Barsa - Anatomija jednog poraza

Autor: Boris Jovanović
sreda 12.04.2017.
13:31
Izvor: Sportske.net

Bukagije sa kojima su istrčali na teren fudbaleri Barselone nisu nosili zbog kazne, već neznanja. Nema nikakvih paralela u odnosu na Pariz, Barsa je jednostavno izašla na meč sa 45 minuta zakašnjenja, u fudbalu, na ovom nivou, to je previše...

EPA/ALESSANDRO DI MARCO
EPA/ALESSANDRO DI MARCO

Povezane vesti

Luis Enrike nije shvatio baš ništa.

Krsteći poraz od Juventusa "trećim poluvremenom" utakmice sa Pari Sen Žermenom, uništio je i poslednju šansu da mu trenerski limit bude olakšavajuća okolnost u onome što se dogodilo sinoć.

Jer, odricanje od igrača koji su odigrali prvo poluvreme sa okovima na nogama koje im je natakao trener, pokazuje da je gorčina poraza smrtni neprijatelj realnosti, ili saveznik svakog iskrivljenog ogledala.

Bačeni u ključali lonac bučne Juventusove tvrđave, sa rešenjima poput Matjea levo i šefa bez autoriteta Maskerana u sredini, igrači Barselone su osuđeni bez šanse da iznesu odbranu i razloge za učinjeno.

Luis Enrike

Rezon da će ocvali Francuz pomoći u skoku prilikom prekida je dobio svoj ishod u 3. minutu kada je na prekidu Iguain ostavljen sam kao duh na petercu, nije dao gol, ali to je bio samo prolog onoga što će uslediti.

Ok, možete danas pripisati golove Dibalinom majstorstvu, svet se zaželeo novih velikih junaka, "hladni rat" Mesija i Ronalda predugo traje, isisao je sav entuzijazam opsednutih fudbalom. Ali, to čemu se divimo je posledica, i prvi i drugi gol su rođeni iz premisa "Lućovih" grešaka, od izbora tima, do nesretnih 3-4-3. To je Juventus postavilo u prilično ugodnu situaciju da naplati brzinu svojih spoljnih igrača, ali i Inijestine godine i manjak daha upotrebi kao ključ u situacijama kada je trebalo uhvatiti na prepad zbunjene Katalonce u prvih 20 minuta.

Juventus

Ko gleda Juve, zna scenario, to je stalna postavka muzeja straha, samo Barselona nije Kjevo ili Udineze, iako je delovala baš tako. Preplašena, sa veznim redom koji ne uspeva da se okrene licem ka rivalu i razmakom od 30 metara između linija. I kada upadnete u zamku, radi princip spojenih sudova, brzo se primi gol, pa u hodu morate da menjate plan. Kako se to završava? Pogledajte Juventusov skor kod kuće u ovoj deceniji, bolji dokaz ne treba.

I za sve te nevolje u kojima se davila Barselona, uzmite to kao aksiom, nije kriv lik sa postera, Mesi, Alegri je sa neuporedivo slabijim Milanom dobijao Barselonu na "San Siru" upravo koristeći nesavršenost Leovih malih pomagača. Pošto trikove nije mogao da prodaje i u revanšu sa amaterskim zabavljačima, Barsa je uspevala da ispegla te milanske mrlje.

Da li će sada uspeti?

Ima nekoliko baš velikih barikada na tom putu ka "remuntadi".

Kjelini

Prvi je to što je Juventus bolji tim od Pari Sen Žermena. Ne pričam o individualnim kvalitetima, već automatizmu po kome ovaj tim pomera lance. Teško je zamisliti situaciju u kojoj bi panika mogla da prevlada, čak i da prime rani gol.

Drugo, Juve nema kompleks inferiornosti u odnosu na španske klubove, to manje-više vidimo uvek kada igraju protiv Reala.

Treće, Barselona će često morati da igra na svojoj polovini "jedan na jedan". Gledajući prosto odnos kvaliteta i brzine rivala, bilo bi pravo čudo da ne prime gol.

