Novak rekao "doviđenja", a onda otvorio dušu

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 26.07.2017.
14:30
Izvor: Sportske.net

Majstor saopštio ono o čemu se govorkalo danima, ali je na celu situaciju gledao sa optimizmom. Novinarima je pričao o gladi za tenisom, želji da se igra, vaterpolistima, košarkašima...

Epa/Nic Bothma
Epa/Nic Bothma

Povezane vesti

Nije "zbogom" već "doviđenja".

Tačnije, Novak Đoković zbog povrede završava sezonu. Srbin će odsustvovati do naredne godine, propustiće američku turneju, poslednji Gren Slem u Njujorku, završnicu u Aziji, i verovatno Melburn.

Ovo je očekivana odluka, povreda je takve prirode da bi sve ostalo bi rizik za karijeru.
Pauza će trajati šest meseci, a Novak je i potvrdio da će raditi u budućnosti sa Agasijem.

"Nakon konsultacija sa raznim lekarima i specijalistima iz Srbije i sveta doneo sam odluku da odmaram i da napravim pauzu do kraja sezone. Ovo je povreda koju vučem već godinu i po dana, ali u poslednjih mesec do dva je eskalirala, pogotovo na Vimbldonu gde sam morao da završim četvrtfinale predajom. To je bio znak da mora da se donese odluka koja je u ovom trenutku radikalna. Za mene je radikalna, jer sam imao ogromnu sreću da ne pauziram duže od mesec mesec i po", rekao je Đoković brojnim predstavnicima medija u svom teniskom centru u Beogradu.

Novak

Đoković, međutim, nije bio tužan, već na celu stvar gleda pozitivno. On je kazao da sada shvata kako je igračima koji se svake godine suočavaju sa ovakvim povredama.

"Shvatio sam koliko sam bio blagosloven da nisam imao ovakve povrede. Udarac kog koga me je povreda najviše omela jeste servis. Zato sam morao da napravim tehničke korekcije da bih zaštitio lakat. To se posle odrazilo na igru, jer je servis možda najbtniji  udarac u igri. Ono što predstoji je nekoliko meseci odmora bez reketa. Oko dva meseca ću odmarati bez igre. Svi stručnjaci, lekari, specijalsti, ortopedi iz obe sfere medicine su se složili da je neophodan odmor i da priroda povrede zahteva neigranje, prosto jedno pasivno aktivan odmor. Kad kažem aktivno, ne mislim igranje tenisa već metode sprovođenja rehabilitacije kako bi se rasteretio lakat", rekao je Đoković.

Najbolji srpski sportista svih vremena uopšte nije bio deprimiran, već se pred novinarima pojavio nasmejan i raposložen.

"Radujem se, gledam sve ovo sa vedrije i profesionalne strane. Sigurno nije lako doneti odluku koju nikad ranije u karijeri nisam donosio. Sa pozitivne strane, imaću vremena da se posvetim svom telu i sastavim tim koji će biti sa mnom od početka priprema za sledeću godinu, kao i da usavršavam elmenete svoje igre i da se posvetim procesu napredovanja koji nisam imao od kada sam počei da se bavim tenisom. To je jako zahtevan sport, imate maksimalno tri do četiri  da odmarate bez reketa", rekao je Đoković.

Nole je rekao da mu operacija nije neophodna, odnosno da svi stručnjaci sa kojima je razgovaraju "preferiraju" da ne bude operacije. Srbin će pauzu provesti i u oformljivanju tima.

Prvi član tog tima je Andre Agasi, koji je i ove godine bio sa Novakom na Rolan Garosu i na Vimbldonu, kao i na pregledima u Torontu, a sada će biti sa njim od početka sezone. Prvi "pik" za drugog teniskog trenera je Mario Aničić, ali njemu će trebati vremena da donese odluku, jer se trenutno bavi finansijama u Njujorku, gde živi. Izabran je i fizioterapeut, a čeka se još kondicioni trener.

djokovic

Đoković bi u naredna dva meseca, koja će provesti bez reketa, trebalo da ponovo postane otac. On već zna koji mu je sledeći turnir.

"Igraću sigurno prvu nedelju u sezoni. Period oporavka je dovoljno dug, od sada pa do prvog turnira u sezoni ima skoro šest meseci, to je sasvim dovoljno vremena da se izlečim i budem spreman za narednu sezonu. Mogu da se obavežem za prvu nedelju, ali ne znam tačno koji turnir", rekao je Đoković.

Jedno od pitanja je bilo koliko je povreda ozbiljna, posle čega je Đoković otkrio mnoge nepoznate detalje.

