Ko su najbolji strelci Evrope u svojim reprezentacijama?

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 11.09.2014.
21:08
Izvor: Sportske.net

Ako se uzmu u obzir utakmice reprezentacija selekcija sa Starog kontinenta najbolji strelac je legendarni Ferenc Puškaš. Ima li šanse neko da ga prestigne u narednom periodu?

Beta/AP Photo/Andre Penner
Beta/AP Photo/Andre Penner

Povezane vesti

Zlatan Ibrahimović je prethodne nedelje postigao 2 gola za svoju reprezentaciju, a jedan od ta dva bio je njegov pedeseti gol za Šveđane. Tim golom on je ušao među petnaest najboljih strelaca u istoriji evropskog fudbala.

Kada govorimo o najboljim svetskim strelcima, rekord iranskog fudbalera Alija Daeija će teško biti dostignut u narednom periodu. On je postigao 109 golova za nacionalni tim.

Evo i kompletne liste najboljih strelaca na Starom kontinentu.

Najbolji je Ferenc Puškaš, legenda Real Madrida, kao što smo već napomenuli. On je za reprezentaciju Mađarske postigao 84 gola, a zanimljivo da je igrao i za reprezentaciju Španije godinu dana, ali da nije uspeo da se upiše u listu strelaca za njih.

Šandor Kočiš
je drugi na ovoj listi sa 75 golova iz 68 mečeva. Čovek koji uz Pola Nilsena iz Danske ima najbolju stopu datih golova po meču. Čak sedam puta je postizao het-trik za nacionalni tim. Imao je i nadimak "Čovek sa zlatnom glavom", jasno vam je zbog čega. Najbolje igračke dane proveo je u Honvedu.

Miroslav Klose se nalazi na visokom trećem mestu sa 71 golom u 137 mečeva za "Pancere". Najbolji je strelac Svetskih prvenstava sa 16 postignutih golova, svakako je suvišno o njemu trošiti reči. Jedan od retkih među prvih 10 koji su još uvek aktivni.

Gerd Miler je na četvrtom mestu, još jedan reprezentativac Nemačke. Njegov prvi trener u Bajernu, Zlatko Čajkovski, mu je dao nadimak "Mali, debeli Miler", ali je, u inat tom nadimku, bio jedan od najboljih napadača u istoriji Nemačke, bio je prava "lisica" u šesnaestercu i rešetao je protivničke mreže. On je na 62 meča postigao 68 golova, sjajan učinak.

Robi Kin je za reprezentaciju Republike Irske postigao 62 gola na 134 meča i nalazi se na petom mestu večne liste strelaca Evrope. Jedini je među petnaest koji je sa ostrva.

Imre Šloser iz Mađarske je treći Mađar i šesti najbolji strelac Evrope u reprezentativnim takmičenjima. On je na 68 mečeva zabeležio 59 golova, još jedan neverovatan učinak za jednog napadača.

WCup Spain El Salvador Soccer

foto: Beta

David Vilja
, jedan od aktivnih igrača u ovom trenutku koji su među top 10, postigao je 59 golova na 97 mečeva za Furiju.

Jan Koler iz Češke je bio sjajan u reprezentaciji, bio je konstantna opasnost po protivničke odbrane zbog sjajnog skoka i visine, a za nacionalni tim je postigao 55 golova na 91 meču.

Joakim Štraih iz Istočne Nemačke je postigao 55 golova na 102 meča, i samo zbog toga što je odigrao više mečeva od Kolera ne nalazi se ispred Čeha. On je, ujedno, i igrač koji je odigrao najviše mečeva za Istočnu Nemačku u istoriji ove države.

Pol Nilsen je odigrao samo 38 mečeva za reprezentaciju Danske, ali je postigao neverovatnih 52 gola. Nastupao je kao amater pošto je igrao na OI 1912. godine, ali je bio izuzetan napadač i prava opasnost po golmane.

Jon Dal Tomason, još jedan Skandinavac, tačnije Danac. Na 112 mečeva postigao je 52 gola i jedan je od najboljih napadača koje je imala Danska u istoriji.

Hakan Šukur, Tijeri Anri i Lajoš Tiši su postigli po 51 gol u nacionalnim selekcijama, s tim da je Turčin igrao 112 puta, Francuz 123, a Mađar 72 puta za svoje nacionalne selekcije.

Slede Kristijano Ronaldo i Zlatan Ibrahimović, obojica imaju po 50 golova u nacionalnim selekcijama, s tim da Zlatan ima 100 mečeva za Švedsku, dok je Ronaldo zabeležio 114 nastupa.

Od reprezentativaca Jugoslavije najbolji strelac svih vremena jeste Stjepan Bobek koji je postigao 38 golova za našu najbolju selekciju. Slede Milan Galić i Savo Milošević sa po 37, dok je Blagoje Moša Marjanović postigao 36 golova.

Ne propustite