Murinjo - Sad i ovde

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 26.05.2016.
21:31
Izvor: Sportske.net

U fudbalu brakovi iz računa uspevaju ako se supružnici slože da je uspeh potvrda principa, a ne obrnuto. Mančester Junajted i Murinio nikada nisu bili potrebniji jedno drugome...

BETA/AP Photo/Steven Governo
BETA/AP Photo/Steven Governo

Povezane vesti

Jednom je Mark Tven primetio da je uspeh najbolji zaštitnik svakog principa. Na sadašnji Mančester Junajted bi se to moglo primeniti kao mantra.

Možda zvuči kao krhotina zabodena u osetljive dušice fudbalskih romantičara, ali govorimo o klubu koji je suviše veliki da ne bi pobeđivao.

Na koji će način to činiti potpuno je nevažno. Van Galu su izmakli stolicu ne jer bi pokoji navijač zadremao dok lopta besciljno kruži pojačavajući utisak da je kontrola poseda najveća prevara modernog fudbala. Ne drugari, dobio je otkaz jer kada si peti znači da ne pobeđuješ dovoljno.

I sa te strane lament nad Murinjom je nalik narikačama, plač na dugme.

Ovo nisu devedesete (Srbija da se ne prepoznaje), niti se može pobeđivati na način na koji je to činio Ser Aleks.

Britain Soccer Premier League

Više je razloga za to.

Prvi, konkurencija je mnogo jača jer su se pojavila dva velika žderača novca Čelsi i Siti. Jeste, pobeđivao je Škot i njih, ali i gubio, to više nije u kojoj sve zavisi od Mančester Junajteda.

Drugo, podizanjem uloga se podigao i kvalitet karata koji drugi drže u rukama. Ne možete da očekujete da će engleski klinci pobeđivati obučenije i na kraju krajeva kvalitetnije legije Premijer lige.

Treće, ta famozna generacija 92. je izuzetak, a ne pravilo, pa ta bojazan da Murinjo neće forsirati mlade jeste svojevrsni fudbalski ludizam. Forsiraće kvalitetne igrače, to sa godinama nema nikakve veze. Nemojte mi mahati Rašfordom, on nije igrao ni za rezervni tim, hajde da to i dalje posmatramo kao potez očajnika, a ne viziju Van Gala.

Ako pogledate fudbalere kojima je Žoze pružio prvu šansu u Realu, njih pet ili šest danas igra ozbiljan fudbal, a neki su iz kluba otišli jer ih je post-Murinjovo vreme marginalizovalo. U Čelsiju je uglavnom ignorisao školu u koju je uloženo mnogo, ali ni pre njega to nije baš bila "La Masija", pozivam fudbalski klub Vitese kao svedoka.

Zoze Murinjo

Dakle, Junajted mora da kupuje, ali ne u cajtnotu i ne da bi se dodvorio masi, već na osnovu nekakvog plana.

Moram nešto da vam otkrijem, uspeh se kupuje kao i sve drugo u našoj civilizaciji, i kvalitet omleta zavisi od kvaliteta jaja, ne isključivo, ali naše pite ovde u Srbiji su neukusne i zbog sastojaka, da se ne lažemo.

Dakle, to da li je Murinjo pravi trener za Junajted je sholastička rasprava, besciljno ćakulanje. On sa sobom u miraz donosi dokaze da je sposoban za posao karijere.

Da, baš tako, posao života, jer Real, makar bio i "kraljevski" je potpuni antipod Murinjovoj filozofiji. Jer, Murinjo je republikanac po stavovima, osim ako njega samog ne proglase za kralja.

Šalu na stranu, iako su poslednji utisci muvljoj pameti najdraži i iako te procenjuju na osnovu poslednje role, ono što mu se desilo u Čelsiju pokazalo je da će i sam morati da se promeni, jer se i okruženje menja.  Igrači nisu za razliku od NFL nažvrljane strelice na tabli i što je važnije, savršeno su svesni toga. Murinjo je među "Plavima" pao jer je odbio da se prilagodi.

Britain Soccer Champions League

U Junajtedu kreće iz hendikepa, navijači ga podržavaju, ali se ne pitaju, uostalom to je deja-vu iz Čelsija.

Ovde je situacija drugačija, sede glave su protiv, ne jer smatraju da Murinjo nije dovoljno dobar već jer je Gigs idealan provodnik za život posle klupe Ser Aleksa Fergusona.

Zbog toga će Murinjo morati da osvaja i na terenu i van njega, ovo je mnogo kompleksniji posao nego u Čelsiju, pre ili kasnije izbaciće svako strano telo.

I Mančester Junajted i Žoze Murinjo će morati da se menjaju kako bi uspeli. Nema sumnje da je ovo brak iz računa jer Murinju treba potvda klase. Pari Sen Žermen to nije, u pitanju je skorojevićka želja za razmetanjem, tu tipovi kao Žoze ne dobijaju ništa osim broja nula na računu.

I Junajtedu je Murinjo potreban, Vudvordove pećine sa blagom će presušiti pre ili kasnije ako klub ne bude pobeđivao.

Niko ne može da ti garantuje slavoluk, ali neku izvesnost kada pogledaš unazad sa Portugalcem možeš da očekuješ.

Pričao sam već o te dve ili u najboljem slučaju tri zlatne godine. Navijači drugih klubova bi za to ubili.

A šta će biti posle?

Koga briga, ovo je 110 sa preponama, a ne maraton.

Što reče jednom bivši Murinjov poslodavac, a zvučalo je jezivo, "Moram da zarađujem i trošim brzo, jer ko zna koliko ću imati vremena da to činim".

Roman Abramovič zna, bitno je sad i ovde.

Ne propustite

Komentari

31 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
YNWA forever
Friday, 03.06.2016
22:20

Murinjo,Pep,Conte,Klop,Ranieri..., bice vrlo interesantno,uzbudljivo i verujem da ce engleski timovi sa ovakvim trenerskim imenima ,vratiti u sam vrh Evrope

avatar
lamps8
Friday, 27.05.2016
00:09

mou ce sigurno imati uspeha u junajtedu a mislim da ce igrati i malo ofanzivniji fudbal

avatar
Thierry Henry 14
Thursday, 26.05.2016
23:31

Dobar tekst. Slažem se da je Murinju potrebna potvrda klase i ako sa posrnulim gigantom napravi uspjeh, a znamo šta se za mančester smatra uspjehom, možemo samo da mu skinemo kapu.

avatar
S-I-M-K-E_
Thursday, 26.05.2016
23:02

Sta ce da mu radi Gvardiola,redovno ga razbijao u Sapniji a sad ce i u Engleskoj.

avatar
MANUTD
Friday, 27.05.2016
01:01

Zaboravio si jednu vaznu cinjenicu, sad Gvardiola dolazi Murinju u goste :)

avatar
lamps8
Friday, 27.05.2016
04:06

gvardiola je pobegao iz spanije zbog murinja posto mu je ovaj uzeo titulu

avatar
Paklena pomorandza
Thursday, 26.05.2016
22:40

Boris nam je doneo na tacni tekst koji je esencija svega onoga sto se pisalo po novinama,portalima,sto stranih sto nasih,lepo sroceno.Dok sam citao tekst pala mi na pamet jedna izreka David Brinkley-ja:Uspešan je onaj čovek koji ume da postavi čvrst temelj od cigala koje su drugi bacali na njega.nE sad,dali ce taj covek na kraju biti Mujrinjo pokazace vreme:)

avatar
Tisina perhani!
Thursday, 26.05.2016
22:37

murinjo zelim ti sve najbolje ali da budes drugi iza celzija jasno haha

avatar
Sportski Paćino
Friday, 27.05.2016
09:24

HahahahhanTotalno se slazem!!!

avatar
INTERnacionalist
Thursday, 26.05.2016
22:31

..od ekspanzije Premier lige,tj 10-15 godina unazad pa na ovamo,nijedna sezona nece biti zanimljivija od sledece,i to ne zbog evemtualnih bombi tipa Benzema,James Rodrigez,Pol Pogba i Dibala il Ikardi,nego zbog paklene petorke Murinjo,Konte,Klop,Gvardiola,i aj da kazem Venger…

avatar
the NormalOne
Friday, 27.05.2016
09:33

Neka 4 od :Murinja,Klopa ,Kontea,Gvardiole,Poketina uzimaju prva 4 mesta,Venger je prestar da se sa njima nadmudruje,nije on Ferguson.

avatar
dushanseelny
Friday, 27.05.2016
11:35

Ubaci u tu ekipicu Poketina slobodno, taj ce zavrsiti bar iznad jednog od navedenih :)

avatar
CokiGGMU
Thursday, 26.05.2016
22:23

Dobro dosao Kralju!

avatar
Paris Saint Germain
Thursday, 26.05.2016
22:21

PSG je veci klub od Mancestera.

avatar
CokiGGMU
Thursday, 26.05.2016
22:23

Hahahahahhahahahaha dal me zezas brt ?

avatar
nenadvr
Thursday, 26.05.2016
22:28
avatar
topnik_iz_kvarta
Thursday, 26.05.2016
21:46

R.I.P nogomet, pozdrav bunkeru i desetorici igraca ispred svoga gola

avatar
NIKE
Thursday, 26.05.2016
22:22

Sreća pa Arsenal drži posjed, mora da im on donosi trofeje, ups pardon Arsenal i trofeje sam stavio u istu rečenicu, podjela fudbala je na ofanzivni i defanzivni, te šampionski (trofeji) i luzerski (decenije bez trofeja), a ta laička podjela na bunker i tiki-taku je na razini stručnjaka Esada kontre, koji traži opravdanje zašto je Barca poražena od Atletika, Intera ili Chelsea, te da ne bi priznao kako su oni bili bolji i zasluženo prošli (mislim bez pomoći momaka u crnom), on je izmislio taj fenomen bunker, bus, na sreću, loto i sl.

avatar
Unsullied
Thursday, 26.05.2016
22:25

druze , fudbal je igra gde igra 11 igraca po ekipi , prvi je golman i 10 igraca je ispred njega svakako