Noletov mat Čiliću u "pet poteza"!

Autor: Darko Mitrović
sreda 02.07.2014.
18:05
Izvor: Sportske.net

Srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Vimbldona nakon trijumfa nad Hrvatom Marinom Čilićem u meču punom preokreta koji je rešen u petom setu posle tri i po časa borbe.

Beta/AP Photo/Ben Curtis
Beta/AP Photo/Ben Curtis

Povezane vesti

Najbolji srpski teniser i prvi nosilac na trećem Grend slemu sezone nije dozvolio još jednu senzaciju na Vimbldonu iako je duel sa Marinom Čilićem "mirisao" na poraz. Novak Đoković savladao je Hrvata u pet setova 3:2 (6:1, 3:6, 6:7, 6:2, 6:2) i plasirao se u polufinale trećeg Grend slema sezone!

Počelo je kako se samo poželeti može! Novak je odmah uspeo da neutrališe Čilićev servis, stigne do prvog brejka i vrlo brzo povede sa 3:0 u prvom setu.

Sve što je Hrvat uspeo da uradi u ovom setu jeste osvajanje narednog gema, posle čega je usledila nova Novakova serija od tri vezana gema za vođstvo u setovima - 6:1 u prvom setu!

Delovalo je da Đoković ima situaciju pod kontrolom, da je psihološki pritisak prebačen na rivala, ali je drugi set doneo drugačiju sliku.

Čilić je uspeo da uhvati svoj ritam, servis je počeo sve bolje da ga služi, da bi zatim napravio i brejk u četvrtom gemu za vođstvo od 3:1, što je i presudilo u ovom delu igre.

Hrvat uspeva da dođe do izjednačenja u setovima i vraća nadu da može da iznenadi našeg tenisera - 3:6.

Znatno neizvesnija borba vođena je tokom trećeg seta, igralo se gem za gem, Novak nikako nije uspevao da oduzme servis protivniku premda je imao šest brejk prilika, da bi onda to uradio Čilić, i to u 11. gemu, za vođstvo od 6:5.

U sledećem gemu Čilić je servirao za vođstvo u setovima, ali kao da se uplašio ove velike prilike, napravio je par velikih grešaka, što Novak koristi na pravi način i vraća se u igru - 6:6!

Usledio je taj-brejk, Novak se u prvom poenu okliznuo, nezgodno pao i ponovo je sve počelo da se odvija u korist Hrvata. On ovu priliku nije propustio, dobija taj-brejk rezultatom 7-4 i dolazi na set od velikog uspeha!

Momenti koji su odlučivali o pobedniku viđeni su na startu četvrtog seta. Bili su to trenuci kada je Đoković lomio Čilića a Hrvat je bio svestan da će u slučaju da ne izdrži pritisak odlazak u peti set značiti i poraz.

Na sreću Novaka Đokovića, strahovi hrvatskog tenisera su se obistinili. U prva tri gema četvrtog seta Đoković pravi dva brejka i dolazi do prednosti od 3:0 što je bilo dovoljno da meč odvede u peti set.

Kada je u prvom gemu odlučujućeg seta priredio novi brejk, jasno je bilo da će Novak Đoković na kraju odneti pobedu, destu u međusobnim duelima sa Marinom Čilićem.

Prvi nosilac na Vimbldonu plasirao se tako u peto uzastopno polufinale na ovom turniru a za mesto u finalu boriće se sa velikim prijateljem Bugarinom Grigorom Dimitrovim!

Novak Đoković i Grigor Dimitrov do sada su odigrali četiri međusobna susreta a Srbin vodi sa 3:1 u pobedama. Poslednji trijumf Nole je ostvario na Rolan Garosu kada je "tukao" Dimitrova sa 3:0 u setovima.


















Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke