Ko u Realu plaća ceh zbog Brexit-a?

Autor: Vladimir Stojanović
petak 24.06.2016.
10:30
Izvor: Sportske.net

Velika Britanija je izašla iz EU, Real odmah ima problem, ali imaće ga i klubovi Premijer lige.

Beta/AP Photo/Francisco Seco
Beta/AP Photo/Francisco Seco

Povezane vesti

Najjednostavnije, posle odluke na britanskom referendumu, Real mora da se oslobodi jednog od četiri strana igrača. Tačnije, Garet Bejl više nije fudbaler iz EU, on je sada četvrti, pored Kazemira, Danila i Hamesa Rodrigeza.

U ranijim najavama, španska federacija je natuknula da izuzetaka neće biti i da će klubovi morati da poštuju pravilo, mada je jedino Real u problemu zbog Velšanina.

Procena je da je Kazemiro siguran, da će teško naći kupca za Hamesa, pa bi Brazilac Danilo mogao da napusti Madrid pošto nije baš bio na očekivanom nivou, i izgubio je mesto od Karvahala.

Ali, sa druge strane efekti izlaska biće nesagledivi po Premijer ligu. Jasno, njenu dominaciju ne treba dovoditi u pitanje zbog ogromnog novca i jer su tržišta podeljena, no sada neće biti moguće dovoditi talentovane igrače iz EU, pre svega Francuske.

Pod ovim novim pravilima, tačnije u novoj situaciji, oko 100 igrača u Premijer ligi ne bi moglo da dobije radnu dozvolu jer su stranci, a nemaju dovoljan broj nastupa za reprezentaciju.

Zanimljivo da je recimo ovakva situacija bila prošlog leta, Dimitri Paje i N'Golo Kante ne bi dobili radnu dozvolu i ne bi mogli da potpišu za Lester odnosno Vest Hem.

Dakle, ubuduće će klubovi PL moći da angažuju vrhunske zvezde, ali ne i igrače srednje klase iz zemalja EU. To će više pogoditi niže ešalone lige, ti klubovi nemaju mogućnost da kupuju najveće zvezde. Cene će porasti, jasno, klubovi sa kontinenta će sada tražiti veće sume za one fudbalere koji ispunjavaju kriterijum igranja na ostrvu, reprezentativci su, ali nisu meta onih najvećih klubova.

Uzmimo na primer Simonea Zazu italijanskog reprezentativca, koji je na meti Vest Hema, Sanderlenda, Kristal Palasa. Njega je Juve platio 15 miliona, nije standardan, u klubu ali igra za Italiju. Sigurno da će mu sada porasti dodatno cena, jer će teško biti naći sličnu opciju.

Igrači koji su trenutno u Engleskoj jasno, neće biti "proterani", klubovi su bili čvrsto za ostanak u EU, sada će tražiti od ministratstva unutrašnjih poslova olakšice, odnosno da se prilagodi situaciji.

Kako će sve izgledati, ostaje da vidimo...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

22 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
stevan_vasic90
Friday, 24.06.2016
18:04

Najbolje da prodaju Danila i da dovedu nekog manje renomiranog desnog beka za klupu. Mada, Iako mi je Rodriguez jedan od omiljenih igrača u Realu, voleo bih da ode negde gde će moći da igra stalno i bude glavni, žalosno je da takav igrač sedi na klupi.

avatar
Marko Stankovic
Friday, 24.06.2016
15:34

hmm ne bas puno logike nebi sta ostali klubovi smeju da imaju vise od 4 igraca koji nisu u eu npr:Barselona a Real ne sem?? Ali ako je tako to npr moze pomoci Srbiji jer ce tako premijerligasi poceti da dovode mlade igrace iz drzava koje nisu clanice eu npr:Srbija

avatar
Marko Mladenović
Friday, 24.06.2016
16:52

Haahhahahahahhhaha :D nemam reci, ne znam po kojoj logici si uspeo da zakljucis da mladi igraci iz Srbije mogu tek tako u VB, ne ne mogu, nisu mogli ni do sada, informisi se :)

