Derbi Italije - Ko broji prste, a ko trofeje?

Autor: Boris Jovanović
subota 09.12.2017.
12:18
Izvor: Sportske.net

Verzije su odavno ispričane, one zavise od dresa koji navučete, ali svaki put kada Inter i Juventus iskopaju rov, u pitanju je filozofija, pre fudbala...

Screenshot
Screenshot

Povezane vesti

Kada je pokojni Đani Brera, patrijarh italijanskog sportskog novinarstva opisao Inter kao strastveni, nestalni, emotivni klub, aludirao je na portretisanje, odnosno predrasude o Italijankama.

Kao antipod je postavio Juventus, gde je pragmatizam gazda svake druge emocije.

Ovaj velikan kome se pripisuje fraza "Derbi Italije" je titule delio na one koje Juventus osvoji ili ih izgubi. Nikada nije pitanje drugih, i koren tog rivalstva sa Interom je filozofija, odnosno utilitarizam nasuprot moralne vrline.

Điđi Bufon će to definisati kao "Alibi gubitnika", iako nije spomenuo ime najvećeg rivala, na drugoj strani, ostaje onaj čuveni transparent "Io Non Rubo Il Campionato Ed In Serie B Non Son Mai Stato", odnosno "Nikada nisam ukrao prvenstvo i nisam bio u Seriji B".

Inter
 
Upravo je "Kalćopoli" ili "Farsopoli" kako ga zovu navijači Juventusa, pribavio opravdanje, odnosno imaginarni "corpus delicti" navijačima Intera.

Njihovih "pet minuta" sreće se produžilo na nekoliko godina, mada se ove decenije sve vratilo na staro.

"Derbi Italije" uprkos uvreženom verovanju neukih nije primarno dobio ime zbog toga što su u pitanju klubovi koji do Juventusovog pada nikada nisu igrali drugu ligu.

Rivalstvo je pre svega definisano kao derbi severa gde se dešavaju sve važne stvari u "kalću", i do pojave Silvija Berluskonija, pitanje primata je upravo temeljeno na šezdesetim godinama, kada je i derbi dobio naziv.

Uz to, kako mu i ime kaže, Inter koji je zbog Musolinija morao da jedno vreme bude Ambrosijana zbog svog mondijalizma je oduvek bio klub "svetskog bratstva", dok Juve predstavlja zastavu Italije.

Juventus

Nije ni onaj nedosuđeni penal nad Ronaldom posle starta Julijana, najveći rov ikada iskopan između ova dva kluba. Početkom šezdesetih je Juve uzeo titulu posle prekinutog meča. Prodali su više karata, posle jedne Interove šanse, publika je provalila na teren "Komunalea". Umesto da bude registrovan u korist Intera, meč je ponovljen. Iza svega je stajao Umberto Anjeli, tada predsednik saveza. U znak protesta u tom poslednjem meču, (Juventus je već osvojio titulu) Inter je izveo klince, Juve ih je napunio, bilo je 9:1, ostaće zapisano da je to i najveća pobeda u sudaru ova dva tima.

Anđelo Morati, tata Masima Moratija je tada postavio osnove onoga što je kasnije preraslo u više od rivalstva. Izuzev sudara Rome i Lacija ne postoji veća surevnjivost između dva italijanska kluba. Zbog toga, ovo jeste i najveća utakmica italijanskog fudbala, jer se rimski klubovi obično ne pitaju ništa kada govorimo o tabeli, stvari su se, kako rekoh, dok Berluskoni uz taktove "Valkire" nije sleteo u Milan, rešavale između Anjelijevih i Moratijevih.

Makar je tako bilo  dok Inter nije završio u rukama Ernesta Pelegrinija što je izazvalo "Advokata" Anjelija da kaže da su pale sve ograde, i da sada i njegov kuvar može da postane vlasnik kluba.

Juventus

Ali, sada više to nije ni čisto italijanska stvar. Inter je u kineskim rukama, i teško da će, ako izuzmemo navijače, emocija pobediti interes.

Morati koji je odnos Juventusa i Intera nazvao vrstom patologije nikada nije zalazio iza neprijateljskih linija, u Torino, Stiven Žang je gledao Interov poraz prošle godine iz lože Juventusove tvrđave.

Nekadašnji advokat i potpredsednik Intera, Pepino Prisko je tvrdio da posle rukovanja sa navijačem Milana pere ruke, a posle rukovanja sa navijačem Juventusa broji prste.

Sa druge strane, Juventus koji je sebe uvek smatrao fudbalskom aristokratijom veruje da Inter nikada nije naučio da gubi, a nije imao ni priliku da nauči da pobeđuje.

Ko će ostati bez prstiju, a kome će na leđa biti nalepljena etiketa gubitnika, o tome večeras...

Ne propustite

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak