Ranijeri - Bajka o tesnoj cipeli

Autor: Boris Jovanović
petak 24.02.2017.
09:43
Izvor: Sportske.net

Lester se vratio u fudbalsku normalnost, tamo gde od bundeve ne biva kočija. Smena Klaudija Ranijerija je budalasta pomisao da dva puta napuštaš Las Vegas punih džepova...

Beta/AP Photo/Paulo Duarte
Beta/AP Photo/Paulo Duarte

Povezane vesti

Gledali ste Rolerbol?

U jednoj recenici, direktor korporativnog sveta kaže neposlušnom igraču: „Igra je napravljena da bi pokazala nebitnost pojedinca, niko ne moze da bude veći od nje same“.

U ovoj priči smisao je isti, suština modernog fudbala je seča heroja i zauzdavanje emocija.
 
To sto je Lester otpustio Klaudija Ranijerija je onaj zaostali žeton u džepu kockara kome se posrećilo.

Da se razumemo, oni Tajlanđani komplikovanih imena su izvukli dobitni loz, nema
tu nikakve promisljenosti.

Jednostavno smenili su Najdžela Pirsona jer ih je tim obrukao ponašanjem na turneji u postojbini, tamo gde su postali neko.

Ranijerija su izvukli sa biroa rada gde je čekao penziju i povratak u Testaćo.

Sve posle je kombinacija slučaja, rešavanja Rubikove kocke iz prve, stvari su se poklopile na bajkovit način. I tu nema dileme, Ranijeri je najzaslužniji, on je bundevu pretvorio u kočiju, delikvente u bisere, on ih je štipao da se uvere da ne sanjaju.

Samo, taj mamurluk posle svega je bio previše za čoveka njegovih manira On je onaj fini lik sto rasklanja krhotine posle zabave, nakon što je divlje goste čitave noći molio da ne pišaju u bazen.
 
Ključna greška je jama u koju bismo svi zakoračili, bolećivost prema sopstvenoj legiji. To zajedništvo skovano u znoju neverovatnog trijumfa rađa sentimentalnost koju korporativni fudbal prezire. U tom rasporedu nema zaslužnih, svaka emocija je kredit, kamatu ne možeš da zaobiđeš-

Potcenio je sitost  pobednika, o tome se radi.

Ovaj Lester je drugačiji, ugojen i mek. Umesto da rasproda izraubovane heroje, za koje nema mesta u uređenom sistemu, on je zaboravio da je  otkucala ponoć i da će čarolija prestati.

Kada se sve raspalo, na površinu je isplivalo ono što su Ranijeriju zamerali čitavu karijeru, nesposobnost da za čvor upotrebi mač.

Italijan veruje da pritiskom rizikuje eksploziju i da prenagljeni potezi imaju efekat slona u staklarskoj radnji. Njegov stil je uvek podrazumevao postepenu promenu i oprez u rukovanju teškim rečima.

Nevolja je što savremeni fudbal ždere vreme, alavost aktera čini likove kao Ranijeri lakom metom.

Da, njegov tim je kandidat za ispadanje.

Da, šok terapija možda oživi apatičnu ekipu.

Da, vrediš koliko i tvoja poslednja utakmica.

Da, možda je sada ovaj Lesterov povratak u blato previpe za Ranijerijeve uglačane cipele


Ali, sada ono, najvažnije.

Ne, Lester nema nikakav plan, osim budalaste primisli da postoje srećnici koji dva puta izvuku džek-pot.

Zbog toga, njemu ostaje oreol, njima srebrnina, svakoćce imati na šta da se pozove, sada kada su zalihe čuda istrošene.

Lester je ponovo u svojoj verziji fudbalske normalnosti, tamo gde Pirson davi protivničke igrače, tim snima amaterske porno filmove po tajlandskim hotelima, a fudbaleri koji kao da su pobegli iz scenarija Trainspottinga, pokušavaju da prekrate vreme igrajući svoju verziju fudbala.
 
Priznaćete, Ranijeriju tu nije mesto, te cipele su sada pretesne, i za njegova pravila i tuđu ambiciju.

Ne propustite

Komentari

22 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Koi si ti mene kralj
Tuesday, 11.04.2017
02:18

Bravo za text g. Jovanoviću!

avatar
Friday, 24.02.2017
19:38

svaka cast za tekst pogotovo deo-on je bundevu pretvorio u kočiju, delikvente u bisere, on ih je štipao da se uvere da ne sanjaju. tom recenicom ste sve rekli. pohvale za tekst

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 24.02.2017
18:09

Kakva je to liga koju Lester osvoji?

avatar
BenkovackiManitas31*
Friday, 24.02.2017
17:10

Joj majko moja, a zasto nisi napisao ovaj tekst recimo pre 2 nedelje? Stvarno postaje smesno ovo pametovanje nakon sta je vec sve reseno. Molim vas da mi jednom objavite komentar na tekst ovog autora, vec me mrzi da pisem kad znam da necete objaviti

avatar
Pantokrator Alfa
Friday, 24.02.2017
19:59

Kakvo pametovanje o cemu ti pricas? Lik pise kolumnu, ne prorice sudbinu.

