Šta spaja Pogbu i Nemanju Matića?

Autor: Miloš Marković
sreda 14.01.2015.
15:35
Izvor: Sportske.net

Dvojica sjajnih fudbalera igraju na jako sličnim pozicijama u timu, imaju i slične fizičke karakteristike, ali to nije sve.

Beta/AP Photo/Fabrizio Giovannozzi
Beta/AP Photo/Fabrizio Giovannozzi

Povezane vesti

Ono što ih spaja, ujedno i odvaja francuskog i srpskog fudbalera.

Karakterno različiti, više nego očito, dvojica fudbalera sa vanserijskim kvalitetima i sposobnostima koje su retkost u današnjem fudbalu mogli bi da imaju sličan, gotovo identičan razvojni put.

Iz Jedinstva sa Uba, tiho i neprimetno preko Košica do velikog Čelsija. Skroman i povučen momak, Nemanja Matić je na Stamford Bridž stigao na zadnja vrata, na ista i izašao. Prvo na pozajmice, a potom i trajnim rastankom, na svoju žalost, morao da ode iz kluba u kome se nije dokazao kao fudbaler.

Svojih pet minuta je dočekao spletom srećnih okolnosti u ekipi Benfike. Prodaja Havija Garsije je otvorila prostor, Nemanja se probudio i priliku uhvatio oberučke.

Kvalitet i talenat su čekali svoju šansu, dočekali i više od pet minuta slave.

Vratio se Čelsi, svestan da je ispustio biser. Vratio se i Matić, ostvario san, doneo materijala za holivudski scenario. Za romantični blokbaster. Za 'hepiend' koji mu je oe sezone doneo ulogu jednog od najvažnijih fudbalera u ekipi Žoze Murinja, koja se bori za titulu u Premijer Ligi.

Britain Soccer Champions League

Gotovo identično putovanje imao je i mladi Pol Pogba.

S tim što je njegova filmska priča obojena više u triler tronove, romantike do sada nije bilo previše. Kao 16-godišnjak je izneverio, razočarao Luvr, klub sa kojim je imao obavezujući ugovor koji je, navodno, potpisan i sa njegovim roditeljima.

Ipak, 2009. godine on obaveštava francuski klub da prelazi u Mančester Junajted, na opšte iznenađenje ljudi u klubu koji su izrazili i javno nezadovoljstvo potezom engleskog kluba i 'krađom'. Pokušali su Francuzi da nametnu blokadu transfera, Junajted je pripretio tužbom, Pogba je demantovao da je u Junajted stigao za 'kuću i 87 hiljada funti'.

Kako su ga doveli, Englezi su se sa Pogbom slično i rastali.

Ser Aleks Ferguson mladom i željnom Pogbi nije pružio šansu u prvom timu, Mino Rajola i njegov štićenik nisu imali strpljenja. Otišao je Francuz 03. jula 2012. godine u Juventus, a razočarani Ser Aleks Ferguson je izjavio da je 'Pogba sa Juventusom ugovor potpisao mnogo ranije nego što je objavio', te da je 'pokazao nepoštovanje prema Junajtedu'.

„Takvi fudbaleri koji se ponašaju na takav način nam i ne trebaju. Mnogo će nam biti bolje bez njih.“, rekao je tada Fergi. Do sada je pojeo svoje reči, u to se ne sumnja.

U Juventusu je Pogba zablistao. Može se reći da mu je Konte donekle promenio karakter, da je usvojio malo drugačiji mentalitet, prošlo je i vreme, deluje da je sazreo.

Tu dolazimo do najvećeg podudaranja sa karijerom Nemanje Matića.

Jer, Pogba bi mogao da se vrati u Junajted. Istina, interesovanje je ogromno, u redu za Pogbom stoje Pari Sen Žermen, Real Madrid, ali đavoli su spremni da pognu glavu i pokušaju da isprave grešku velikog Škota.

Promena u karakteru i ponašanju Pola Pogbe naslućuje se i u njegovim rečima. Ne mrzi Francuz Junajted, naprotiv. Povratak? Nije isključena opcija.

„Po prirodi sam nestrpljiva osoba. To je razlog zbog koga sam otišao iz Junajteda. Osetio sam tada da sam to morao da uradim. Ferguson je verovao u mene i moje kvalitete, ali mi nije davao da igram. Rekao mi je da će moje vreme tek da dođe, ali taj trenutak se nije bližio.“

„Naravno, bez obzira na sve što se desilo, to nikako ne znači da sada neću da razgovaram sa mančester Junajtedom. Ja volim taj klub.“, jasan je Pol Pogba.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke