Ni lep, ni uporan, Murinjo!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 03.05.2015.
17:59
Izvor: Sportske.net

Čelsi je osvojio titulu pre 18 meseci, ovo je samo desert. Pre nego što se požalite na "plavu dosadu", prisetite se da na plaži nije pobednik onaj što nežno prebire po žicama gitare...

Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Beta/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Povezane vesti

Ni uporan, ni lep, to je rešenje one čuvene zagonetke, ne, na kraju priče je fudbalski orgazam Žozea Murinja. Jednom je Bukovski objasnio da se budale pozivaju na sreću i da postoje ljudi kojima je ona posao. Sad, na hipodromu ili fudbalskom terenu, svejedno, nema to sa srećom nikakve veze.

Ni sa dosadom, osim ukoliko nije deo plana koji je rođen u januaru 2014. godine.

Vidite, Murinjo je bio sasvim siguran da tim koji mu je ostavio majstor kupova i njegov arhi-neprijatelj Benitez neće osvojiti titulu. Nazvao ga je malim konjićem, bilo je za očekivati da Liverpul sagori od želje i straha, da ostane u prašini, ali to je bila Sitijeva kruna, dividenda od silne nafte koju su zamenili za odlične igrače.

Međutim, zanatlija kao Murinjo je već bio u sličnim situacijama, zbog toga njegove druge sezone počinju na pola prve, ovo čemu smo prisustvovali je samo egzekucija ili desert ako biste da ulepšam stvar.

Murinjo je dovođenjem Matića, prolećnim pregovorima sa Mendešom oko Košte i brzom reakcijom oko Fabregasa prošlog juna osvojio titulu. Podsetiću vas da se znalo da će Kurtoa prekinuti život kalfe kod Simeonea, to je već spajanje kičmenih pršljenova. Neka oproste Bane i Teri, ono bi mogli voljom da pomere planinu, ali čak ni Murinjo ne pobeđuje samo ukopavanjem, potrebno je mnogo više.

Britain Socccer Premier League

Žalosno je pojednostavljivati stvari, to što je nekima od vas dosadno je proračunatost, kad je Fabregas izgubio dah, a Kosta imao kondicije u skladu sa svojim izgledom izmučenog imigranta, "Posebni" je pronašao drugi način da pobeđuje.

Znate, Roman Abramovič nije napravio pare jer je pisao pesme i izvlačio tanane note iz balalajke u tranzicionoj Rusiji, druge su to veštine. Nije bio ni strpljiv, niti je kod njega utisak ikada bio nadređen brojevima, "Čelski" je stvoren da pobeđuje, ne da impresionira.

Ne znam koliko vam je poznata istorija te lokalne londonske pojave, oni su verovali u kicoške džempere, dobar ukus i lep fudbal kroz istoriju. I nikada im nije bilo potrebno skladište za pehare.

abramovic

Ovo je potpuno drugi pristup i dobro da je tako. Oni čuveni vekovi što su potrebni za englesku travu nisu nešto što Roman Abramovič ima na raspolaganju. Sećate se i da uvek govori da žuri da potroši novac, nije siguran koliko mu je ostalo? To je filozofija Čelsija, možeš da sačekaš godinu, ali dve? Možete da pitate Karla Anćelotija.

Na desetogodišnjicu ruske diktature na "Stamford Bridžu" sam vam napisao i da je Murinjo jedini koji može da natera ruskog "medveda" da stoji na dve noge. I to zbog izvesnosti nagrade, u suprotnom završiće kao večera. Taj je spisak makar u Čelsiju dug kao transsibirska pruga.

Ovo je bila i neravnopravna trka, Siti je ugojeni siti veteran, Van Galov Junajted "konjić" iz prošle sezone.

A Arsenal?

Eh, Arsenal, pa oni su Čelsi novog doba, preuzeli su ulogu lepog sa početka priče. A svi znamo da taj ne osvaja glavnu nagradu.

Da vam ne oduzimam praznično popodne, nije važno ko svira gitaru na plaži, već ko se neće probuditi sam.

U tome je stvar...

Ne propustite

Komentari

26 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
neme
Tuesday, 12.05.2015
22:54

Dobra konstatacija sa kraja teksta nije celzi imao konkurenciju ove godine u Premijer ligi -Siti zreo za rekonstrukciju titula je prosle godine to zamaskirala,Liverpul -more promasenih transfera ,Suarez je prosecne igrace cinio mocnim,Manc u nekoj maglovitoj tranziciji,a Arsenal dok ne otplati Emirate i ne treba smatrati kandidatom za titulu

avatar
iq poket
Monday, 04.05.2015
02:19

Volio bih da i hejteri Celsija procutaju ovo. Inace, fenomenalan tekst. Svaka cast.

avatar
superfrankielamps
Sunday, 03.05.2015
22:34

Ja ovako vidim Murinjov stil: pametna ekipa se povuce,glupa ekipa misli da je jaca i pocne da napada i otvara prostor pametnoj ekipi,pametna ekipa koristi prostor i postize gol,ponovo se povlaci i cuva..Ako je ljepota igre najvaznija,zelim da upitam starije navijace Junajteda,Arsenala,Liverpula zasto navijaju za te klubove,kad je Celsi devedesetih i pocetkom 2000-tih igrao najljepsi fudbal u Engleskoj,sve sami madjionicari.Odgovor je trofeji,

avatar
AFC
Monday, 04.05.2015
03:09

Hoćeš da kažeš da su Anri i kompanija igrali ružan fudbal? Samo Murinjo i Simeone igraju proračunato do kraja i mislim da je to trend koji je jako ružan, ali koji će nažalost postati jako popularan jer donosi rezultate. Meni kao čoveku koji uživa pre svega u lepoti igre u opšte nisu jasni poštovaoci lika i dela Murinja. Jeste da to daje rezultate i trofeje ali ipak...

