Deset stvari koje smo videli u engleskom derbiju

Autor: Boris Jovanović
ponedeljak 27.10.2014.
11:07
Izvor: Sportske.net

Junajtedovo samopouzdanje dobiće na zapremini posle jučerašnjeg meča, a ni Murinjo nema razloga da bude nezadovoljan, njegove formule "rade". Šta je potvrđeno nakon 90 minuta na "Old Trafordu"?

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

1. Van Gal i Murinjo se dobro poznaju, u taktičkom smislu nije bilo iznenađenja, ali je Holanđanin pokazao da može da se nosi sa Portugalcem na tom planu. Njemu su više nedostajali Falkao i Runi, nego Murinju Košta, ali je Van Gal uspeo da sa ograničenim resursima parira Čelsiju koji je neuporedivo bolja ekipa.

2. Odbrana Junajteda nije standard ni za prvih pet mesta na tabeli. Kod prekida su očajni, Smoling se izvukao sa onim penalom na Banetu, a kod gola je Rafael čuvao Drogbu. Van Gal smatra da je meč sa Čelsijem došao prerano i da njegovom timu nedostaje automatizam. To jeste tačno, ali nemaju ni kvalitet za velike stvari.

3. Van Gal je izvukao maksimum iz veznog reda, a Felaini koji je po meni bio kjlučni igrač Mančester Junajteda je učinio mnogo toga dobrog sa Blindom na sredini. Belgijanac je odigrao verovatno najbolji meč od dolaska u Junajted, on i nekadašnji kapiten Ajaksa su udavili Fabregasa juče na "Old Trafordu".

4. Murinjo je potpuno u pravu za Matu. Možete mu menjati pozicije, cediti suvu drenovinu, čini se da on nije zaista "poseban" igrač. Ovo je bila šansa da tim ponese na leđima i demantuje mišljenje bivšeg trenera, bio je neprimetan.

5. Koliko igrači mogu da napreduju pod Murinjom, primer je Vilijan. Izabrao je Čelsi pre Totenhema i nije pogrešio, iako je konkurencija jaka i podrazumevalo se da će imati manje minuta. Brazilac je u Šahtjoru bio sjajan ofanzivac, na momente i zabavljač, videli ste kako izgleda kada zatvori stranu i duplira bok, on i Ivanović su isključili Januzaja, a bolje nije prošao ni Di Marija u nastavku.

6. Godine nisu nevažne, one ti oduzmu brzinu, eksplozivnost, ali je klasa večna. Drogba je Murinjov narednik na terenu upravo zbog toga što simbolizuje tim, ugradio je sebe u defanzivu koja je kretala od njega, odlično se kretao, spremio i onaj zicer Azaru pre gola. Na kraju je i zatresao mrežu Junajteda. Jedan takav, čitaj Runi, nedostajao je Van Galu u jučerašnjoj utakmici.

7. Matić je div, on je Makalele drugog Murinjovog mandata u Londonu. Rušio je napade Junajteda kao kegle, korigovao štopere u nekoliko navrata i loše Seskovo veče učinio manje primetnim.

8. Rafael nije standard Mančester Junajteda i to nije više tajna. Brazilac je odigrao odlično pre par sezona kod Fergija, njegovi jadi su prošle godine pripisivani Mojesu, sada ni kod Van Gala ne izgleda dobro. Ok, imao je za rivala Azara, ali svejedno njegovo nesnalaženje u defanzivi, kašnjenje u zatvaranju prostora je nekoliko puta skupo moglo da košta "Đavole". To što je ostao sam protiv Drogbe u skoku nije samo njegova greška, ali generalno, ma kakvu formaciju Van Gal forsirao potrebno mu je novo rešenje za desnu stranu. Ne čini mi se ni da je Dani Alveš odgovor na ovaj znak pitanja iznad glave Holanđanina.

9. Suđenje je ponovo bilo loše, Daud se potpuno izgubio u nekim trenucima, nije toliko penal nad Ivanovićem u pitanju, već se nije držao istih kriterijuma i prilikom prekrašaja i deljenja kartona. Na kraju je Bane isključen, a ostaje pitanje zbog čega Daud nije za slične prekršaje tokom meča određivao istu kaznu.

10. Ukratko, ništa što nismo znali, Čelsi je mnogo bolji tim od Mančester Junajteda, ali ovoga puta Murinjo nije prevaga kao recimo protiv Sitija. Jednostavno, ima godinu prednosti, bolje igrače u poslednjoj liniji, formiran sistem igre i mnogo dužu klupu. Felipe Luis je odigrao sasvim solidno, iako ima malo minuta po dolasku iz Atletika, Drogba je tek treći špic, a nosio je mnogo na leđima. Portugalac sebi može da priušti da Šurlea koji je jedan od najuniverzalnijih igrača današnjice koristi kao džokera. Njegov tim ima mnogo bolji balans i razlika u bodovima nije ni sticaj okolnosti, niti će se nešto promeniti do kraja. Za Junajted ostaje da je igrao uglavnom ravnopravno sa najjačim timom lige i to može da ponese kao džak samopouzdanja pred gradski derbi i duel sa Arsenalom koji slede u naredne tri nedelje...

Ne propustite