Deset najvećih derbija Južne Amerike!

Autor: Dragan Milosavljević
ponedeljak 11.05.2015.
21:29
Izvor: Sportske.net

Mnoge od ovih utakmica spadaju u utakmice koje život znače za pristalice klubova.

Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko
Beta/AP Photo/Natacha Pisarenko

Povezane vesti

Veoma su temperamentni stanovnici Latinske Amerike, pa kada se igra neki lokalni derbi, varnice sevaju na sve strane. O atmosferi na tribinama ne treba trošiti reči jer od nje se ledi krv u žilama.

U Južnoj Amrici fudbal je više od sporta, više od igre.

Prva pomisao na debi kada je u pitanju Južna Amerika, jeste duel Boke i Rivera.

Pored ovog, koji je svakako najvažniji derbi možda i na svetu, ima još dosta utakmica koje su praznik fudbala u svojim zemljama.

Pred vama je 10 najvećih utakmica u Južnoj Amrici.

1. Argentina: Boka - River



Svakako jedan od najvećih derbija na svetu, ako ne i najveći. Veliki rivalitet vlada između dva kluba iz istog grada. Ono što posebno razdvaja dva kluba jeste i socijalni status navijača koji ih bodre. Oni koji navijaju za River dolaze iz dobrostojećih porodica, dok pristalice Boke pripadaju siromašnijem staležu.

2. Brazil : Derbi Paulista, Korintijans - Palmeiras



Rivalstvo datira još od davne 1914. godine. Italijanski imigranti su rešili da osnuju svoj klub koji bi mogao da bude ravnopravan rival Sao Paulu, pa su osnovali Sportski Klub Korintijans Paulista. Iste godine druga grupa imigranata je rešila da Korinrijansu napravi dostojnog rivala, pa je u avgustu osnovan Palestra Italia, a kasnije je klub promenio naziv u Palmeriras. tako je rođeno veliko rivalstvo.

3.Urugvajski El Klasiko: Nacional - Atletiko Penjarol



Najveća utakmica u urugvajskom fudbalu. Ova dva kluba su zajedno osvojila 90 od dosadašnjih 108 nacionalnih titula, i njihovo rivalstvo spada u red najstarijih na svetu. Oba kluba su osnovana u glavnom gradu Montevideu od strane britanskih imigranata.

4. Meksiko: Amerika - Čivas



Ovaj derbi geografski više pripada Centralnoj Americi, ali je zaslužio da se nađe na ovoj listi. Ova dvu kluba spadaju u red najstarijih klubova u Meksiku. Ono što ih najviše razdvaja jeste činjenica da ekipa Čivasa u svoje redove dovodi uglavnom igrače meksičke nacionalnosti, dok Amerika ima drugačiju filozofiju, pa u timu često ima dosta stranaca. To je dovoljan razlog za veliki rivalitet.

5. Čile: Kolo-Kolo - Univerzidad de Čile


Možda i najveći rivalitet vlada između ovo dva kluba. Najveće socijalne razlike su uočljive na ovom derbiju. Kolo-Kolo predstavlja radničku klasu, dok su pristalice Univerzidad de Čilea uglavnom pripadnici bodatog sloja društva. Koliko je taj derbi fantastičan, najbolje govore reči legendarnog Ivana Zamorana: "Od svih derbija koje sam igrao ili gledao u životu, ovaj derbi je najvažniji".

6.Peru: Alijansa Lima - Univerzitario



Koliko sve pršti u ovom derbiju najbolje govori podatak da je prvi derbi prekinut jer je Aljansa Lima dobila 5 crvenih kartona na meču! U ovom derbiju su česti sukobi navijača.

7.Ekvador: Barselona SC - Emelek


Utakmica svih utakmica kako je nazivaju u Ekvadoru. Prvi derbi su odigrali davne 1943 u avgustu mesecu. Najvažniju utakmicu su odigrali u četvrfinalu Kopa Libertadores kada je Barselona slavila nad ljutim rivalom. U derbiju 2006. godine, 30 navijača je teško povređeno u opštoj tuči.

8.Argentina: Independiente - Rasing

Joše jedan argentinski derbi u kome pršti na sve strane. Rivalstvo je počelo davne 1907. godine. Posle utakmice River-Boka, ovaj derbi je najvatreniji u Argnetini.

9.Brazil: Flamengo - Fluminense



Velika mržnja vlada između dva kluba jer su 1911. godine bivši igrači Fluminensea koji su bili nezadovolnji tretmanom u klubu, napustili taj klub i osnovali Flamengo. Ovaj derbi se igra na legendarnoj Marakani.

10. Argentina: Njuels Old Bojs - Rosario Central



Još jedan argentinski derbi se našao na ovoj listi. Kada se igra drbi u Rosariju, nema neutralnih, svi su podeljeni. Jedan Če Gevara je navijao za Rosario, dok je recimo Leo Mesi veliki fan Njuels Old Bojsa, tu je započeo karijeru.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Monday, 11.05.2015
22:33

River-Boka! Bez premca.

avatar
Madball
Monday, 11.05.2015
21:50

U Boliviji Bolivar vs. The Strongest (Derbi La Paza), Gremio vs. Internacional, u Paragavaju najveci derbi je Cerro Porteno vs. Olimpia.nIstorijski i Vasko da Gama - Flamengo gaje enorman animozitet.nAtl.Mineiro - Cruzeiro, Fluminense - Botafogo, Atl. Paranaense - Coritiba,nEstudiantes - Gimnasia, San Lorenzo - Huracan, America de Calli - Deportivo Calli u Kolumbiji.nSanta fe - Millionarios (Kolumbija), nTo su jos neki od freneticnih derbija u J.Americi.

avatar
Il Maestro Pirlo
Tuesday, 12.05.2015
08:30

Ti izgleda bas volis i pratis Juznoamericki fudbal ? :)