Praznik na "Čizmi" - Italijansko finale na US Openu!

Autor: Beta Beta
petak 11.09.2015.
22:53
Izvor: Beta

Prva teniserka sveta Amerikanka Serena Vilijams neće braniti titulu na Otvorenom prvenstvu SAD u Njujorku, pošto je večeras u polufinalu izgubila od 43. teniserke sveta Roberte Vinči sa 1:2 u setovima (6:2, 4:6, 4:6).

BETA/AP Photo/Bill Kostroun
BETA/AP Photo/Bill Kostroun

Povezane vesti

Roberta Vinči igrala je u svom prvom polufinalu nekog Grend Slem turnira, a Vilijams je pokušavala da "kompletira kalendarski Grend Slem" - da osvoji sva četiri Grend Slem turnira u jednoj godini. Poslednji put to je pošlo za rukom Nemici Štefi Graf 1988. godine.

Italijanka je dobro počela meč, povela je sa 2:1 u prvom setu, ali je Vilijams osvojila pet gemova uzastopno i povela u meču. Italijanka je u petom gemu drugog seta napravila brejk, povela sa 3:2, tu prednost je sačuvala do kraja i izjednačila na 1:1 u setovima.

Serena Vilijams je u trećem setu povela sa 2:0, ali je Italijanka preokrenula na 4:3. U osmom gemu prva teniserka sveta je imala dve brejk lopte za izjednačenje, ali ih nije iskoristila pa je Vinči povela sa 5:3.

Amerikanka je zatim osvojila gem na svoj servis, a to je bez izgubljenog poena učinila i Vinči i posle prve meč lopte obezbedila plasman u prvo Grend Slem finale u karijeri.

Vinči nikada u prethodna četiri meča protiv Serene Vilijams nije osvojila ni set, a u 32. godini je prvi put igrala u polufinalu nekog Grend Slem turnira.

"Danas je moj dan, izvinite ljudi. Žao mi je Serena, žao mi je zbog Grend slema, zbog svega", rekla je Vinči posle meča na terenu stadiona Artur Eš u Njujorku.

"Ovo je neverovatno. Mnogo stvari mi sada prolazi kroz glavu. Meč je bio izvanredan, izgubila sam prvi set, ali sam i posle toga pokušavala da ostanem agresivna. Servirala sam za pobedu i osećala sam se nemoguće, ali pokušala sam da održim koncentraciju i ne razmišljam o meču ili Sereninoj dobroj igri. Ovo je najbolji trenutak u mom životu", dodala je Vinči.

Vinči će u finalu igrati protiv sunarodnice Flavije Penete, koja je ranije danas pobedila drugu teniserku sveta Simonu Halep sa 6:1, 6:3.

Serena Vilijams je bila neporažena na 33 uzastopnih mečeva na Grend Slem turnirima, odnosno na 26 ovogodišnjih i pokušavala je da se izjednači sa Štefi Graf sa 22. osvojenih Grend Slem titula, najviše u Open eri. Ispred je samo Margaret Kort sa 24 Grend Slem titule.

"Ne želim da pričam o tome koliko je ovo razočaravajuće za mene. Ako imate još neko pitanje, može", rekla je Vilijams novinarima.

"Mislim da je Vinči večeras igrala najbolji tenis u karijeri. To je uspela u takoreći kasnijim godinama i mislim da je to inspiracija za sve nas", dodala je Serena Vilijams.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke