupna i na zimu i na kraju sezone ovako uradjeno je ono sto je moralo da se uradi!

avatar
Sho KG LFC
Wednesday, 07.10.2015
09:37
avatar
Coa
Wednesday, 07.10.2015
20:27

ma ovo je prosto ko pracka samo ljudi vole da filozofiraju i da prodaju pricu, Ameri su hteli su da naprave dugorocni projekat na celu sa BR imao je fantasticnu sezonu sa Suarezom, Suki otisao potroseno dosta love na pojacanja, ekipa 2/3 sezone igrala jako lose (imala onaj niz od cini mi se 11utakmica koji je izborio 6 mesto) nakon toga opet je ulozeno novca (ne moze mozda da se meri sa najbogatim klubovima ali lova je ulozena) pocetak sezone ocajan Liver je posteno bilo mucno i gledati u ona prva dva kola kada je pobedio... Dakle definitivno ne ide timu je trebala promena, a sa ovakvim imenima u opticaju moralo je brzo da se reaguje!

avatar
mrancic
Tuesday, 06.10.2015
19:38

Klop ce ugroziti svoj ugled ako prihvati Liverpul.Bolje da ceka otkaz Van Gala koji nece docekati kraj sezone.Imace veci klub i zeljenu slobodu.Pod Rodzersom Liverpul je pao i treba mu nekoliko godina da se ponovo uzdigne.

avatar
XL
Tuesday, 06.10.2015
22:41

Vecu glupost odavno nisam procitao. Veci klub, e pa Bože. Otišao je najveći klub.

avatar
MANUTD
Wednesday, 07.10.2015
10:18

Kako komentarises izjavu Karagera da je liverpul kao i Totenhem, da samo misle da su velik klub?

avatar
nenadvr
Wednesday, 07.10.2015
09:40

Idi molim te igraj se u pijesku i pusti cike da komentarisu fudbal.

avatar
Sho KG LFC
Wednesday, 07.10.2015
09:36

Hahaha, cuj u veci klub :D

avatar
mungos
Tuesday, 06.10.2015
19:07

Odlican tekst. I ja sam se tokom leta pitao kako je moguce da ga nisu smenili, kad se toliko pricalo o tome. Ali ako vec nisu, trebalo je da ga ostave makar do polusezone.nnIma tu njegove krivice, bez dileme. Posle odlaska Suareza, nastavio je istim stilom, gurao igrace koji to nisu, da budu Suarez. Suarez je igrac koji ceo tim, preostalih 9 igraca u polju cini daleko boljim nego sto jesu. Zbog njega su Kutinjo i Sterling mogli da lete okolo, Staridz je imoa prostora da se igra, zbog njega se nisu videle godine Stivena Dzerarda. Cim je otisao, trebalo je traziti drugi ritam, drugi stil. nnMnogo je novih igraca doslo ovog leta, jos vise otislo. To je sve trebalo uklopiti, ali ekipa ima odlican potencijal. Treba im samo nova energija, treba im neko ko se dere na njih, samara kad ne ide, i grli kad ide, ko ne stoji kao kip sa strane i gleda cudno.nnBR ima 42 godine, mnogo vremena pred sobom da izgradi dobru karijeru ali mora jos da uci. Najveci problem jesu lose izmene. Kada juri rezultat, on ne ubacuje ofanzivce vec defanzivce ili neke polovnjake. Ne ume da menja stil kad treba i to mu je najveca boljka. Ali zelim mu sve najbolje u karijeri.nnA Liverpul mora dovesti Klopa. Zbog energije, zbog imena, zbog igraca. Ovo je sezona kad mozemo do top 4, i moramo.

avatar
Barca4ever
Tuesday, 06.10.2015
18:41

Zaista one sezone sa Suarezom su igrali najlepsi fudbal u PL pa mozda i u Evropi.Igrali su za gol vise i steta sto nisu osvojili. To je bila prelepa sezona za njih.Odlaskom velikog igraca pali su dosta.Nisu se snalazili u napadu.Steta.

avatar
eko Ekovic
Tuesday, 06.10.2015
18:29

Mnogi zaboravljaju da Rodzers ima samo 42 godine, a vec je vodio veliki klub kao Liverpool i zamalo je uzeo titulu. Mnogi zaboravljaju kakav je fudbal te godine igrao Liverpool, fudbal kome su se svi divili u tom trenutku,koji nije dosao samo zaslugom Suareza. Rodzersu se svasta izdesavalo u privatnom zivotu sto je i donekle uticalo na njega kao trenera, ali da je on los trener to definitivno nije. Ja sam uvjeren da cemo mi njega jos vidjati na velikoj sceni, jer je covjek rodjeni borac i optimista. Sve najbolje u nastavku karijere, mozda se nekad i vratis u Liverpool i zavrsis ono sto si zapoceo.

avatar
Fejs str Hehe sport
Tuesday, 06.10.2015
18:15
avatar
The Real Man
Tuesday, 06.10.2015
17:53

Ima Liverpul solidnu ekipu koja moze da se bori za top4 sigurno. Treba im dobar menadzer koji ce znati da uklopi majstore kao sto su Kutinjo, Firmino, Can, Staridz! Plus radilice Milner i Henderson na sredini!

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Tuesday, 06.10.2015
17:37

Sunovrat im tek sledi, sa Klopom ili bez njega.

avatar
Liverpulovac
Tuesday, 06.10.2015
17:27

Zasto pricate da je on dobio otkaz i sirite neistine?? On se sa Ianom pre utakmice video licno i on mu je rekao da je ovo njegova poslednja utakmica. On nista nije pominjao da bi igraci dali 100%, na kraju utakmice im je rekao, nemojte pricati gluposti vise.

avatar
lamps8
Tuesday, 06.10.2015
17:24

ma rodzers je zasluzio otkaz kada nije mogao bazel pobedi na svom terenu,tada je trebao biti smenjen,sada cemo videti da li ce i kada da mu se ukaze naredna sansa ne bi me cudilo da kao mojes ode u spaniju

avatar
Stefan88
Tuesday, 06.10.2015
17:21

koliko god ja voleo liverpul moramo biti realni i reci da ovaj tim trenutno nije kadar da se bori za najviši plasman. rodzers je za dve godine ostao bez suareza, sterlinga, stivija i stardiz je malo malo povredjen. a i pitanje je prelaznog roka kada ce kutiinjo putem barselone i reala. njegova krivica je naravno što on s obzirom koliko je novca imao nije doveo adekvatna pojačanja koja bi pre svega koliko toliko zamenila suareza. pošto i klopa gotivim, plašim se da ako dođe u liverpul i stvari krenu po zlu on upropasti svoju reputaciju. nekad imam osećaj da pep, murinjo i klop zajedno ne bi mogli da povrate liverpul. u svakom slucaju se nadam da ce verovatno klop uspeti da vrati liverpul u zivot.