"Ja nisam ovu odluku doneo na osnovu jednog ili dva mišljenja. Povreda je počela na jesen 2015. godine i od tada sam manje-više sve turnire sam igrao pod lekovima. Bilo je i turnira i faza gde je to bilo bolje, ali prosto, nekako sam se nadao da će kako vreme odmiče povreda splasnusti, jer nisam imao kidanje ligamenata, mišića, niti išta slično. Ovo je povreda karakteristićna za tenisere i bejzbol igrače jer mehanička. Jedan od glavnih uzroka je prepoterećenost. Uzimajući u obzir koliko mečeva sam odigrao, to me ne iznenađuje. Poslednje godine su mi bile najuspešnije. 2015. i prvi deo 2016. najuspešnije koje sam imao. Šest meseci je više nego dovoljno da izlečim, rehabilitujem i da 1. januara krenem na najvišem mogućem nivou", rekao je Đoković.

Srpski teniser je prošle godine rekao na istom ovom mestu da su mu se prioriteti promenili, i da oni više nisu "broj jedan" i grend slemovi, već pokušaj da bude srećniji. Da li je uspeo u tome?

"Uspeo sam da budem srećniji. Rolan Garos je bio šlag na tortu. To je bio turnir koji sam toliko želeo da osvojim a prošle godine sam uspeo. To dostignuće je nekako krunisalo taj lep asortiman grend slem trofeja. Mogao sam propustim i drugi deo sezone, ali se ne kajem zbog toga. Uživam stvarno na terenu, ne samo kada se takmičim i pobeđujem, nego kada držim reket i igram. Jedva čekam da se vratim na teren, jer tenis jeste moja ljubavi i strast. Stvarno volim tenis i da ga igram i sa sinom, i bratom i tatom i prijateljima. Stvarno uživam da budem na terenu u bilo koje vreme na bilo kojoj podlozi. Taj izvor radosti koji mi pričinjava me pokreće. To sam krajem prošle godine izgubio, priznajem. Taj osećaj sam pronašao, pogotovo poslednjih nekoliko meseci. Ne vidim kraj mojoj karijeri. Spremite se, gledaćete još mnogo mečeva", rekao je Đoković, na veliko olakšanje nacije.

Novak je pričao i malo detaljnije o periodu posle Rolan Garosa.

"Imao sam fazu gde sam rezultatski postigao sve i koliko god da mi je to donelo ispunjenosti, ponosa, zadovoljnstva i sreće, posle Rolan Garosa prošle godine sam se osećao istrošeno, izduvano. Tražio sam sebe i motivaciju. Bile su Olimpijske igre i Ju Es Open. Ja sam dobijao te znakove još od tada. Sad kada premotam film, možda je i bilo dobro da pauziram posle Vimbldona, ali nisam mogao da donesem takvu odluku u Olimpijskoj godini. Tu sam se možda preforsirao", rekao je Đoković.

Novak Djokovic

"To je sve životno iskustvo za mene, gde sam upoznavao sebe na neki način, tražio sam motivaciju, inspiraciju, da se povežem suštinski sa tenisom. To je počelo da se vraća u trečem četvrtom mesecu ove godine. Bilo je dobrih nedelja, znam da se ne može porediti sa standardom od poslednjih sedam-osam godina. To je nova situacija, novi period života na koji sam morao da se prilagodim. Postao sam i otac, a izmenilo se i mnogo stvari u mom privatnom životu. Mnoštvo prelepih životnih trenutaka. To može da bude previše za nekog kao što sam ja ko je 10 godina igrao bez povrede", rekao je Đoković.

Novak će u pauzi raditi na kondiciji i svim ostalim delovima tela koji ne uključuju lakat. Vreme će posvetiti i usavršavanju igre, ali još ne zna da li će od sledeće sezone smanjiti broj turnira na kojima će igtrati.

"To je dobro pitanje, o tome treba da razmislim i da se konsultujem sa celim timom. To je proces koji traži vremena, da vidimo kako će rehabilitacija proći, kako će ići teći treninzi, pripremni period, da vidimo koji broj turnira je optimalan da ne bih ugrozio lakat, a da pružim najbolje rezultate na Grend slemovima i velikim turnirima", rekao je Đoković.

Srpski reprezentativac rekao je da će možda imati i manje pritiska, ali da veruje da mu njegov karakter neće dozvoliti da nema najviše ambicije. Rodžer Federer i Rafael Nadal su takođe imali duge pauze i uspešno su se vraćali na teren. Jedno od pitanja je bilo da li mu smeta što mu je u "zapadnim medijima" posvećeno manje pažnje nego njima dvojici i da li misli da je to urađeno s namerom.

"Iskoristiću ovu priliku da čestitam Federeru i Nadalu na svemu što su uradili, posebno Federeru na ovom Vimbldonu. To što on radi je vredno svake pohvale. Što se tiče ovog drugog, ne mislim da postoji neka teorija zavere. Ja prosto imam i sreću i nesreću da igram u njihovoj eri, mada više sreću jer sam zahvaljujući njima postao teniser kakav sam danas. Normalno je da njih dvojica imaju više pažnje u medijima, logično je, postigli su to što su postigli i zaslužuju svako poštovanje", gospodski je odgovorio Novak.

Usledila su pitanja nevezana za njegovu karijeru. On je rekao da namerava da poseti svoje reprezentativne drugove na Dejvis kup duelu u Parizu.

"Uradiću sve da budem uz njih makar jedan dan, makar pola dana, ako bude moguće, jer baš u to vreme je približno termin za bebu. Videćemo. Oni su moji drugovi, prijatelji, životni saputnici. Neće mi biti svejedno. Titula u Dejvis kupu mi je bila jedna od najvećih želja ove godine. Neću moći da im pomognem kao igrač, ali probaću kao navijač", rekao je Đoković.

Novinari su mu preneli i pozdrave vaterpolo reprezentacije sa Svetskog prvenstva u Mađarskoj, koji su konferenciju pratili putem prenosa uživo na Fejsbuku. Nole im je poslao poljupce i odgovorio: "Volim vas, momci! Hvala i srećno u polufinalu. Vi ste naš ponos".

Na društvenim medijima se pojavila fotografija na kojoj se Novak nalazi sa košarkašim reprezentativcima Milošem Teodosićem i Bogdanom Bogdanovićem, tako da su ga novinari pitali o čemu su razgovarali.

"Rekli su mi: 'brate, prijatelju opusti se malo'. Ja njih mnogo volim, oni su pre svega plemeniti i dobri ljudi, koji vole svoju zemlju, a posle toga izvrsni sportisti. Želim im sve najbolje na Evropskom prvenstvu. To ću da pratim, ako se ukaže prilika i uživo", rekao je Novak Đoković.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

21 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Joker777
Thursday, 27.07.2017
00:06

Nole u 2018. se vraća po novu turu osovijenih Grand Slam trofeja .

avatar
Johnnyy
Wednesday, 26.07.2017
18:37

Da si ti jeo kao svaki Srbin mesnato, ostao bi zdrav. Ovako unistio sam sebe.

avatar
Čika Marko
Wednesday, 26.07.2017
18:25

Znači nema da se nerviram barem šest meseci...ne vredi..tu je fudbal!!!

avatar
Marko HM
Wednesday, 26.07.2017
16:52

Napred, Noleeeeeeee!!!

avatar
Wednesday, 26.07.2017
16:16

sto me to obradovalo, ne mogu ocima da ga gledam...daj druze idi u penziju i meditiraj tamo sa Jecom perecom

avatar
Radovan Filipovic
Wednesday, 26.07.2017
19:10

Pitao te neko nešto?

avatar
Radovan Filipovic
Thursday, 27.07.2017
08:05

Moram, lepi, moram :D

avatar
Wednesday, 26.07.2017
23:26

Zar moras ahhaha 😋 ? Sedi jedan

avatar
Volem Vosu
Wednesday, 26.07.2017
20:40

Zavist je najgora bolest...

avatar
Amar Zornic
Wednesday, 26.07.2017
15:07

Srecno majstore , verujem u tebe da ces se vratiti jaci i da ces opet biti No1. Kriticari posvetite se svojim karijerama , a daa sorry nemate ih .

avatar
FaStee
Wednesday, 26.07.2017
14:56

Imas sad dovoljno vremena. Oparavi se,pa da pokazes ko je najbolji !

avatar
The KING(visionary)
Wednesday, 26.07.2017
14:44

Nema od njega vise nista,to je Srpski mentalitet kad jednom padnes vise ne ustajes,na zalost....

avatar
Lecter
Wednesday, 26.07.2017
15:03

Nije strasno sto je pao sa 30 godina i da se ne vrati vise.Gore je kad panu oni mladji sto se docepaju neke manje slave i ne osvoje nista.Novak je osvojio sve i svasta .

avatar
Wednesday, 26.07.2017
16:16

slazem se sa tobom, ja to pricam tj pisem godinama, ali ....

avatar
R
Wednesday, 26.07.2017
14:41
avatar
Alexander Stonsky
Wednesday, 26.07.2017
14:40

Ajde kod Milisava malo četničku medicinu da probaš.

avatar
Čeki
Wednesday, 26.07.2017
15:22

Eee hteo sam to odavno da napisem, ali zaboravih kako se zove covek :D

avatar
Bidza i Tridza
Wednesday, 26.07.2017
14:38

Da se maksimalno posveti oporavku i moze opet da igra odlicno. Kod njega je vise bio problem u glavi,taman ce sad imati vremena da dobro razmisli o svemu. Ajde Nole,ne predaj se!