Kraljevski gambit ili revolucija?

Autor: Boris Jovanović
sreda 20.05.2015.
11:30
Izvor: Sportske.net

Puštanje Karla Anćelotija niz vodu bi, osim Perezove nesposobnosti u upravljanju krizom, pokazalo da je, čak i sa boljim glumcima, ovaj Realov film, samo rimejk, ili podgrejana supa.

Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Povezane vesti

Ne možete prihvatiti pravila igre i posle kukati na ista.

Naime, kada se žalite u vodovodu, ili pred kakvom drugom nemani što isisava monopolom krv građanina pokornog, prvo što će vam šalteruša zuba iscrtanih karijesom reći je da se niste žalili u roku i da je presuda računa konačna. Univerzalno je pravilo, kada su karte podeljene nema reklamacija. Bilo da su u pitanju livade ovdašnje gde jedan posve simpatičan tip, Lalatović okajava grehe ambicije da hoda po užarenom ugljevlju, bilo na vrhu lanca ishrane gde Anćeloti kusa tanjir koji mu je pod nos poturio Florentino Perez. Prihvatio je gorke zalogaje bez vajkanja, suviše dugo je u igri da bi se žalio na njenu nesavršenost.

Karlo Anćeloti je trener-činovnik. Uz onu naviku da osvaja kupove, on redovno veže konja gde gazda kaže. Iz klubova ne odlazi tako što šef promeni bravu na vratima, niti se potpisuje ključem na haubi onih što su mu uručili otkaz. Ne, njegovo buntovništo ogleda se u nekom pojedenom bifteku više, nikako u kršenju ozbiljnih pravila.

Italy Soccer Champions League

Pacifikujući Real, Panteon ambicije i sujete, Italijan je stvari vratio u okvire sistema odakle ih je ekscentrik Murinjo bičem gonio ka medijima, odnosno neformalnim centrima moći. Anćeloti je "bensedin" za igrače, stariji brat, neko unutar kruga, emituje razumevanje. Debeli zastavnik pred penzijom umesto "die hard" narednika (redovi će razumeti, ostali ste samo imali sreće).

"Desima" je logična, ali i sve što se desilo posle nje. Jer, drugari, Real je perpetum mobile, takav cirkus uvek mora da promeni predstavu, da ponudi novo publici. Zbog toga je Anćelotijeva konstatacija u noći lisabonskog trijumfa da mu ne treba niko i da će družina "Klempavka" ostati na okupu, završila na groblju praznih reči.

Perez je poterao Lopeza, svaki političar osluškuje glasače, što bi se predsednik Reala razlikovao? Kada masa horski uzvikuje Ikerovo ime, kada mu i zviždi, on je idol. Pali idol možda, ali totem oko koga ćete igrati i koji ćete okriviti za sušu. Čim je latino verzija Džejmsa Bonda zaplesala na Mondijalu, Anhel Di Marija je precrtan. Ćabi Alonso je morao da se iseli zbog Tonija Krosa, dovoljno da stvari budu drugačije. Kako sve što treba da pođe loše obično tako i ide, Anćelotija je lišilo Modrića, Bejl se pogubio i Real je završio tamo gde i 2003.

Pravo je pitanje hoće li Anćeloti pokupiti slike i spajalice i napustiti ofis?

Spain Soccer Champions League

Dve cele godine trajao je u Juventusu, isto toliko u Čelsiju. U Parizu je preživeo prvu od dve, otišao uz fanfare. Ali to je fudbalska periferija, u stvari im je činio uslugu sedeći u predgrađu.

Njegova sudbina zavisi od Florentinove vizije. Da se razumemo, boljeg trenera neće naći. Te priče o Klopu prijaju uhu neukog, Nemac će biti tetošen do prvog poraza, špansko blato vapi za takvima. Benitez ima solidnu podršku u klupskim ešalonima, ali njegove pobede su ružne, nespojive sa Realom. Pitanje je koliko bi Perez bio spreman da rizikuje i da krene Barsinim putem (naravno da to neće priznati), da izvuče nekog Uroša "Nejakog" poput Zidana i preda mu na upravljanje kraljevstvo.

Real Madrid Gareth Bale

Najbolja Anćelotijeva šansa leži u tome što kvalitetne zamene nema. Ovaj tim je stvoren da isporuči, ne da bude poligon za obuku. Treba iscrpeti poslednje zalihe u par godina iz Ronalda i još nekolicine i postepeno uvesti nove figure na tablu. Realu je potrebna evolucija, bilo kakav prevrat bi značio i slom sistema. Nisu u poziciji da mašu metlom, ugušiće se od te prašine koju bi podigla velika pomeranja. To naravno ne znači da neki batica  neće žonglirati po vrelini pred razdraganim tribinama koje se bele od dresova sa njegovim imenom,  već samo da svako veliko spremanje bi bio preveliki rizik.