Ovo nije kraj Barsinog doba, ono će nastupiti kada Leo Mesi ode kući, ovo je samo kraj glupih primisli da postoje univerzalne formule za pobedu i da sva taktika pada u vodu kada počne utakmica. No, svi vole laka rešenja i iste takve zaključke.

Alegri

Prevaga je bio Alegri, sada je jasnije zbog čega je bio neuobičajeno samouveren u javnosti pre meč, nanjušio je slabost, da ne kažem krv. Jednostavno, njemu se utakmica odvijala pred očima 45 minuta pre Luisa Enrikea.

Na ovom nivou, u fudbalu je to prevelika prednost.

Ne propustite

Komentari

60 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mIadenq
Tuesday, 18.04.2017
01:01

Nema tu neke filozofije, Barsa je izgubila jer je vodi najgori trener ne samo danasnjice nego vjerovatno i istorije profesionalnog fudbala. Pratim fudbal nekih 20ak godina i nisam ni blizu nikada vidio da neki trener moze ovoliko biti ne samo los i pofino glup, nego dodatno nezamislivo tvrdoglav u toj svojoj glupoci. Covjek apsolutno ni na jednoj jedinoj svojoj gresci nije nista naucio otkako je dosao na klupu Barse. Ne znam da li je uopste moguce izvuci se u narednih par sezona iz ovog ambisa u koji je doveo klub ovaj kvazi-trener svojim greskama na svakom polju, pocevsi od transfer politike pa preko forsiranja uzasnih igraca iznova i iznova, upropastavanja igraca koji zapravo nisu losi ne davajuci im sanse, uzasno neshvatljivim rotacijama iz utakmice u utakmicu, i na kraju ne spremajuci ekipu takticki ni na nekom elementarnom nivou pred bilo koji mec. Stvarno ne mogu da se sjetim da je ijedan trener ovoliko zla sistematski ucinio jednom klubu.

avatar
S-I-M-K-E_
Wednesday, 12.04.2017
17:58

REMUNTADA PART 2!!!Visca Barca!!!

avatar
gdsagdsagad
Thursday, 13.04.2017
12:55
avatar
Wednesday, 12.04.2017
17:07

napistie tekst o tome kako ce Bayern da rasturi Real. duel ucitelja i ucenika Ancelotija i Zidana

avatar
Brat Sergio Return_
Thursday, 13.04.2017
12:35

Bas ih je Bajern rasturio. Real ih nadigrao u svim segmentima i mogu zahvaliti Nojeru samo sto nisu blamazu dozivjeli. Bas je Roben dao 2, i bas je zavrsilo 4:1 za Bajern hahahah. Sjedi 1 i placi!

avatar
Thursday, 13.04.2017
14:46

hvala bogu da je real dobio, ne razumem sto bih plakao ja sam navijac reala brate sergio.priznajem da sam sumnjao u pobedu reala ali nikada nisam sumnjao u ramosa,kristijana i zizua.moramo jos bolje u revansu

avatar
P. S.
Wednesday, 12.04.2017
16:57

Mit 'velikih preokreta moćne Barse' i dalje traje, uz neizbežnu konstataciju da 'ako ko može ovo da preokrene onda je to Barsa' i uz potpuno ignorisanje činjenice da ova Barsa nema nikakve veze sa Barsom koja je to zaista mogla. Dodatne nade podgreva i epski uspeh protiv PSG, jer su uradili nešto što nikada niko nije uspeo. Međutim za taj epski uspeh ubedljivo najveće zasluge ima PSG, mnogo manje Barsa (uprkos sjajnoj partiji Neymara i neviđenoj borbenosti svih fudbalera), a najmanje zasluge sudija (za šta se deca ubiše da 'dokažu' :)). Što se tiče same igre u revanšu protiv PSG-a videli smo možda i više od Barsinog trenutnog maksimuma, a to je relativno loša igra za Barsine doskorašnje standarde, ali sasvim sigurno nedovoljno dobra da bi se nadoknadila i 2 gola zaostatka protiv bilo koje ozbiljnije ekipe iz evropskog vrha. Kada se povrede Xavi, Puyol, Dani Alves, Ture, Abidal itd. (bilo koji od njih, a kamoli svi zajedno) Barsa je bila hendikepirana, iako su imali daleko kvalitetnije zamene od ovih. Danas Barsa 'nije hendikepirana' uprkos tome što su u timu Gomeš, D. Suarez, Rakitić, Matjeu, Dinj, Pako Alkaser, fudbaleri koji nisu ni za 3. špansku ligu. Nema veze ni što su Mascherano i Iniesta u 4. deceniji života, a zamene nemaju. Čak nema veze ni što ih vodi najgori trener u istoriji fudbala, jer Barsa je Barsa (ko god da igra za nju i ko god da im je trener), sposobna za najveće preokrete protiv najvećih klubova, koji se naravno i očekuju. Kada bi u Londonskoj Kraljevskoj filharmoniji zamenili trećinu vrhunskih muzičara potpunim amaterima i za dirigenta postavili gluvog čoveka bez sluha niko ne bi očekivao ništa više od smešnog koncerta raštimovanog orkestra kome će se svi smejati, ali za Barsu važe očigledno neka sasvim duga očekivanja, potpuno izvan realnosti.

