Zašto je Borusija Dortmund pobednik prelaznog roka?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 01.09.2015.
14:07
Izvor: Sportske.net

Oni su početkom sezone pokazali da će u narednih godinu dana biti veoma ozbiljni u svim svojim namerama, a po nama su možda i pobednici u ovom prelaznom roku iz nekoliko razloga.

BETA/AP Photo/Martin Meissner
BETA/AP Photo/Martin Meissner

Povezane vesti

Od utakmice protiv Volfsburga u kupu Nemačke prošle sezone Borusija iz Dortmunda je odigrala 15 mečeva pod novim trenerom, Tomasom Tuhelom, što prijateljskih, što prvenstvenih, što u Evropi.

Dobili su 14, uz neverovatne brojke u zvaničnim mečevima. Nakon pet mečeva na kojima su postizali minimum 4 gola desilo se i to da u prethodnom postignu "samo" tri protiv Herte, a vrlo lako je moglo da bude i više da se pojedinci nisu ispromašivali u tom duelu.

Ekipi je bio potreban "refresh", kompjuterskim rečnikom rečeno, i to u vidu novog trenera koji, barem za sada, sjajno predvodi ekipu.

Pre samo 6 meseci do godinu dana ekipu su vodeći igrači želeli da napuste u potrazi za novim angažmanom i novim izazovima u većim klubovima, atmosfera nije bila najbolja iako je Jirgen Klop činio sve po tom pitanju, a ekipa je tek pred sam kraj počela da igra bolje i da ređa pobede.

Ipak, oni su u ovom prelaznom roku učinili ono što je najbolje za jednu ekipu.

Ostavili su na okupu Humelsa, Gundogana i Rojsa, kičmu ekipe i najtraženije fudbalere od svih koje su imali u svojim redovima. Nije postojala ekipa svetske klase koja nije htela barem jednog od ove trojice. Pored njih, napadački potencijali Obamejanga i Mkhitarijana sve više dolaze do izražaja, naročito kada nema problema sa povredama Marka Rojsa.

Germany Soccer Bundesliga

Uz dužno poštovanje prema svim igračima koji su napustili Borusiju, za većinu nije bilo mesta u timu. Miloš Jojić nije dobijao priliku, a tek ove sezone nismo ni mogli očekivati tako nešto ako imamo u vidu da su dovedeni fudbaleri poput Gonzala Kastra i Julijana Vajgla, perspektivnog momka iz Minhena 1860.

Blaščikovski i Imobile su bili višak, nisu imali dobru prethodnu sezonu, posebno Imobile od koga se više očekivalo, pa će ove godine Ramos imati više prilike da se dokaže da se radi o veoma kvalitetnom fudbaleru i potencijalnom prijatnom iznenađenju sezone.

Nisu potrošili više od 20 miliona za pojačanja, Kampl je prodat za 11 miliona, Jojić za 3, prodati su i Kirh, Alomerović i Langerak, tako da ekipa nikako nije u debelom minusu ove sezone poput pojedinih klubova koji su trošili na sve strane.

U tim je stigao Adnan Januzaj, fudbaler Mančester junajteda koji je ove sezone zreliji i od koga se očekuje da se u potpunosti uklopi u napadački sistem Borusije iz Dortmunda.

Možda je rano suditi, ali činjenica da su zadržali sve svoje ključne igrače iz prethodne sezone, da su se "otarasili" pojedinaca koji bi teško mogli da igraju i koji bi bili nezadovoljni statusom, kao i da će ove godine biti dosta bolja ekipa bez debelog minusa na računima, Borusiju dovodi do titule ekipe koja je najbolje poslovala u ovom prelaznom roku u Bundesligi, ako ne i u Evropi.

