Benitez - Priča o lošem početku

Autor: Boris Jovanović
četvrtak 04.06.2015.
12:28
Izvor: Sportske.net

To što ga je izabrala populistička diktatura Florentina Pereza ne znači da je punopravni član kraljevske loze. Mogao bi biti maramica za jednokratnu upotrebu, a opet, ko zna, stvari se obično odvijaju suprotno očekivanjima svetine...

Beta/AP Photo/Andres Kudacki
Beta/AP Photo/Andres Kudacki

Povezane vesti

Suze fudbalskog Rafe (onaj drugi, teniski, ne plače) na "povratku kući" nisu baš blokbaster scenario.

Trenerski posao u Realovoj "kanteri" je obično sigurna kuća, ili za nekadašnje asove, ili one koji to nisu uspeli da postanu, iako su jako želeli.

Zbog toga, biti Madriđanin ne znači automatski pripadnost lozi, odnosno bojama Merengesa. U toj kraljevskoj kući će Rafa Benitez biti gost, nikako krvlju povezan član vladarske porodice.

Dobro, zbog čega se onda Florentino Perez odlučio za čoveka protiv koga su bukvalno svi?

Ako pretpostavimo da predsednik Reala nije Gandalf i da ne zna šta će stići petog dana u zoru sa Istoka, biće da je svalio odgovornost na klupske direktore, Hoze Sančeza pre svih. Ova siva eminencija kluba je preživela sve Realove izbore u ovom veku. On veruje u Benitezove metode, u radnu etiku i sposobnost da tim okupi oko cilja. Čitaj, dobri su prijatelji.

Spain Soccer Benitez Real Madrid

Kada na to dodate urgentnu potrebu da se spasi redov Bejl, da se donesu i teške odluke poput grebanja takve ikone kakva je Sveti Iker, biće jasno zbog čega je Perez, za promenu, podelio odgovornost.

Navijači Reala će vam reći da su u klubu svi krivi osim Florentina Pereza, taj klub je za njegove vladavine jedna vrsta populističke diktature. U terminu srpskih penzionera iz devedesetih, "nije kriv vođa, nego oni oko njega", ako vam je tako lakše da razumete.

Malo hleba, malo više igre garnirane letnjom transfer nadom, Real sebi to može da priušti jer je davno izašao iz granica svog kraljevstva, ima podanike baš svuda.

Kafansko-kladioničarska bratija će položiti 30 dinara da heroj Kopa neće potrajati do prvih kastiljanskih kiša tamo u novembru. Pa, ne budite tako sigurni, osim što najmanje znaju, okupljeni oko kockastog stolnjaka su savršen primer muvlje pameti.

benitez

Na to računa Florentino, serija pobeda na na prelazu između vreline i Miholjskog leta i odjednom će se Benitez činiti kao sjajno rešenje. Pre toga će ćumur za raspaljivanje mašte biti nekoliko transfera, recimo De Hein povratak u rodni grad, neko iz Juventusovog veznog reda, Englez sa monetom u prezimenu, možda i Kun kao ultimativni cilj ovog leta.

Taj tim bi bio bolji nego što je Benitez trener, to svakako, jer Škrteli i Kajtovi ovog sveta vrede mnogo više u očima onog koji njima upravlja nego u kibicerskoj viziji.

Anćelotija će pamtiti po Ramosovoj herojskoj misiji u Lisabonu, moglo je biti drugačije. A opet, teško ćete naći nekoga dovoljno hrabrog da brani stav da je zaslužio otkaz. No, u kraljevskom pravosudnom sistemu taj palac je obično okrenut nadole kad izgubiš bitku.

Perez

Pitanja za imperatora koja će mu postaviti ako varvari ugroze zidine kraljevstva su sledeća.

Ako Anćeloti nije uspeo gde su osnove očekivanja da će Benitez naučiti Bejla da se brani?

Ako Anćeloti nije uzeo Primeru, šta očekivati od Beniteza koji je takođe čovek za kupove i jedino je sa Valensijom bio prvak?

Ako Anćeloti koji je timski čovek, spreman da trpi Berluskonija deceniju nije uspeo na kraju da pomiri sujete i ispegla Ronaldov odnos između brojki i tima, gde to tačno Benitez planira da napravi otklon bez posledice po status najboljeg igrača?

Ako "Italijan" (ta osobina nikada ne izađe iz trenera), nije uspeo da natera Real da se bolje brani, kako će Rafi to uspeti, uz stalno prisutan mač nad glavom, ili bolje da kažem giljotinu zvanu "Real mora da pobeđuje lepo".

Dovoljno je, stvarnost će na jesen nametnuti nova pitanja, ne i odgovore, jer ih Real nema.

Real Madrid Gareth Bale

A opet, svi vi koji dečački naivno verujete da bi razbarušenost Jirgena Klopa bila rešenje, takvu grešku čak ni Real ne pravi. Na Realu se ne učiš, tu dolaziš po nagradu koja nije hipsterski plen.

Kod Beniteza je pitanje, da li je nagradu posle svega u deceniji koju živimo zaslužio?

Verovatno ne, ali koga briga, posle "balerine" u luna parku, koga briga za posledice...

Ne propustite

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
EL GRANDE BARCA
Friday, 05.06.2015
10:54

Benitez je doveden kao prelazno resenje. nTrenerska vrteska sledeceg leta bi mogla opasno da se zavrti, a Perez to zna, tako da verovatno vec ima neku ideju. nBenitezove sanse su minimalne.

avatar
Poetry in motion
Thursday, 04.06.2015
18:13

Ne znam cemu tolika pompa oko Benitesa. U skorijoj istoriji Real su trenirali mnogo manji strucnjaci od Rafe (Luksemburgo, Ramos, Keiros ). Real je takav klub da jedna godina bez trofeja i otpustaju trenera pa makar on bio i medju najboljima na svetu. Da l je to Benites ili neko drugi to ne menja cinjenicu da se Real vodi poprilicno glupu politiku sa trenerima.

avatar
lamps8
Thursday, 04.06.2015
15:16

ocekivao sam da napoli bude konkurentan juventusu u kalcu ali benitez je vrlo lose vodio napoli a potrosio je veliki novac,tesko da ce on osvojiti primeru ligu sampiona mozda ali ligu ne verujem.

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 04.06.2015
13:52

Kad trener nakon neuspjeha ima podrsku igraca i navijaca, a bude smijenjen, obicno zavrsi lose. Primjer koji mi prvi padne na pamet je Radomir Antic. Sljedeci trener je vec pod pritiskom, serija pobjeda moze okrenuti stvar ali samo jedan poraz moze strari uciniti mnogo gorim. Ancelotijev i Murinjov dolazak je pracen euforijom, a Rafin skepsom, to je vec los pocetak. Najlosije od svega je to sto je jedan od najboljih trenera na svijetu, mozda cak i najbolji, potrosen. Sta ako Rafa ne uspije, u ovovm trenutku ne vidim dovoljno dobrog trenera koji bi ga mogao zamijeniti. Mislim i da je Perez pod velikim pritiskom i to cini jos nelogicnijim ovu smjenu trenera. Slazem se za Klopa, on jese bio dobar za klince iz Borusije, ali da bi Ronaldu bio autoritet mora jos da se dokazuje.

avatar
BIG D
Thursday, 04.06.2015
13:44

Ja ne znam sto svi misle da ce Benitez biti toliko los ja mislim da ce biti sasvim suprotno i da ce biti sjajan.

avatar
BrutalnoIskren#7
Thursday, 04.06.2015
13:28

Ja sam jedan od onih koji uvijek ocekuju najbolje a spremaju se za najgore, zivot me tako naucio i od tada prolazim dosta dobro. Kao simpatizer Kraljevskog kluba mogu reci da se nadam da ce Benitez prevazici samog sebe iako znam da ce se sezona zavrsiti u suzama, njegov nastup i najave mi neodoljivo asociraju na epilog trece sezone Murinja. Kao prvo, doveden je da spasava Bejla, spasavanje Bejla znaci ukidanje slobode Ronaldu, sto dalje vodi do nezadovoljstva Ronaldovog a ako nesto ne zelite u svalcionici to je nezadovoljan igrac kalibra CR. Drugo, Kasiljas, ako dodje De Hea on ce morati da ide, ali ako Iker odluci da ostane i da se bori za mjesto u sta sam gotovo siguran to automatski znaci novu jabuku razdora u svlacionici jer je Iker medju glavnim kolovodjama tima, ali to je poznata prica koja je na kraju dovela do Murinjovog kraha. Da se vratimo na CR, ako postoji igrac u danasnjem fudbalu kojeg je moguce uporediti sa Mesijem onda je to CR, bilo je prica o transferu koje su zavrsavale boljim ugovorom ali cinjenica je da mu niko od trenera nije sporio slobodu u igri, na protiv prilagodjavali su tim njemu i u takvoj koncepciji igri igrac kvaliteta Bejla ne moze da funkcionise, zato sto ne ma dovoljno prostora da pokaze sta zna i ako bi bilo koji trener htio da razigra Bejla morao bi to da radi na uskrb Ronalda. Da se ne lazemo, Ronaldo je liga za sebe i Bejl koliko god dobar nije u tom rangu, ali se njegov kvalitet ne moze sporiti. Ako bi se pravio sistem za Bejla onda bi se koncepcija igre Reala morala mijenjati iz korijena, to jeste Ronaldu bi se morala pokazati izlazna vrata ali opet koliko je dobro da posle godine bez trofeja promijenis koncepciju igre naglavace i pokazes izlaznu kartu najboljem igracu tima i 2om igracu svijeta ? To se nece desiti, ne zbog toga sto bi igra trpjela, to Florentina ne zanima, nego sto je Ronaldo globalni brend i zlatna koka. Zato ce Benitez probati da povrati Bejla a paralelno da pazi da ne stane na zulj Ronaldu pa ce se izgubiti izmedju te dvije radnje i krah je neminovan. Ali opet se nadam da ce uspjeti da nadje kompromis iako relano gledano kompromis se tesko moze postici u ovoj situaciji, resenja su veliki rezovi ali problem je sto Benitez nije dovoljno dobar hirurg za tako komplikovanu operaciju.

avatar
Alex DeLarge
Thursday, 04.06.2015
13:00

Opsti konsenzus je taj da je Perez kriv, ne znam gde si ti izveo suprotan zakljucak? Da nije odlucio da na oltar polozi one koji su mu doneli titulu (nije to bilo samo do Ramosovih los cojones, valjalo je stici do Lisabona, a tu su u mnogome pomogle Di Marijina trka i Alonsova mirnoca kada se stvari resavaju) Real bi danas bio bogatiji za Primeru, a verovatno bi imali i vizu za Berlin. Avaj, Perez je napravio cudoviste koje mora da hrani, veoma cesto sarenim lazama, samo cini mi se da je svima osim njemu jasno da polako postaje Viktor Frankenstajn, i da nece jos drugo drzati konce, a novog mandata biti nece. Jednom se svakom dogodi da pogresi, drugi put grese oni malo gluplji, dok je za treci put potrebna budala. A nije Real najvece kraljevstvo na svetu zato sto su ga budale birali za kraljeve kroz istoriju...

avatar
ppera 1
Thursday, 04.06.2015
12:53

Što se manje bude mešao u svoj posao duže će i trajati...