avatar
dock
Monday, 27.02.2017
16:55
avatar
Friday, 24.02.2017
15:32

Covek je usao u legendu,sve to stoji u fudbalu emocija kao ni u samom poslu nema,oni ako sipadnu iz PL a to tako sad upravo izgleda gube na stotine miliona...

avatar
lamps8
Friday, 24.02.2017
15:25

nisu smeli da ga diraju pa makar i ispali,jednu od najlepsih fudbalskih prica je ispisao

avatar
CZYNWA
Friday, 24.02.2017
15:24

Lester se moze lako opisati kao covjek prosjecnih primanja, koji je dobio naslijedstvo od tetke iz Njemacke, potrosio ga i ne moze se pomiriti sa tim da opet zivi stari zivot kojim nije bio toliko nezadovoljan, a sad ne moze da se navikne na isti i dize kredite. Lester da ispane u 4 ligu, ostace zapamcen kao mali tim koji je bio bolji od velikih, i bez obzira na sve njihova bajka ce se prepricavati godinama. Nadam se da mogu dobiti Sevilju kuci, da se bajka barem malo produzi.

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 24.02.2017
12:56

P.S. Sad kad je slobodan, sta mislite da li je Ranijeri pravi covjek za Alegrijevog nasljenika? Meni nekako 'ide' uz Juve...

avatar
Friday, 24.02.2017
19:47

vec ih je vodio, bez vecih uspeha

avatar
Monday, 27.02.2017
20:14

slazem se ali juve ce sigurno u slucaju odlaska alegrija birati nekog manje poznatog trenera tipa di francesko iz sasuola

avatar
Bojan Samardzic
Monday, 27.02.2017
10:03

Da, ali od tada ni Ranijeri, a ni Juventus nisu isti...

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 24.02.2017
12:54

Ne znam sta se desavalo iza kulisa, ali i meni djeluje da nemaju niakav plan i da otprilike delaju kao kontroverzni biznismeni vlasnici nekog nizeligasa. Da li je trebalo da otjeraju Ranijerija, ja mislim da ne. Tacno je da su siti, ali borba za opstanak bi im morala donijeti neki apetit, ne vidim i dalje scenarijo u kom ispadaju tri vezane pobjede bi ih lansirali u vrh tabele. Sto se tice emocije, Ranijeri im je donio uspjeh kakav ni blizu vise nece postici, ali gledajuci kroz prizmu biznisa, zaradili su neke pare, poboljsali ugovore svima, ispadanje u Championship bi zaista bila finansijska katastrofa. Trenera kao Ranijeri im ne treba prije svega jer je jasno da od neke tranzicije Lestera u veliki tim nema nista, pa im sada treba i odgovarajuci trener. Mislim da ni Ranijeriju ne bi trebalo da bude zao.

avatar
mrancic
Friday, 24.02.2017
12:40

Po osvajanju titule,napisao sam da će se boriti za opstanak a da će Ranijeri dobiti otkaz.Venger kao dugogodišnji gubitnik u PL,Van Gal,trenerski promašaj,Pelegrini,inisporniran zbog najavljenog otkaza,bojkot mangupa iz Čelzija i već odavno nemoćni Liverpul doveli su do toga da tim kao Lester osvoji titulu.A Totenhem? I pored dobrih rezultata dokazao nepobitno:da je tim kratkog dometa.

avatar
BlueBoy84
Tuesday, 28.02.2017
11:29

Sve si pogodio sem Van Gala vrhunski strucnjak ali u istrosenom matorom timu(ostavio ga josh Ferguson kao takvog) u kombinaciji sa ne adekvatnim zamenama za jedan od najvecih klubova sveta.

avatar
Chella_ynwa
Friday, 24.02.2017
12:14

Steta, simpatican trener koji je usao u istoriju fudbala, a istorija se ne zaboravlja.

avatar
zoran zoran
Friday, 24.02.2017
11:54

Ipravda za Dona Ranieria:D

avatar
БОЖЕ, СПАСИ СРБИЈУ
Friday, 24.02.2017
11:00

Ili kao pretposlednji mec i onaj pre njega, preksinoc su jos i dobro prosli, rezultatski gledano.

avatar
БОЖЕ, СПАСИ СРБИЈУ
Friday, 24.02.2017
10:52

Ima u ovom otkazu i neke pesnicke lepote, a Klaudio sigurno ne vredi kao poslednji mec Lestera- inace, meni oni vise deluju kao da su ispali iz filma -Mamurluk u (Las) Vegasu- kad vec spominjes taj grad:-D

avatar
Radovan Filipovic
Friday, 24.02.2017
10:49

Auh, kakav tekst. Ima vrhunskih novinara i dalje, onih koji će jednostavnu priču pretvoriti u umetnost. Svaka čast, alal vera.