Slažete li se?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

12 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
as roma u srca
Sunday, 06.09.2015
18:03

dobra odluka odlazak klopa, sjajan prelazni rok, sveza krv u ekipi, novi idei, i definitivno zaedno sa wolfsburgom najozbiljnijih kandidata bajernu za prvaka u bundesligi, tako da ocekukujem odlicna sezona za njih. I mogu da se proglase za pobednici prelaznog roka definitivno

avatar
Делија_момак
Thursday, 03.09.2015
08:02

Блицкриг Дортмунда ове сезоне! Одлазак Клопа се показао као најбоље решење заклуб, Тухел је унео пар новина, здравину исхрану. Иако је тек пар месеци ту, имам осећај да би он могао да престигне Клопа и оствари много боље резултате од њега.

avatar
Tuesday, 01.09.2015
15:13

Atletiko i Borusija su odradili najbolji posao u ovom prelaznom roku. Obe ekipe su u stanju da se suprotstave Barseloni, odnosno Bajernu na domaćoj sceni. Dortmund ima i veliku prednost zbog nedostatka ozbiljnih obaveza u Evropi.

avatar
Tuesday, 01.09.2015
17:22

Dortmund igra Ligu Evrope ako nisi znao...

avatar
Nemanja Vidic NO.1
Tuesday, 01.09.2015
19:50

Napisao je ozbiljnih obaveze,LE za njih nijr najbitnija..

avatar
Tuesday, 01.09.2015
18:14

Da, znao sam. I? Liga Evrope je farsa u kojoj neće pružiti ni 10% svojih mogućnosti.

avatar
Андер Ерера
Tuesday, 01.09.2015
15:05

Nadam se da će se Januzaj dokazati tamo, veliki potencijal očigledno ima. Sjećam se da je u onoj sezoni pod Mojesom igrao jako dobro, u gostima protiv Čelzija bio svjetla tačka, sve do one utakmice protiv Sanderlenda u liga kupu u januaru gdje smo ispali na penale, promašio je penal i čini se izgubio mnogo na samopouzdanju. nOnda prošle sezone je baš baš slab bio, a mislim da će ove odigrati solidno.

avatar
Bojan Samardzic
Tuesday, 01.09.2015
15:00

Da, ali cini mi se da to ipak nije vise ekipa za najvise domete, kao prije 2-3 godine.

avatar
Вучко
Tuesday, 01.09.2015
14:45

Voleo bih da Dortmund opet dominira kao za vreme Kloppa, mislim da Tuhel zna sta radi.

avatar
falcao9
Tuesday, 01.09.2015
14:40

Tako je, potpuno tacno. BVB!!!

avatar
ManUtdSrbija
Tuesday, 01.09.2015
14:32

Potpuno. Svaka im cast na ovakvom prelaznom roku! Nije lako zadrzati igrace poput Rojsa, Humelsa i Gundogana kada se za njih interesuju ''azdaje'' u vidu Reala, Junajteda, Barse, Celsija, Sitija, i ostalih klubova sa velikom plateznom moci. Rano je suditi, ali ja verujem da mogu ponovo do titule prvaka Nemacke, ma koliko god je Bajern jak. Jedini razlog je Gvardiola, za kojeg smatram da ce svojim eksperimentima napraviti ogromnu zbrku u Bajernu. Kada su mogli da osvoje ligu 2011-e i 2012-e. mogu i ove sezone. Imaju igru, imaju dobre igrace na svim pozicijama, i imaju trenera koji je uneo neke nove ideje sa slicnom vizijom KRALJA Klopa. VAN GAL ODLAZI, KLOP DOLAZI (molim Boga) !

avatar
89nikola
Tuesday, 01.09.2015
14:26

Super tekst, slažem se apsolutno. Dortmund je favorit za osvajanje bundeslige po prikazanom do sada, pogotovo ako uzmemo u obzir da Gvardiola previše ekperimentiše s Bajernom što mu možda i prolazi protiv slabijih ekipa, al protiv ovog Dortmunda neće biti ni malo lako. Napred BvD. :)