Perez

Florentino Perez nije tako dobar u hendlovanju kriza kako bi neko mogao da pretpostavi. Sve čega se dotakne pretvara se u zlato, ali neretko nema ideju šta raditi sa tom pećinom dragocenosti. Ishitrena kupovina koja bi ugrozila nekog od nedodirljivih, izvukla stolicu ispod Ronalda, dodatno potkopala Bejlov manjak samopouzdanja (ako ostane) bi probušila nove rupe u potpalublju. Za promenu, Perez bi mogao da, uz poverenje, Anćelotiju pruži mogućnost da radi ono što najbolje zna, popravlja stvari tako da okolina i ne primeti razliku.

Samo takav Real ima šansu da spasi kraljevstvo, u suprotnom, gledaćemo rimejk iz prošle decenije. Možda sa boljim glumcima, ali istim krajem.

O, kakva bi to muzika bila za uši Barsinih navijača...

Ne propustite

Komentari

29 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
BenkovackiManitas31*
Tuesday, 26.05.2015
03:57

Napisem kritiku novinaru zbog posrbljivanja engleskog jezika bez ikakve uvrede ali sacuvaj Boze da ga objavite

avatar
lamps8
Wednesday, 20.05.2015
17:28

real je umalo oborio rekord uzastopnih pobeda delovao ubedljivo ali posle je usledila kriza i umor posto je anceloti igrao sa 15 fudbalera cele sezone nije imao prave zamene i zbog toga je ovako prosao,mislim da treba da ostane u realu.

avatar
MSSZRMK
Wednesday, 20.05.2015
20:48

Imao je on dostojne zamene, doveo je i Lukasa Silvu a trune na klupi.

avatar
fcb
Wednesday, 20.05.2015
17:17

E ovako, nema potrebe kriviti pereza za to sto su otisli dijego lopez, realno doveden je golman koji je bolji od njega, ali jednostavno je kasiljas opet morao da brani jer je legenda, sto se tice alonsa, za real je bolje sto nije ostao jer to vise nije onaj igrac od ranije, i mislim da bi sa njim stvari bile jos gore, sto se tice bejla, pa ko bi se tu mogao nadati da ce posle prve sezone koja je bila dosta dobra, on odigrati ovako katastrofalnu drugu sezonu, rodrigez je bio pun pogodak i uz ronalda najbolji ove sezone, a sto se tice di marije, on nije imao dobru sezonu u mancesteru, naravno na to je uticalo mnogo okolnosti, ali ko moze da garantuje da bi igrao bolje da je ostao u realu

avatar
BrutalnoIskren#7
Thursday, 21.05.2015
11:36

Da je Alonso ostao to bi bio igrac koji bi sigurno mogao da zamijeni Modrica i vise nego kvalitetno. Ovaj Real je imao strasan peh, igrali su fenomenalan fudbal i onda je dirigent otisao u aut a posle njega su izgubili covjeka koji daje onaj zavrsni pas tacno gdje treba i ima pretplatu na evro golove a onaj pad sto je uslijedio je bio logican slijed dogadjaja, jer i klub kakav je Real ne moze sebi priustiti izostanak onakvih igraca. A tu je jos i problem Bejl, covjek koji se skroz pogubio i kada god ej igra bio je covjek manje u ofanzivi a o defanzivi ne vrijedi ni pricati, on i CR ne mogu zajedno, to sam pricao i kada je dovodjen a sada se samo potvrdilo. Ovom Realu je neophodan Anceloti, pa zatim zdravi Modric i jedan kvalitetan venznjak koji bi uvijek mogao da zamijeni dostojno Modrica ili Krosa a ono sto je najpotrebnije je dobra ponuda za Bejla i dovodjenje igraca koji ce se podrediti timu, tipa Rojs. Sad dolazimo do najveceg problema a to je CR, ocigledno je da se od njega ocekuje i da on ocekuje da igra napadaca i slazem se da to treba da igra ali ove godine kada je Bejl bio igrac manje na terenu i bez Modrica ili Hamesa bilo je primjetno to odsustvo kreacije, igraca manje u procesu gradjenja napada jer je CR non stop cekao loptu na ivici sesnesterca, nije bilo izvlacenja na bok ili u sredinu kao ranijih godina, a sa Bejlom koji se pogubio igra je trpjela veoma mnogo. Da se ne lazemo, Real nema luksuz da izgubi Ronalda, jednostavno ne postoji fudbaler na trzistu koji im moze garantovati tolike golove, jednostavno ga nema, zato zarad ekipe treba dovesti igraca na mjesto Bejla koji ce raditi defanzivu i biti tu kada se gradi akcija i koji ce Ronaldu i Benzemi davati korisne lopte, a svi smo vidjeli u prvom dijelu sezone kako njih dvojica funkcionisu. I na kraju, tu je Isko, covjek koji moze igrati sve kvalitetno i koji ce opet biti taj dzoker, flaster, igrac koji ce raditi sve sto ekipi treba i igrac koji ce opet biti medju onima sa najvise minuta u nogama. Ali opet za sve ovo treba Anceloti, jer na trzistu nema trenera tog kalibra a dovesti Beniteza znacilo bi dovodjenje trenera koji forsira igru zbog koje su svi prigovarali Murinju a da ne pominjem kolika je razlika u klasi izmedju njih dvojice.

