Novak pred iskušenjem - Marej na proleće napada tron!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 05.10.2016.
22:18
Izvor: Sportske.net

Srpski teniser Novak Đoković nalazi se pre velikim izazovom pošto će u mesecima koji slede braniti veliki broj poena što će Endiju Mareju omogućiti da napadne svetski tron već na proleće.

Beta/AP Photo/Michel Euler
Beta/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Najbolji teniser sveta Novak Đoković krcka svoju 219. nedelju na vrhu ATP rang liste ali sve u poslednje vreme sve češće govori o tome do kada će Srbin uspeti da se zadrži na čelu karavana.

Pisali smo već da je odustajanje Novaka Đokovića od učešća na turniru u Pekingu otvorilo prostor da Endi Marej napadne prvo mesto na ATP rang listi do kraja godine, mada bi za takav scenario trebalo da se dogodi pravo čudo.

Činjenica je, međutim, da se prednost koju Novak Đoković ima u odnosu na prvog pratioca lagano topi i da bi Britanac već na proleće mogao da napadne svetski tron.

Na početku tekuće nedelje stanje na vrhu ATP rang liste ukazivalo je da Novak Đoković još uvek ima 4.695 bodova prednosti u odnosu na Endija Mareja, s tim što će Britanac u slučaju osvajanja turnira u Pekingu smanjiti zaostatak za čitavih 1.000 bodova!

Do kraja sezone obojica tenisera uzeće učešće na Mastersima u Šangaju i Parizu, te na završnom Mastersu u Londonu. Novak Đoković na tri pomenuta turnira brani ukupno 3.300 bodova, a Endi Marej 1.160.

Jasno je da do kraja godine može da dođe na vrhu ATP rang liste, ali su čak i Britanci procenili da će Endi Marej morati da sačeka na početak sledeće sezone kako bi dobio priliku da se domogne trona.

Problem za Novaka Đokovića predstavlja činjenica da na početku 2017. godine mora da odbrani čak 4.340 bodova pošto je u 2016. godini učestvovao na turnirima u Dohi i Dubaiju, ali i na Mastersima u Indijan Velsu i Majamiju, te na Australijan Openu.

Britanac nije učestvovao u Dohi i Dubaiju, a na dva Mastersa i prvom Grend slemu sezone ukupno brani 1.290 bodova.

Suma sumarum, kada računamo i poslednja tri turnira u 2016. godini, Novak Đoković brani ukupno 7.640 bodova, a Endi Marej samo 2.450 što objektivno daje dosta šansi britanskom teniseru.

Mora se, međutim, reći da je Novak Đoković poslednjeg dana septembra poručio da mu prvo mesto na ATP rang listi više ne predstavlja prioritet, pa ostaje da vidimo još koliko dugo će uz takav stav Srbin nastaviti da drži svetski tron.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
AfricaLoF
Thursday, 06.10.2016
13:44

Dok sa jedne strane Mareju nije zagarantovan veci broj bodova, sa druge strane Novaku nije zagarantovan manji. Novak je izjavio da mu prvo mesto nije prioritet, ne da ga se odrice. Sa ovom izjavom je smanjio pritisak. Kvalitetniji je teniser od Mareja, a ukoliko povreda ne bude bila prepreka, borice se sa njim i izboriti kao do sada. Jednostavno je sve.

avatar
prike
Thursday, 06.10.2016
09:08

Након невиђене, скоро петогодишње доминације, морало је да дође до пада. Практично, ово је прва Нолетова озбиљнија играчка криза, али ако успе да је превазиђе, у шта не треба сумњати, још дуго ће владати светским тенисом. Иначе, оном изјавом покушава да смањи притисак, пре свега на себе, и да практично испочетка крене да игра тенис. То је одличан начин за мотивацију. Дакле: Не оптерећивати се резултатима, већ уживати у игри. Правилно.

avatar
Сотир Ђубре V.1.0
Wednesday, 05.10.2016
22:59

То што је Новак изјавио да прво место није приоритет, не значи да ће да га препусти! Осим тога, ко каже да Новак то што брани неће и да одбрани? И на крају, Мареју није довољно само да Новак губи, већ и он мора много тога да освоји. А он то не може!

avatar
Maestro-Chelsea(Sic)
Wednesday, 05.10.2016
22:27

Neces Endi budi siguran biti prvi