Premijer Liga – Priča o Guliveru i Liliputancima...

Autor: Miloš Marković
sreda 20.08.2014.
11:33
Izvor: Sportske.net

Simbolikom poznatog književnog dela, interesantno je videti ko je Guliver, a ko su Liliputanci u ostrvskom fudbalskom svetu.

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Visina kao faktor, nema presudnu ulogu u fudbalskom sportu.

Ipak, engleski mediji iskoristili su povod da izvrše merenja i statistički predstave ko u Premijer Ligi ima najviši, a ko najniži tim.

Premijerligaški Guliver na otvaranju sezone bio je Murinjov Čelsi. Sa prosekom od 1.86m, londonski tim prednjači u odnosu na rivale, a u timu Plavaca prosek dobrano vade Tibo Kurtoa sa visinom od 2.01m i Nemanja Matić sa svojih 1.95m.

U poslednjoj liniji tima, ispred belgijskog golmana takođe se nalazi visoka ograda – Kejhil ima 1.92, Teri 1.87m.

Visinom se u premijerligaškom fudbalu uz Čelsi izdvajaju Kristal Palas, KPR, Stouk i Vest Hem, ali upravo je jedino Čelsi na otvaranju uspeo da uzme sva tri boda, što jasno govori o visini kao o 'presudnom' faktoru.

Svojom korpulentnošću se nameće i Mančester Siti sa prosečnom visinom od 1.82. Odlazak Kostela Pantelimona (2.07m), najvišeg fudbalera Premijer Lige, očito je uticao na prosek.

Gledajući preostale timove iz velike petorke, Mančester Junajted i Liverpul su pomalo iznanađujuće među Liliputancima, sa prosekom od 1.79m odnosno 1.77m. Istina, Kris Smoling i David De Hea u Junajtedu sa svojih 1.95 jesu najviši Crveni đavoli, dok primerice Huan Mata ima 1.73m, Havijer Ernandez 1.79.

Fudbaleri koji značajni utiču na smanjenje Liverpulovog proseka jesu Kutinjo sa 1.79m i Rahim Sterling sa 1.74m.

Bez premca, ipak, Liliputanci jesu fudbaleri Arsenala.

Venger ima prosečno najnižu ekipu sa najnižim fudbalerima u liku Santija Kasorle (1.7m) i Džeka Vilšera i Aleksisa Sančeza sa po 1.73m. Prosek londonskog tima jeste 1.79m.

Veličina (ni)je bitna?

visina


Ne propustite