Top 10 fudbalskih najamnika

Autor: Lazar Mitrović
ponedeljak 23.11.2015.
21:16
Izvor: Sportske.net

Ovo je lista fudbalera koji nisu nastupali za reprezentacije zemalja u kojim su rođeni.

Beta/AP Photo/Felipe Dana
Beta/AP Photo/Felipe Dana

Povezane vesti

U modernom fudbalu, veoma čest trend je da fudbaleri ne igraju za nacionalnu selekciju države u kojoj su rođeni.

Razlozi za to su višestruki, pojedini prihvataju poziv državnog tima zemlje iz koje 'vuku korene', neki igraju za države u kojim su rođeni, iako su poreklom iz druge, dok treći igraju jer nisu imali mesto u reprezentacijama svojih zemalja.

Spisak imena fudbalera 'koji obavljaju dužnost' van svoje 'rodne grude' je podugača, a ovo je spisak od '10 veličanstvenih'.

10. Marsel Desai - iako je rođen u Gani, njegova majka se preudala, i stupila u brak sa francuskim konzulom. On je sa porodicom otišao u Francusku kada je imao 4 godine, i kako kaže oseća se kao Francuz. Desai je za reprezentaciju 'Trikolora' odigrao 116 mečeva, a u svojoj riznici trofeja sa reprezentacijom ima trofeje šampiona Evrope i Sveta.

9. Mauro Kamoranezi - iako je rođen u Argentini, bivši fudbaler je odlučio da obuče dres Italije, u koju je došao 2000. godine, kada je pojačao ekipu Verone. On je više puta izjavljivao da mu je 'Italija u krvi'. Ovo je bio pametan potez, jer je sa reprezentacijom 'Azura' osvojio titulu šampiona Sveta 2006. godine.

8. Pepe - pored toga u Brazilu, on nije nastupio ni u jednoj selekciji reprezentacije 'La Selekaa'. On je 2001. godine prešao u portugalski Maritimo i od tada se nije osvrnuo ka svojoj zemlji rođenja. Selektor Brazila, Karlos Dunga, ga je 2006. godine kontaktirao, kako bi fudbaler Real Madrida zaigrao za 'Karioke', ali je Pepe odbio tu mogućnost, i u budućnosti je igrao za reprezentaciju Portugalije.

Brazil Soccer WCup Germany Portugal

7. Miroslav Klose - fudbaler koji je rođen u Poljskoj, on je odlučio da nastupa za reprezentaciju Nemačke, u koju se sa svojom porodicom doselio kada je imao 8 godina. Dok je bio fudbaler Kajzerslauterna, fudbalski savez Poljske je pokušao da ga ubedi da se 'vrati', ali je on odbio tu mogućnost. On je nedavno izjavio da je to bila teška odluka, ali da je izabrao reprezentaciju za koju je smatra da će postizati veće uspehe.

Brazil Soccer WCup Germany Argentina

6. Lilijan Tirmam - koji je svojevremeno bio jedan od najboljih fudbaler Sveta, u Francuske je došao sa Gvadalupa. Izabrao je dres reprezentacije 'Galskih petlova', u kom je osvojio titule šampiona Evrope i Sveta.

tiram

5. Klarens Sedorf - jedn od mnogih fudbaler koji su u Holandiju došli iz Surinama, i koji su reprezentaciju 'Oranja' vodili do velikih uspeha. On je 'regrutovan' od strane Ajaksa, kada je imao samo 7 godina, sve ostalo je istorija.

4. Gonzalo Iguain - iako je rođen u Francuskoj, u Brestu, i igrao za mlađe kategorije 'Trikolora', on je odlučio da igra za reprezentaciju Argentine, zemlju u kojoj je rođen njegov otac, Horhe Iguain, koji je takođe bio fudbaler.

Chile Soccer Copa America Chile Argentina

3. Patrik Vijera - legendarni fudbaler rođen u  Dakaru, u Senegalu, on je odlučio da zaigra za reprezentaciju države u koju se preselio sa svojom porodiciom kada je imao 8 godina.

2. Edgar Davids - slično svom sunarodniku Sedorfu, on je izabrao reprezentaciju 'Oranja', ispred 'rodnog' u Surinamu.

1. Euzebio - legendarni fudbaler koji je rođen u Mozambiku, on je odlučio da zaigra za reprezentaciju Portugalije. Nakon smrti oca, brigu o njemu preuzela je majka. Jedan od najboljih fudbalera svih vremena preselio se u Lisabon kada je napunio 18 godina, i u nastavku karijere nosio dres reprezentacije Portugalije.

figo i euzebio

Ne propustite

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
SindjaNis
Wednesday, 25.11.2015
14:27

Ima mnogo Francuza i Belgijanaca Africkog porekla, Holandjani i Nemci su iz razlicitih nacija, takodje i Portugalaca Brazilskog porekla, mi trebamo da privucemo sto vise nasih momaka koji bi bili dobri za reprezentaciju kao Pantovic iz Bajerna na primer ili ranije subotic i Kuzmanovic.

avatar
116 GODINA VELICINE
Monday, 23.11.2015
23:52
avatar
Realan tip
Monday, 23.11.2015
23:32

Sve legende, Pepe i Higuain :D

avatar
116 GODINA VELICINE
Tuesday, 24.11.2015
00:13
avatar
Marko Petrovic
Monday, 23.11.2015
22:46

Kakvi samo igrači potiču iz Surinama: Sedorf, Davids, Vinter, Gulit, Rajkard, Klajvert

avatar
116 GODINA VELICINE
Tuesday, 24.11.2015
00:15

Haselbajnk takodje...

avatar
Budimo.ljudi
Monday, 23.11.2015
22:22

Zanimljiv tekst, samo ga brate preteraste sa rečenicom `iako je rođen...` :)