Manćini - Povratak prevarenog muža

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 20.11.2014.
14:46
Izvor: Sportske.net

Zbog čega se Roberto Manćini vratio iako je zadnjicom zatvorio vrata vile u lombardijskom krajoliku? Da li klauzula u ugovoru miriše na čuvanje mesta za prijatelja? Zbog čega ništa nije isto i Inter i dalje juri svoj rep?

Beta/AP Photo/Luca Bruno
Beta/AP Photo/Luca Bruno

Povezane vesti

Inter se učlanio u klub slomljenih srca.

Prvi pouzdan znak da si se isekao na te krhotine je pokušaj da vratiš vreme, "da sve bude kao nekad".

Barsa proba da resetuje stvari sa Gvardiolinim "nostromom" Luisom Enrikeom, Junajted pokušava da oživi Fergijevu diktaturu "narandžastom" revolucijom, Čelsi je tu i prošao najbolje, uživa u rimejku prošle decenije, makar je tako u novoj sezoni.

Inter je negde zaturio taj kuvar u kome piše da ništa nije bljutavo kao jučerašnja pasta.

Povratak Roberta Manćinija je neočekivan, zalupio je donjim leđima vrata Moratijeve vile u Leku, u lombardijskoj prirodi iz turističkog prospekta.

Nije propustio da Maksu zalepi na čelo etiketu izdajice i prevrtljivca, pošto je gazda iza njegovih leđa pregovarao sa Murinjom tokom proleća 2008. godine.

Odbijao je da se nagodi iskajući poslednji evro, suma je bila oko 16 miliona stabilne valute. Manćini je bio spreman da odsedi ugovor do kraja, kako bi naplatio neverstvo vlasnika. Uvređen poput prevarenog muža koji poslednji saznaje, pokupio je deo onoga što mu pripada i prekinuo odmor tek kada je pronašao naftu u Mančesteru.

Njegove bisage bile su pune, uz odštetu je iz braka sa Interom odneo srebrninu, dve titule osvojene na terenu. plus jednu sudskom odlukom.

U svakom slučaju, polovina te vladavine Moratijevog Intera, zaokružene osvajanjem "triplete" 2010. pripada Manćinijevoj eri, ugnezdile su se u njegov CV i privukle arapski novac.

Kolike su stvarno njegove zasluge?

Inter se tih godina trkao sam sa sobom. Milan se bavio Evropom, Juventus putovao po nedođijama Serije B, Roma nikada nije bila dovoljno dobra da bude više od pretnje. Sa Ibrahimovićem koji je posle leta 2006. bio prevaga, sa moralnim autoritetom  žrtve u "Kalćopoliju"?

Recimo to ovako, malo ko bi uspeo da ne bude prvak.

Drugim rečima, Manćini nema nikakvu šansu da ponovi te stvari, makar progutao najveću žabu prvo i prihvatio poziv onoga ko mu je nabio svojevremeno rogove.

Kažete, Morati više nije gazda?

De Iure ste u pravu, ali je on smenio Macarija i naveo Tohira na ideju koju je ovaj prihvatio kao svoju.

"Nikada nisam video da nekoga navijači ne vole kao Macarija"
, reći će Morati juče dok beatifikuje Manćinija kao idealnog kandidata.

Maks je kao simbolički potez napustio mesto počasnog predsednika upravo jer je Macari preživeo svileni gajtan u junu. To neslaganje oko trenera je Moratijeve ljude, uključujući i sina nateralo da napuste upravni odbor. Njegovih 30% ne mogu da odluče ništa, ali Tohir bi sebi pucao u nogu ako se zakači sa bivšim vlasnikom. Jer, Morati nije ljubimac navijača, on je sam navijač, to stvari čini komplikovanim za većinskog vlasnika.

Ali, da se vratim Manćiniju.

Nekako se zatura klauzula koja ne obavezuje ni njega, ni Inter, leto bi moglo da donese romantični oproštaj bez obaveza.

"Manćio" možda čuva plažu u zimskom periodu za Sinišu Mihajlovića, možda je ovo prilika da oživi karijeru posle turskog stradanja, možda samo čeka da Antonio Konte izgubi nerve sa onim tužnim timom koji sebe naziva "Azurima".

Ko zna, tek preuzima ekipu koja je solidna, ne i dovoljno dobra. Radiće sa igračima koji su se srodili sa borbom za LE, prvo troje (računajući i suvi kvalitet Napolija) su prejaki, ostalo je za navijače Intera nebitno.

Januar?

Tu se ne da popraviti ništa, Inter nema novce, brojke u finansijskom izveštaju se crvene kao marame u Pamploni na trci bikov. Sada na platnom spisku imate dva trenerska tima, onaj Macarijev će biti na plaćenom odmoru od 11 miliona evra.

Manćini može da pomiri tribine i teren, ali to je kupovina vremena, Inter je u takvoj situaciji da će medeni mesec kratko trajati.

Pobeda u "Madonini" bi očekivanja lansirala u nebo, ali to je samo okršaj u zaraslom zajedničkom dvorištu sa podjednako očajnim komšijama.

Poraz?

Dao bi alibi Manćiniju da zatraži pune kese na januarskoj pijaci. Ne biva, Tohir nije ta vrsta tajkuna.

U svakom slučaju, Inter je pojeo dobar deo ove decenije jureći svoj rep posle Murinjovog odlaska. Ovo liči na nastavak procesa, nikako na novi početak.

Ne propustite

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
INTERnacionalista
Friday, 21.11.2014
03:14

..dovoljno je pogledati autora i shvatit cemu ovakav text!
Vidis za koga covek navija i sve ti jasno!
A to sto se sasvim normalni komentari Manciniji ne objavljuju to nista..

avatar
Juventino SS
Thursday, 20.11.2014
18:17

Jedva čekam da vas deremo Manćini. Forza Juventus.

avatar
rondjabraticr9
Thursday, 20.11.2014
17:06

Jedan od najprecenjenijih trenera ikada. Jedino se moze reci da je upravo sa Interom imao kakvih-takvih uspeha i to uglavnom zbog skandala ''kalcopoli'' gde je iskoristio trenutnu situaciju i uzeo par titula dok ga u Evropi nije bilo nigde.

avatar
Kovacevic Osman
Thursday, 20.11.2014
17:05

kaze Inter imao moralni autoritet zrtve u kalciopoliju, daj objasni sta ti to znaci uopce covjece, inter nije imao veze sa kalciopolijem, to uvlace navijaci Juventusa jer kad ti sve ladje potonu moras drugog krivit za svoje probleme, znas ono sto se na balkanu desava sa nama svima....

avatar
Thursday, 20.11.2014
16:27

jedan od najgorih trenera xD svaku ekipu upropasti

avatar
Stefan32
Thursday, 20.11.2014
16:06

Smeta vam mogućnost jakog Intera? Ako, navikli smo. Forza Inter!

avatar
Dača
Thursday, 20.11.2014
19:40

Evo, cela Evropa se trese od straha.

avatar
Stefan32
Thursday, 20.11.2014
16:04

Baš vam smeta mogućnost jakog intera. Neka. Navikli smo. Forza Inter!

avatar
Ronaldinjo
Thursday, 20.11.2014
16:02

I dalje smatram da je Macari bolji trener od Mancinija, samo mi nije jasno da nije zeleo da promeni formaciju koja bi siguran sam donela rezultat