avatar
mIadenq
Tuesday, 18.04.2017
01:02
avatar
Pantokrator Alfa
Wednesday, 12.04.2017
15:56

E Enrike, Enrike... To se desava kad doktrina postane dogma.

avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 12.04.2017
15:51

Lose odradjen prelazni rok(ovi) unistio je Barsu. Luis Enrike je izgleda rijesio da forsira Gomesa koji, iako ne znam razloge, evidentno pokazuje da je veliki promasaj. Iniesta igra po sistemu toplo-hladno, Rakitica, koji je mozda i najbolji Barsin veznjak u ovom trenutku, iscimali su onim misterioznim 'hladjenjem'. Arda Turan nestao u akciji... Odbrana skoro pa amaterska u odnosu na prethodnih par godina. Za razliku od Juvea, nemaju vise dubinu, osim napada koji je savrsen, ostale linije tima su sasvim prosjecne.

avatar
Luncano
Wednesday, 12.04.2017
17:58

Juventusova odbrana prosecna???Vezni red i nije neki al druze odbrana im je mozda i najbolja na svetu

avatar
mIadenq
Tuesday, 18.04.2017
01:04

Rakitic je jedan od gorih veznjaka, ako ne u top 3 najgora, koji su igrali za Barsu zadnjih 20 godina. To mogu da ne vide samo oni koji isto pre 2 godine, ili pre godinu nisu vidjeli koliko je Enrike ocajan trener.

avatar
Bojan Samardzic
Thursday, 13.04.2017
11:48

O Barsi je rijec.

avatar
Lecter
Wednesday, 12.04.2017
14:54

Ko prati Barselonu mogao bi analizu gresaka od 50 strana A4 formata da napise ako krenemo od septembra i pocetka.Ne moze se igrati bez bekova sta Alba radi na klupi ne znam covjek je godinama unazad najbolji igrac u odbrani Barselone.Koliko je ta lijeva strana siromasna bez njega.Roberta ne mogu da krivim jer igra na krivoj poziciji ,obicno kada je igrao u veznom redu dje mu je mjesto bio je solidan.Pike i Maskerano uzas vec neki period jedino Umtiti na nivou,mozda je odigrao lose 2-3 utakmice od kada je dosao.Od veznog reda niko ali zaista niko mora cijeli vezni red da se nesto mijenja.Iniesta moze da legne sa jastukom da spava na teren ja mu ne bi zamjerio jer je zaduzio Barselonu,uvijek gospodin i sve ja dao ali ako cemo realno nije vise ni za klupu,cesto je i povrijedjen bio 3 povrede ove sezone.Gomes Rakitic bez komentara.Buskec u krizi.I onda ti ostane napad od kojeg je Mesi daleko od gola jer se vrace u sredinu.Mesi odlicno igra i ovu sezonu,jedino me nervira sto manje trci ali ako ce on da igra jos i beka i stopere onda stvarno nema kraja.Suarezu se nema sta zamjeriti iako cesto masi zicere ali jedino on i Mesi daju golove.Nejmar ima neke momente isto sa davljenjem lopte i treba da se fokisara na igru a ne na pricu i svadju.Ne moze samo MSN da igra nema tim nikakav balans.Klupa 0,trener bez ideje.