avatar
Dragojevic Andrija
Wednesday, 06.05.2015
00:02

pa jeste da nije lijep za gledanje uvijek ali cilj opravdava sredstva :D u ljepoti fudbala uzivas jedino kad si neutralan navijac :)

avatar
Coleman
Sunday, 03.05.2015
21:03

Odlična komparacija, svaka čast !

avatar
ppera 1
Sunday, 03.05.2015
20:20

Stvar je u tome šta i gde prolazi? Da se podsetimo, fudbal se igra zbog publike, tj. novca, ali gde nema publike nema ni novca (osim onoga što ulažu naftaši, šeici i tajkuni, ali to je ulaganje i to je druga priča). Pa ako su navijači Chelsea zadovoljni time što gledaju na Stamford Bridge-u, na gostovanjima, na TV-u itd., samo zato što su osvojili titulu, onda je sve ok. U Španiji i Nemačkoj to ne bi moglo da prođe kod navijača, pa i da su osvojili sve moguće...

avatar
S-I-M-K-E
Sunday, 03.05.2015
21:14

Bravo,upravo to.

avatar
superfrankielamps
Sunday, 03.05.2015
21:59

Pricas gluposti,Atletiko Madrid igra defanzivniji fudbal od Celsija,a ima najbolje navijace u Spaniji...

avatar
ake
Sunday, 03.05.2015
20:16

Mislim da bih u takvom okruzenje i Getafe osvojio titulu,da nastupa u toj ligi.Smijesni timovi.

avatar
MANUTD
Sunday, 03.05.2015
21:39

Vidimo ko su smesni timovi kada Ronaldo u Primeri ima 25 het-trika, dok u PL ima samo 1.

avatar
Dragojevic Andrija
Wednesday, 06.05.2015
00:08

okle je dosao ronaldo ?? iz PL naravno da tamo nema trulez od timova kao u spaniji a isto tako ronaldo je dosao kao kompletan igrac a u eng je tek pocinjao da se razvija

avatar
Plasticni Ja
Sunday, 03.05.2015
20:02

Odavno nisam procitao bolji text, svaka cast.

avatar
Ivan Lekin
Sunday, 03.05.2015
19:12

Sjajan tekst. Ovo je napisao neko ko prati fudbal pre 2003. Kao navijac Celzija zahvaljujem se na ovome, svaka cast!

avatar
lamps8
Sunday, 03.05.2015
18:43

tako je abramovic je menjao i menjao ali ne vredi niko ne bi bolje slozio ekipu od murinja jednostavno je tako,jeste anceloti osvojio titulu sa najvise golova sledece sezone celsi je bio los i deklasiran u svim takmicenjima od mancestera di mateo osvojio je ls dobio ugovor ali sahtjor i juve su ga izbacili iz ls benitez osvojio le,ali prvenstvo vrlo lose.

avatar
Alexander Stonsky
Sunday, 03.05.2015
18:34

Po mom misljenju, posle dugo vremena jedan odlican Borisov tekst. Dosadno je 10 godina bez titule, a igra koja donosi trofeje moze biti dosadna ali je i pobednicka, a istorija samo pobednike pamti.

avatar
Slaven CFC
Monday, 13.07.2015
08:17

konacno neko pravu sustinu da kaze...posjed ostavimo statisticarima,svijet pamti samo pobjednike ;)

avatar
Misosesic
Sunday, 03.05.2015
18:25

Gluplji tekst odavno nisam citao.Navijace i simpatizere privlace golovi i lepa igra zato ManUTD ima najvise navijaca na svetu,Real pa Barselona najveci prihod na svetu zato sto igraju napadacki i lep fudbal ne igraju bunker svaku utakmicu i ne brane se kad imaju igraca vise.Ovo je mozda dovoljno za EPL ali za LS sigurno nije i sreca je Celzija sto se Arsenal kasno probudio a ManUTD morao dugo da ceka da se uigra tim,City je malo zaspao i dozvolio da mu tim zavisi samo od Aguera kojega povrede nisu zaobisle.Sledeca sezona ce da bude mnogo teza za Celzi i ocekujem ManUTD da vrati titulu.

avatar
Dragojevic Andrija
Wednesday, 06.05.2015
00:11

nista necu komentarisat ali cu ti rec ovo sto ce bit dovoljno.. siti je imao najbolje rezultate bas kad se aguero povrijedio to statistika kaze.. e sad protumaci to sto si ti rekao majke ti? veze sa vezom nemas.. a to sto se ovi man utd i arsenal kasno pale je znak da nisu najbolji. celsi je od prvog do zadnjeg kola 1 sto dokazuje da je najbolji i tacka :)

avatar
Misosesic
Friday, 08.05.2015
14:36

Ma nema Celzi je najbolji na svetu to ti moze PSG potvrditi.

avatar
Jugluk
Sunday, 03.05.2015
18:11

Glupog li poredjenja, majko moja...

avatar
S-I-M-K-E
Sunday, 03.05.2015
18:07

Celzi se ove godine osramotio,dzaba im sto su osvojili titulu...Ona utakmica protiv PSZ je bila teska bruka...Zar treba sampion Engleske da se onako brani 120 minuta sa igracem vise.

avatar
Dragojevic Andrija
Wednesday, 06.05.2015
00:13

ne moze se stalno ocekivat prolaz dalje.. prioritet je bila PL eto i kup su uzeli... sl sez cete vidjet celsi u LS kad ne bude (mada moze lagano bit) kandidat za titulu do samog kraja kako ce tada proc min u polu finale :)