avatar
Marko Mladenović
Sunday, 26.06.2016
13:49

Pa drzava Srbija nije u nikakvom savezu sa Velikom Britanijom tako da ono sto vazi za ostale clanice EU vazi i za Srbiju i za sve ostale zemlje van EU. Engleski klubovi imaju limit koliko stranca mogu da kupe u toku jedne sezone, limit je valjda 2, a mogu da registruju 4.... do sada igraci iz EU nisu se racunali kao stranci ali od sada to jesu, a nasi igraci i igraci iz ostalih drzava van EU bili su stranci i pre BREXIT-A, a bice stranci i posle. Tako da Brexit nema nikakve veze sa Srbijom kako je bilo pre tako ce i ostati, osim ako Srbija ne postane deo Velike Britanije a to je malo verovatno :D

avatar
Marko Stankovic
Sunday, 26.06.2016
11:39

A sto ne bi mogli? A i mislio sam na sve zemlje koje nisu u EU a samo sam dao primer Srbija

avatar
M_85
Friday, 24.06.2016
14:01

Ukinuce radne dozvole

avatar
The KING(guapo)
Friday, 24.06.2016
17:44

Za fudbalere, i to je to.

avatar
Larion@
Friday, 24.06.2016
14:01

Radosna veste za navijace Arsenala. Vengeru je Francuska omiljeni market, i to igracima bas te srednje klase

avatar
CZYNWA
Friday, 24.06.2016
12:17

Nije mi bas sve ovo najjasnije. Barsi su u prvoj postavi igrali : Bravo, Alves, Maskerano, Nejmar, Suarez i Mesi (koji mislim ima Spansko drzavljanstvo), a na klupi su bili Adriano i Vidal. A u Realu ne mogu cetvorica.

avatar
Madridista
Friday, 24.06.2016
12:50

Ima u Realu jos Marselo, Navas.. Ja mislim da je stvar u tome da igrac ako je odredjeni broj godina u ligi dobija taj status da se ne racuna ko stranac ili nesto tako.

avatar
damjan89
Friday, 24.06.2016
22:05

Bas tako, Marselo je dugo tu a i Navas je pre Reala branio u Spaniji...Sto se tice Brava i on je dugo u Spaniji, pre barselone je branio u Sosijedadu, a i Alves je igrao u Sevilji...Tu su jedino Nejmar i Suarez stranci...

avatar
Neko Tamo
Friday, 24.06.2016
12:51

Vidal je iz Spanije.

avatar
Nikolaus
Friday, 24.06.2016
11:40

Najbolje je prodati Danila za nekih 10-ak miliona i dovesti desnog beka tipa Ivan Lopez iz Levantea ili nekog iskusnijeg za klupu.Rodrigez zaslužuje još jednu šansu,dobar je to igrač.Kazemiro nedodirljiv kod Zidana skoro kao i Bejl,s razlogom.

avatar
Mangus
Friday, 24.06.2016
11:26

Prvo, dok Britanija ne izadje zvanicno iz EU (Treba da se obavi ta procedura), oni ce moci da kupuju i prodaju. Procena je da ce tek za godinu ipo, do dve zvanicno izaci. Dotle ce se naci model, prvo, Real ce prodati Danila ili Hamesa i problem resen, Bejla sigurno nece. nnSto se tice PL, to moze biti dobro za njih. Morace da razviju skole, da se oslone na svoje snage i to moze mnogo da im donese. A ne sumnjam da ce i pravila malo izmeniti, da bi mogli da uvedu mlade igrace iz drugih zemalja u sistem. Videcete. Zanima me samo kako ce se to odraziti na njihove ugovore o TV pravima sad, kad je funta opala i kad se zna da ce biti tektonskh promena u ligi

avatar
Dzimi Humuhumunukunukuapua
Friday, 24.06.2016
14:43

Nije baš tako, delimično si u pravu. Rok za završetak pregovora i izlazak jeste 2 godine ali može se dogoditi mnogo, mnogo brže u zavisnosti od strana koje pregovaraju.

avatar
Marko Mladenović
Friday, 24.06.2016
16:57

Britanci razvijaju skolu vec 10 godina... i bas nemaju nekih uspeha...

avatar
Friday, 24.06.2016
11:21

Stvar je u tome da britanija ne izlazi ovog trena iz evropske unije, nego tek za (procenjuje se) 2 godine (sto znaci da ce u tom periodu i dalje biti clanica EU). Znaci svi ovi igraci i dalje mogu da ostanu u svojim klubovima, a klubovi imaju oko 2 godine da se prilagode situaciji.