avatar
mIadenq
Tuesday, 18.04.2017
01:05

Iniesta ti nije ni za klupu? Pa sa kim da igra covjek? Potpunim hendikepima poput D Suareza, Gomesa ili Rakitica? Covjek je i dan danas uprkos godinama bez ikakve dileme u top5 veznjaka.

avatar
mIadenq
Thursday, 20.04.2017
18:57

Ma jok, msm ne igra sigurno kao prije 5 godina, ali uz normalne ljude, ma jedan samo normalan veznjak da se dovede i Iniesta ima da cuda cini po terenu.

avatar
Lecter
Tuesday, 18.04.2017
13:01

Iniesta je najbolji vezni igrac kojeg sam gledao ali ako govorimo trenutno stanje nije vise za Barsu.A ja bih naravno volio da ostane jer ga stvarno gotivim prije svega kao velikog covjeka a onda i fudbalera ali tesko ce imati veliku minutazu sledece sezone,volio bih da budu promjene u veznom redu mozda bi onda i on drugacije igrao,unazadio ga je Enrike.Mislim svakako je bolje kad igra on igra u 11 nego ovi igraci sto si nabrojao ali te njegove povrede uticu i mozda je malo izgubio volju kad vidi s kim igra.

avatar
scofield
Wednesday, 12.04.2017
14:50

Alegri je bre doktor. Trebercina.

avatar
Wednesday, 12.04.2017
14:45

Lep teks,autor se potrudio,pohvale :)

avatar
neme
Wednesday, 12.04.2017
14:33

Didi prelomio tekmu po ko zna koji put skinuvsi zicer,posle odmah kazna ,izbalansirane ujednacene linije tima su Juveova snaga,Enrike,R.I.P Tito,Gvardiola,Tata sve je to isto ako je Mesi srecan oni igraju ako nije ne i to je to.

avatar
AS7
Wednesday, 12.04.2017
14:12

Svaka cast autoru teksta.Sa uzivanjem sam ga procitao.

avatar
Goran.984
Wednesday, 12.04.2017
14:02

Sjajan text... Juventus se evidentno dize,forma sve bolja,sazreli su za usati trofej,to im niko ne moze osporiti... Meni je zanimljiva jedna stvar,a to je da su godinama trazili profil jakih igraca za ovu formaciju i jednostavno su otkrili da im Mandzo moze lijevo da odradi to,kvardada vec imaju,a argentincima to lezi odavno.. idemo korak po korak..FJ

avatar
rossonero_t
Wednesday, 12.04.2017
14:02

Opet ih potcenjujete, zaboravili ste cinjenicu da nije igrao Buskets koji je neverovatno vazan za igru Barselone (ponekad mi se cini da je vazniji i od Mesija) a igrace u revansu. Svasta jos moze da se desi.

avatar
Stefan Stojkovski_fb
Thursday, 13.04.2017
16:15

ali ali witsel nije otiso u Juventus... :)

avatar
rossonero_t
Thursday, 13.04.2017
17:38

Witsel je legendaran igrac, covek zasluzuje mnogo bolji klub i zato je i otisao tamo gde jeste 😂

avatar
Brat Sergio Return_
Wednesday, 12.04.2017
13:56

Juventus je za klasu jaci tim i to su pokazali. To ce pokazati i na Camp Nou, barcelona je zalutala u cetvrfinale.

avatar
Eddy86
Wednesday, 12.04.2017
13:55

Ziv ti nama Enrike bio i dugo Barsu vodio. Koristim priliku da pozdravim Esada kontru.

avatar
Sporske me ugasile
Wednesday, 12.04.2017
13:51

Tekst kao epska prica ,dobro je da ima i takvih novina(ra)

avatar
Amar Zornic
Wednesday, 12.04.2017
13:48

Alegri silan trener , voleo bih ga jednog dana u Bajernu . Secam se koliko je bio kritikpvan nepravedno u Milanu . On je bio zadnja dobra stvar tog kluba pre ponora iz kojeg polako izlaze

avatar
Markidzani
Wednesday, 12.04.2017
15:23

Nadam se da izlaze mada...

