Bonućijev kroše - Ko će ostati na podu?

Autor: Boris Jovanović
petak 14.07.2017.
14:01
Izvor: Sportske.net

Lik koji nikada nije umeo da izbroji ni na prste jedne ruke se navukao na pobeđivanje. Najbolji defanzivac sveta je postao preveliki kamen u Juventusovim salivenim cipelama, ambicija koja je pretila da pojede klupsku filozofiju. Zbog toga krošea koji je j

Beta/AP Photo/Gregorio Borgia
Beta/AP Photo/Gregorio Borgia

Povezane vesti

Kada je Leonardo Bonući suočen sa pištoljem uperenim u ženu i dete umesto skupocenog sata pljačkašu poklonio svoj najbolji kroše, bilo je jasno da je u pitanju tip koji nikada neće izbrojati do deset. Potražio je pomoć u onom što je new age nazvao mentalnim trenerom, mi manje prosvećeni guruom, a cinici prevarantom koji te za veliki novac ubeđuje da si više od kožne vreće koja se puni, prazni i razmnožava.

Njegova pražnjenja su kroz karijeru uvek bila opasna po okolinu, u mlađim danima važio je za fudbalskog bombaša samoubicu, sposobnog da čitav tim posle perfektnih 85 minuta gurne u provaliju.

Leonardo Bonuci

Dolazak u Juve nije osedlao Leovu emociju, ali je naučio je da pobeđuje tamo gde se to jedino računa. Samo, dejstvo te droge slabi vremenom, doza se mora povećavati, ovaj Juventus nije sposoban da mu to pruži, poslednju dijagnozu ispisao je Kardif. Šta se tamo dešavalo u poluvremenu velškog debakla, neko će jednom zaraditi na toj autobiografiji, ali jedno je sigurno, Leo Bonući je bio trula jabuka u toj korpi.

Ne u smislu namere, nemojte me pogrešno shvatiti, njegova ambicija je pojela limitirani tim. Bilo da je doveo u pitanje autoritet Alegrija zahtevajući da eliminiše Barzaljija, na čijoj je palubi propuštala voda tokom prvog poluvremena, bilo da je Dibalu, kako se priča, nazvao starletanom koji se krije kada je najvažnije.

Juventus je bio pragmatičan tokom proleća, dobili su bitku u Portou bez ražalovanog komandanta odbrane, ali ga i odmah posle toga vratili u tim. Ukalkulisali su rizik u ograničeno primirje, no Alegri je već krajem aprila u listu uslova za odlazak štopera popeo na jedno od prva dva mesta. Uz to, svlačionica je ispljunula Bonućija kao strano telo, nije baš da je radio na tome da sebi pribavi saveznike. Nekoliko igrača je pred odlazak na plažu poručilo da bi ga radije videlo kao protivnika umesto saigrača u narednoj sezoni.

Leonardo Bonuci
 
Sve ostalo je bilo stvar načina, jasno, Bonući plaća ljude da rešavaju probleme raciom umesto srcem, uskoro je menadžer Lući Juventusu suzio manevarski prostor, odnosno ostavio ih bez opcija.

Naime, igrač je odmah odbacio mogućnost da ode u Englesku i Španiju, čime je klubu direktno zavukao ruku u džep. On sebi može da priušti da izgubi tri miliona evra po sezoni, već je prošlog leta pokazao da ga nije moguće impresionirati novcem, likovi poput Lea dobijaju bitke tako što dovoljno puta udare nekoga ili nešto glavom i isteraju svoje. Dakle, umesto deset u Čelsiju ili Sitiju, Milanovih sedam za njega nije gubitak, princip vredi više.

Kod klubova je nevolja što svaku odluku u modernom fudbalu moraš da platiš u brojevima, to nema veze sa principima. Sigurno negde u novim kancelarijama nekakav trbušasti činovnik već računa kako nadoknaditi one milione od prošlog leta kada je Bonući mogao da postane najskuplji štoper svih vremena.

Ovako, Milan je dobio lidera, moraće da spakuju baš velike zalihe samopouzdanja i da pobeđuju odmah, ako žele da vide pravog Bonućija, umesto zlog brata blizanca.

Bonuci

Montelina namera je jasna, on veruje ispravno da će glad čoveka koji zna da pobeđuje biti bič za ostatak tima i svetionik kada euforiju smeni oluja očekivanja navijača. To je ključ, svi ostali će se dokazivati drugima, Bonući sebi, zbog toga je ovo više od bure u čaši vode, ko zna možda i nova "pirloizacija" Serije A, uvod u svrgavanje Juventusovog prosvećenog apsolutizma.

A opet, Leova emocija je poput njegovog pasa iz poslednje linije, razvučena od genijalnosti do prodaje lopte na 40 metara od gola.

Kraj ćemo dopisati, ovo je priča od koje će zazirati i Milanisti i Juventini, svi osim Lea Bonućija, jer on zna, jedino što je izvesno je da će kroše nekoga zaboleti i spreman je da primi svoju porciju bez gundjanja.

Samo po sebi i to je vrlina koju Milan do danas nije posedovao...

Ne propustite

Komentari

61 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
lik7777
Wednesday, 19.07.2017
13:04

Kada poredim stopere oba kluba tonje ovako: nRoma >>> ruganinMusaka :) =< barzanBonuci > chielinnDa pojasnim: Romanjoli je mnogo mnogobolji od ruganije ko kaze drugacije nije ga gledao. Rugani ocajan na ep i generalno mislim da je prerano ottisao u juve i da je tu doslo do stagnacije..sa kaldarom je druga prica ..ogroman potencijal veci od ove dvojice gore ali videce se jos.. Ovo jednako ko musakia je jer je stvarno dobar stoper a barza je premator( bio je naravno bolji ali je trenutno stanje takvo) a bonuci i dok je bio u juveu mi je bio bolji zbog vodjenja igra..povuce loptu itd...a inace gotivim sportske mnogo ali su bas ..ne toliko u ovom tekstu ali onom o doni bas bas

avatar
Golzalo Higuain
Thursday, 20.07.2017
16:12
avatar
Black Casper
Saturday, 15.07.2017
09:38

Kako je lepo kad se neko bavi ozbiljnim novinarstvom!! Bravo !!!

avatar
Dze Dzej Okoca
Saturday, 15.07.2017
02:31

Ma smijesno je dati bilo kakav komentar osim da je text fenomenalan.

avatar
Friday, 14.07.2017
19:57

Milan se pojačao ali je i dalje daleko od Juventusa. Juventus ima klasu u svaoj liniji svog tima, što nije slučaj sa Milanom. Uporedite svaku poziciju i biće vam jasno.nVAŽNA stvar. Titule ne osvajaju timovi u kojima je glavna zvijezda štoper, već titule osvajaju timovi u kojima su glavne zvijezde napadači o ofanzivni igrači. A Milan tu nema klasu Juventusa. nKoliko još treba da Milan radi da bi stigao na vrh saznaće u februaru ili martu iduće godine.

avatar
CZYNWA
Friday, 14.07.2017
20:47

Evo recimo stoperi, Bonuci, Romanjoli, Musakio trenutno su bolji nego Juveov trio Barzalji, Kjelini, Rugani. Dalje, istom tom Juveu je odbrana bila glavno oruzje, do dolaska Iguaina koji je postao glavna zvijezda. Titule osvajaju TIMOVI, bez obzira ko im je glavna zvijezda, pogledaj Italiju 2006-e, Spaniju od 8-e do 12-e, glavnog igraca nema, tim je iznad pojedinca i to je ono sto donosi titule.

avatar
disqus_2WqjlJ09c4
Saturday, 15.07.2017
10:15

Rugani, Barzakli, Benatia i Kijelini su bolji igrači od Romanjolija i Musakia. Juve će vjerovatno dovesti Manolasa, tako da će opet imati najbolju odbranu. Bonući se mnogo šlepao uz Barzaljija i Kijelinija. Mnogo više griješi od njih. Poznati su njegovi kiksevi.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Saturday, 15.07.2017
10:14

A jesi cuo da Seriju A osvaja tim sa najboljom odbranom?

avatar
Friday, 14.07.2017
21:21

Italija i Spanija koje spominjes su bili skupovi asova. Vrijedjalo bi zdrav razum da se o tome polemise.
Milan je bio u zimskom snu mnogo godina. Poceli su da se bude, ali im za titule treba mnogo vise. Treba im klasa koju ce tek poceti da sticu kada budu glavna pojacanja dolazila iz najboljih klubova, ne samo iz Atalate i Viljareala.
Juveu je odbrana bila uvijek oruzje, ali su napadom dobijali velike meceve (Barsa 3-0 recimo). Sada su tu jos jaci sa Kostom. Sa eventualnim maticem, za Italiju prejaki k'o crna zemlja.
I jos jednom klubovi u kojima su je glavna zvijezda stoper ne osvajaju titule.

avatar
Al-Ahli najtrofejniji na svetu
Friday, 14.07.2017
19:40

Juventus nije sposoban da mu pruzi pobede?zeleo je vise u evropi?pa igrao je finale ls i to protiv najbolje ekipe a sad ni nece igrati ls

avatar
disqus_2WqjlJ09c4
Saturday, 15.07.2017
10:16

Sad, da li je Real najbolja ekipa. Protiv Bajerna nisu bili. Niti su to bili u toku sezone. U finalima su odlični.

avatar
Mirkolinjo
Friday, 14.07.2017
16:12

Svaka cast za tekst,procitao ssm dosta komentara i ne slazem se u jednom da je Bonuci star igrac,momak je u najboljim godinama za odbrambenog igraca,ima ravno 30,on moze barem jos 4,5 godina biti na vrhunskom nivou,svako ko je igrao fudbal imao je u ekipi takvog igraca,temperamentog!covek koji ce dati sve,ali sve za tim i nije cudo sto su mu smetali takvi alibi igraci!Bonuci srecno tebi i Milanu u ovoj godini,igracinooooo!!!

avatar
ForzaJuve
Friday, 14.07.2017
16:11

Sjajan tekst! Bravo! Boni je vrhunski igrac. Znao je ovih godina i da kiksne, da napravi glupost, ali je sve svojom požrtvovanošću vraćao. Postao je jedan od najboljih stopera na svetu. Svojim lucidnim osmehom, svojom zeljom, stavom, igrom je kupio sve navijače Juventusa. Boli ovaj transfer mnogo, cak i mene licno. Toliko sam to shvatio da imam onaj bedan osecaj kao kad te devojka ostavi. Toliko sam zavoleo ovog coveka! Boniju zelim svu srecu u nastavku karijere, kao i Milanu, jer prema njima imam ogromno poštovanje. Siguran sam samo u to da Juventusa nece trpeti posledice ovog krosea, jer se u klubu unapred razmislja o svemu. Dostojne zamene vec postoje, tu su Rugani i Kaldata, tako da za Juventus nema problema. I veci su odlazili iz Juventusa (nema potrebe za nabrajanjem), ali Juvenuts je uvek bio i bice veci od svakog pojedinca! FORZA JUVE!

avatar
Bojan Samardzic
Friday, 14.07.2017
16:09

Postovao sam ga i prije, ali kad je na EP protiv Njemacke sutao penal za 1:1, tad se vidjelo kakva su to mu*a i karakter, od tad je za mene najbolji fudbaler na svijetu, ne odbrambeni nego uopste. Jedan tim ne moze nista veliko da napravi ako nema takvog igraca. Jeste i da je promasio kasnije kljucni penal, ali to je vec druga prica.