avatar
real madrid cg bbs
Wednesday, 20.05.2015
16:57

perz neradi sam ima okolo njega masu pametnih ljudi a cifre koje su u pitanju mnogo jakih drzava u eropsku uniju nemaju takvih budjet sa tim nema igranja je mislim da perez zna sto da radi samo ceka prelazni rok a i slazem se da nije anceloti kriv jednostavno se desilo sto se desilo povrede i slicno sta je tu je HAllA Madrid

avatar
Toni Kroos
Wednesday, 20.05.2015
15:28

Da ponovim jos jedanput: Nije Anceloti kriv zbog losih rezultata i ne treba njega menjati! Realu je potreban jedan klasican CDM! Kros je vanserijski igrac ali NIJE CDM! Real treba da rastereti Krosa i Modrica dovodnjenjem nekog igraca,slicnog,Xabi Alonsu! Potrebno je i oterati Bejla,mozda ga prebaciti na atletiku i spremati za SP na 100m.. Ti koji bi izgledao: Verati(npr.) - Kros,Modric - Isko,Hames - Ronaldo bi igrao mnogo lepsi,precizniji i bolji fudbal sa mnogo vecim posedom lopte.. Samo da Perez stavi prst na celo i shvati ovo sto sam ja shvatio i eto nove transfer bombe! Realu ne treba bomba poput Rojsa,Sterlinga,Pogbe..

avatar
Benz9
Wednesday, 20.05.2015
20:07

zasto bi tjerao bejla??? covjeku je potreban zizu da radi malo sa njim kao sto je radio sa benzemom...i benzema se gubio poslije prve lose utakmice ili poslije promasaja a danas je mnogo konstantniji....ovom timu treba zamjena za modrica,verati najbolja opcija ali ni gundogan nije los,bejlu prepustiti slobodu koju trenutno uziva ronaldo,a isko i james iza benzeme da kreiraju....uz odbranu karvahal,varan,ramos,marselo i pravog ikera nam niko ne bi mogao nista...

avatar
MSSZRMK
Wednesday, 20.05.2015
20:47

Pa pre bih izbacio Ronalda iz tima nego Karima.

avatar
Marco Popovich
Wednesday, 20.05.2015
13:53

Najbolje da Perez bude trener,mozda se i opameti jednog dana

avatar
Nikola M.
Wednesday, 20.05.2015
11:57

Real je klub visokog renomea i sezona bez trofeja se karakteriše neuspehom, ali kada se objektivno pogleda, drugo mesto u ligi i polufinale LŠ, nije ni toliko loše ostvarenje. Anćeloti je dokazan trener, već u svom prvom mandatu u Realu, klubu je doneo trofej LŠ, i kao što napisa Boris gore u tekstu, Real neće naći boljeg trenera od Anćelotija. To je istina. Čovek je drugi u prvenstvu i stigao je do polufinala LŠ, i zar treba da bude otpušten zbog toga?! Uprava Reala bi trebalo da pokaže više vere u Anćelotija, da pokaže strpljenje i položi više nade. Ne može svaka sezona da bude idealna.

avatar
Camp nou
Wednesday, 20.05.2015
12:19

Sa ovakvim timom Real ne moze gore od ovog,ali to je veliki neuspeh!Ne mozes ocekivati da budu cetvrti u primeri i da ispadnu u cetvrtfinalu lige sampiona!

avatar
MSSZRMK
Wednesday, 20.05.2015
12:44

Pa ova sezona je katastrofa, posle najuspesnije sezone kluba imamo NULA trofeja.nNi Murinjo se nije spasio ne vidim razlog da Karlo bude izuzetak.nNerotiranje i guranje pojedinih igraca je doneo svoje.

avatar
S-I-M-K-E
Wednesday, 20.05.2015
11:45

Real je komedija od kluba...Samo znaju da kupuju igrace,mijenjaju trenere,razbacuju se sa milionima,i velicaju Ronaldovu statistiku,a torfeja ni na vidiku.

avatar
Uncounquered
Wednesday, 20.05.2015
12:38

32 titule prvaka Spanije, 10 titula prvaka Evrope, pozz za komediju od Barselone.

avatar
Barça el honor
Wednesday, 20.05.2015
15:02

Ja mislim da real veoma lose posluje u poslednjih desetak godina,ne znam za finansije, u to nemam uvid ali lose posluje sto se tice dovodjenja i pustanja igraca kao i trenera, samo sto je to simke drugacije predstavio i opisao, naravno da nije komedija.

avatar
MSSZRMK
Wednesday, 20.05.2015
12:43

Sta Barsa radi sa trenerima?nSuarez, Nejmar 200 miliona samo na dva igraca!