avatar
Wednesday, 12.04.2017
13:46

Italijani da izgube 3 gola prednosti? Samo u nekom paralelnom univerzumu...

avatar
Rulermaster
Saturday, 15.04.2017
09:38

Cek, sta ono bi sa Milanom porotiv Liverpula? I to za poluvreme!

avatar
Wednesday, 12.04.2017
13:45

Cekajte drugu utakmicu. Barsa ove sezone igra uzasno, ali uzasno, ono sto ih je krasilo godinama unazad, nepostoji vise ni u naznakama. Sad kad imaju posed to je cisto cuvanje lopte ko i kod bilo kog drugog tima kad protivnik i izgubi zelju da napada. Bezidejna igra koja se svodi na Mesija, koji je izgleda toliko dobar da druge cini losijima no sto jesu. Pa niko drugi ni ne sme da se upusti da uradi ista sam. Svi ocekuju od njega da resi utakmicu. Ali uprkos svemu taj tim, je dao 6 komada PSG-u koji je dosao na Kamp sa zelom da ne mogu primiti 6 komada. NE sa idejom da pobede, vec idejom da ne mogu biti razbijeni, jer jednostavno ne mogu. Taj tim je idalje u borbi za titulu u sampionatu iako bi sva zdrava logika rekal da sa onakom igrom i Osasuna ima vvece sanse za titulu, toniej tako. Tako da n eotpisujmo ovaj tim, kome i sudiaj moze biti naklonjen, pre no sto se zavrsi i druga utakmica. Juve jso niej u polufinalu, jesu mnogo blizu, Enriek jeste nesposoban, ali dvomec nije gotov.

avatar
JZ4Ever
Wednesday, 12.04.2017
13:45

Juventus jeste takticki perfektno odigrao,ali jednostavno ova Barselona je gotova.Lep je ovo tekst,samo kako nazvati onda ono razvaljivanje od strane Pariza kada su im ocitali lekciju na svim poljima.To sto su zbog gluposti i kradje ispali je nesto drugo.Pa u prvenstvu oni vise ne mogu one male ekipe da dobiju.Prosecna ekipa sa dobrim napadom i to je kraj.Njima treba 10 novih igraca da bi se vratili u vrh,nisu vise oni taj nivo i ona strasna Barsa.Nije ni Alegri izmislio toplu vodu,svaka organizovanija ekipa bi im ocitala lekciju sada bez problema.Juventus se vise namucio sa destkovanim Portom nego sa ovom Barselonom

avatar
Don Andres
Wednesday, 12.04.2017
13:45

juventus je bolji tim od psg? ako se gledaju njihovi mecevi kuci protiv barselone koja je bila podjednako losa u oba ne bi se to moglo zakljuciti. psg nas je mnogo lakse razbio a i vise smo sansi stvorili juveu nego psg-u u tom mecu. razlika je samo u tome sto je juve iskusnija ekipa, ekipa sa renomeom i tesko ce sebi dopustiti da prokocka ovu prednost. sto se barsinog tima tice. koliko je tesko u odsustvu desnog beka na tu poziciju staviti maskerana? koliko je tesko albu koji je u top 3 lijeva beka na svijetu staviti na njegovu poziciju? alba, umtiti, pike i maskerano su morali da cine poslednju liniju na ovom mecu. odbrana bi bila znatno manje ranjiva. odgovorno tvrdim da bi bilo ko od barsinih navijaca sastavio bolji tim od trenerskog maga.

avatar
disqus_2WqjlJ09c4
Wednesday, 12.04.2017
14:49

Ne možeš tako posmatrati stvari. Juve je kvalitetom igrača bolji od PSG. Kvalitetniji je i od Barse na bar 7 pozicija na terenu od 11. kao tim i još više. Juve se više mučio sa Portom kada su imali igrača više nego sa Barsom. Znači Porto je bolji? Svaka utakmica je priča za sebe. Ovo je jedno poluvrijeme. Nije još sve gotovo.

avatar
Don Andres
Thursday, 13.04.2017
15:44

porto jeste bolji od ove barse bez dileme. alegri zna dobro kako je imati 2:0 iz prvog meca pa biti ispracen sa nou kampa sa 4:0. sve je moguce naravno, ali ja licno ne zelim da se ova barsina patnja produzava. bio bih zadovoljan sa 2:1 na nou kampu

avatar
brekbaCh1
Wednesday, 12.04.2017
17:13

Kakvo poredjenje... Videces nakon revansa ko je Juventus, a ko neki PSZ.

avatar
JUVENTIN
Wednesday, 12.04.2017
13:44
avatar
Steffi
Wednesday, 12.04.2017
13:43

Trebali ste u tekstu jos jace da udarite Enrikea koji je upropastio jlub.

avatar
S-I-M-K-E_
Wednesday, 12.04.2017
13:41

Ja bi rekao da je fudbal nekada jako cudna igra...Postujem,Juventus je bio bolji rival na terenu,bolje su igrali u svakom segmentu igre ali opet...Dibala je dao 2 gola iz dva pokusaja,jednostavno ga je tako htjelo...Messi je poslao kroz cijelu odbranu pas za Injestu,vjerovatno je to najbolja asistencija u sezoni sto se rice Lige Sampiona,ali Injesta nije iskoristio cist zicer...Onda je Suarez isto imao 100% sansu kada mu je Messi uputio asistenciju,ali ni to nije gol,prosto se to tako namjesti u fudbalu...Sada je jako teska situacija ali Barselona na svom terenu moze sve.Mnogi zaboravljaju da Atletiko Madrid ima najbolju odbranu u Evropi vec godinama,to nije Juventus,iako to neki zele tako da predstave.Atletiko Madrid vec 3-4 godine ima najbolju odbranu,jer su najkonstantniji.Da Barsa igra protiv Atletika,Reala ili Bajerna prolaz bi bio nemoguca misija ali protiv svih drugih timova ovaj rezultat moze da se stigne.

avatar
Sporske me ugasile
Wednesday, 12.04.2017
14:23

Ja bih jos dodao da je Juve ispustio dva gola prednosti protiv Bayerna u 1/8 finala prosle godine i ispao . Sve je moguce kao sto si rekao ali ja licno mislim da je Juve zavrsio posao u Torinu

avatar
disqus_2WqjlJ09c4
Wednesday, 12.04.2017
14:54

Juve je jednako kvalitetan i čak kvalitetniji od nekih nabrojanih timova. Kvalitetniji su od Barse, što sa PSG nije slučaj. Bar na 7 od 11 pozicija na terenu imaju bolje igrače. Juve je primio najmanje golova ove sezone i po imenima ima najbolju odbranu i normalno je da ih smatraju za najbolje u defanzivi. Imao je i Iguain zicer. Pa šta? Barsa je imala dvije odlične šanse, što je normalno da stvore. Nisu Granada, ali to nije dovoljno. Mada vjerujem da će ih Juve i tamo pobjediti. Juve je odigrao samo dobru rekmu, ništa više od toga i dobio sa 3:0.

avatar
MSSZRMK
Wednesday, 12.04.2017
13:40

Juventus ih pobedio 4:0 samo eto sudije vide neki nepostojeci ofsajd koji niko drugi ne moze da vidi.Bravo za Juve ocekivano Barsu ove sezone ko napadne u zadnjoj liniji oni pobedjuju.

avatar
Don Andres
Wednesday, 12.04.2017
14:41

a ruka kjelinija u sesnestercu?

avatar
Rise up
Wednesday, 12.04.2017
17:29

Nece ti taj priznati da je bila ruka sve da je Kjelini pola minuta drzao loptu u rukama.To bi bilo isto kao da mi kazemo opravdano je ponisten gol Juvea bio je faul pre toga iako to nema nigde veze.Ali sta ces vidi samo ono sto mu odgovara.

avatar
MSSZRMK
Wednesday, 12.04.2017
16:05

Pogodila ga u telo i posle se odbila u ruku to nije penal.