avatar
rossonero_t
Friday, 14.07.2017
15:57

Koliko samo ljubomore, gneva i jadnosti u tebi da li je moguce? Da li je moguce da ti je toliko krivo?

avatar
Billionaire
Friday, 14.07.2017
15:52

Bonni legendo sa srecom i hvala ti za sve! Sta god bila pozadina ovog transfera nebitno, pruzio si dosta i kupio si navijace igrajuci srcem! Jos jednom sretno legendo!

avatar
rivarinho
Friday, 14.07.2017
15:43

Ceo ovaj transfer je ustvari odnos Bonucija i Juventusa koji, slobodno mogu reci, dobija obrise mitskog! Bio je stozer svih Juveovih promasenih sezona, cesto i najveci krivac za iste, svojim kardinalnim greskama, autogolovima, zaledjenim Bufonovim pogledima ka njemu, stajao je i primao udarce kao nijedan drugi covek. Kao da je znao da ce sve te sakupljene greske jednog dana dovesti Juve skoro na sam vrh Evrope a njega samog na pijedestal najboljeg stopera danasnjice. Prica o ruznom pacetu posrnulog giganta na apeninima u tom trenutku koji postaje prelepi labud u najboljem klubu u Italiji danas!

avatar
scylla98
Friday, 14.07.2017
19:05

Uhh lepo receno. Svaka cast za komentar.

avatar
Big Bastard
Friday, 14.07.2017
15:20

Da....znao je kiksati... Pojeo mi je dosta živaca svih tih godina, ali čovjek me kupio svojim karakterom i pristupom... Da ne govorim o genijalnim dugim loptama i presječenim pasovima protivnika.... Ne znam što se dogodilo u svlačionici ali znam da mi već sad fali.... Ali Bože moj, fali mi i Del Piero, Davids, Tevez.... Ali Juve ostaje....

avatar
Marchisio8
Friday, 14.07.2017
15:19

Милан је добио,оно што одавно није имао-лидера. На терену и у свлачионици. Добили су сјајног играча,али виђећемо како ће се уклопити тамо,другачији су клубови Јуве и Милан. И баш ме занима у којој ће формацији Милан играти. Њему највише одговара игра са 3 штопера,ту је сигурно најбољи одбрамбени играч,док је слабији у формацији са 4 назад. Само да се надовежем на Кардиф. Има сигурно истине у овоме за Дибалу и Барзу. И слажем се са њим. Дибала се сакрио,направио је и пар контри у првом полувремену,Барза такође,ипак су то године. А Бонијев темперамент и врелина сигурно да су испливали у свлачионици. Јбг,можда је овако и најбоље. Све најбоље му желим и да врати Милан у сами врх,наравно иза Јувеа,ипак је то мој Јуве.

avatar
НС
Friday, 14.07.2017
15:00

Недостајаће, и то не његова игра, већ његов дух, али пошто је био толико проблематичан драго ми је што су га продали.nnМислим да ће све своје слабости показати сада када више не буде играо са бољима од себе.nnУ сваком случају, на неки начин ми је драго што се полако јавља здрава конкуренција и враћа се супарништво. Седми скудето ће бити један од најслађих.

avatar
Raúl González
Friday, 14.07.2017
14:58

Jedan od retkih koji su mi bili gotivni u Juventusu.

avatar
Edin Lonić
Friday, 14.07.2017
14:55

Milan da je Dybalu doveo, opet bi bili tekstovi tipa Dybala se drogira, nece da trenira, juve bolje prosao, leo bonucci, novi capitano i komadant odbrane milana, vidimo se na kraju sezone!

avatar
Grobaris Totalitare
Friday, 14.07.2017
14:44

STRASAAAAN IGRAC

avatar
Диспечар
Friday, 14.07.2017
14:34

Свака част на тексту...

avatar
Amar Zornic
Friday, 14.07.2017
14:29

Leo je uradio sta je trebalo , italija ima perspektivan projekat , Engleska nije vise atraktivna jer tu imas psr ekipa koje se jednostavno bore za PL al to je jedini bitan trofej za koji se konkurise . Igraci kao Leo ce ostati u Seriji A u jednom strasnom projektu , baciti sampionu rukavicu u lice a vec u drugoj sezoni napasti sve . Dovodi Milan strasne igrace al je cinjenica da su sve dobri pojedinci iz prosecnik klubova koji nisu navikli na pobedjivanje , dolaskom Bonucija ce to dobiti sto je cak i vaznije od njegove klase .

avatar
BajaPapaja
Friday, 14.07.2017
14:18

Milan dobija mnogo dok Juventus ne gubi mnogo ( bar u odbrani imaju vrhunske igrace). Dobar posao za obe. Jos kada vidimo sta ce isplivati iza ove spustene cene, moguce da su obe ekipe na dobitku.

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Friday, 14.07.2017
18:24

Kako bre ne gubi mnogo?? Gube najboljeg štopera na svetu!

avatar
MSSZRMK
Friday, 14.07.2017
14:15

Najbolji defanzivac sveta?Tako ste pisali da će Juventus pobediti Real u finalu pa je na kraju kralj odbranio tron.

avatar
Breaking Bad
Friday, 14.07.2017
19:05

Ovdje su svi najbolji osim Reala i njegovih igrača.

avatar
MSSZRMK
Friday, 14.07.2017
21:55

Ma ljudi nisu svesni cemu su prisutni pa ni ja sam ne znam iskreno.Navikao sam na trofej LS. :D Samo pogledaj roster Reala pa to su igraci svetske klase na svim pozicijama.

avatar
mosala1983
Friday, 14.07.2017
14:13

Чему оваКав романтичан текст. Свака част за кроше. Слично је Саво урадио када су га пљачкали. 30 година равно има, свега пар сезона. Не видим логику у овом трансферу, екипа треба да се подмлади и да стасава заједно ионако лига шампиона не гине, интер ће извисити опет, а можда и Рома. Скуп потез папрено скуп.

avatar
Stemi
Friday, 14.07.2017
14:12
avatar
Cko Dexx
Friday, 14.07.2017
14:12

Osecam da ce ovo biti situacija slicna iz proslosti sa Stamom, bice Bonuci pravo pojacanje za Milan... Samo me zanima da li ce njegovim dolaskom biti formacija sa 3 stopera?

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 14.07.2017
14:11

P.s. nisam ni citao tekst.

avatar
AC Milan-najtrofejniji klub na svetu
Friday, 14.07.2017
14:11

Evo ga opet juventusovac pise o Milanu.

avatar
Mino Rajola
Friday, 14.07.2017
14:09

Znao sam da su ga najurili. Kad su saznali koliko je psihički nestabilan, odustali su i Konte i Gvardiola. Pa neka leči komplekse nad milanezima.

avatar
rossonero_t
Friday, 14.07.2017
15:56

Ocajan si pa vise ni ne znas sta ce pises od muke :D

avatar
Mino Rajola
Friday, 14.07.2017
19:27

Toliko očajan nisam da uhodim ljude po web portalima ;-DnAli šta možeš, da imaš devojku i novca za sladoled, možda bi svet bio drugačiji za tebe tugice.

avatar
lol
Friday, 14.07.2017
17:07

Druze samo ga ignorisi.Ne boli njih sto je Bonuci dosao u Milan,nego sto se Milan polako ali sigurno vraca na stare staze.Lepo je jednom Gvardiola rekao.On ce sada naci milion razloga da nas omalovazava ali sam zna da je sve gluplji i gluplji,jbga takav smo nazalost narod,mrzi sve sto nije tvoje.Samo ignor a onda ce shvatiti koliko mu je zivot jadan.