Nole čeka 2015. na vrhu piramide?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 06.07.2014.
23:24
Izvor: Sportske.net

Novak Đoković vratio se na prvo mesto ATP rang liste posle deset meseci a ono što sledi ukazuje da će Srbin 2015. godinu dočekati na tronu.

Beta/AP Photo/Ben Curtis
Beta/AP Photo/Ben Curtis

Povezane vesti

Kada je 7. oktobra 2013. godine prepustio Rafaelu Nadalu lidersku poziciju na ATP rang listi mnogi su postavili pitanje kada će i da li će Novak Đoković ponovo uspeti da se domogne trona.

Premda zvanje najboljeg na ATP rang listi nije za tenisere bitan faktor koliko broj osvojenih titula, pozicija na čelu karavana svakako prija.

Novaku Đokoviću pošlo je za rukom da drugi put u karijeri zasedne na tron pošto je ponovio uspeh iz jula 2011. godine kada je u finalu Vimbldona igrao za trofej a prvo mesto na ATP rang listi obezbedio je pobedom nad Rodžerom Federerom u polufinalu.

Srpski teniser danas je uvećao svoj bodovni saldo na ATP rang listi za čitavih 800 bodova koje je dodao na odbranjenih 1200 bodova iz prošlosezonskog finala u kojem je doživeo poraz.

Konkretno govoreći, Đoković će od ponedeljka zauzeti prvu poziciju na ATP rang listi sa 13.130 bodova što je za 315 bodova više od drugoplasiranog Nadala koji je na ovosezonskom Vimbldonu uvećao bodovni saldo za 315 bodova.

Posle kraće pauze, najbolji svetski teniseri nastaviće sezonu na Severnoameričkom kontinentu. U avgustu će na programu biti Mastersi u Montraelu i Sinsinatiju a potom sledi i poslednji Grend slem sezone na US Openu.

Gledajući prošlosezonske učinke Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na tim i turnirima koji slede u poslednjoj četvrtini godine reklo bi se da Srbin ima odlične izglede da na proslavu Nove Godine ode kao prvi teniser sveta.

Rafael Nadal do kraja sezone brani ukupno 5.020 bodova a Novak Đoković 4.240 što je veliki teret za Španca koji samo na naredna tri turnira mora do trofeja da bi odbranio bodove stečene u 2013. godini.

To znači da će do turnira u Pekingu Nadal u najbolju ruku ostati na saldu 12.815 a Novak bi lako mogao da uveća svoje zalihe jer u Montraelu brani polufinale, u Sinsinatiju samo četvrtfinale, dok je na US Openu prošle godine igrao finale i izgubio ga od Nadala.

U pomenutom periodu Novak Đoković brani 1.740 bodova i vrlo bi lako moglo da se dogodi da posle serije turnira u Severnoj Americi Novak poveća prednost u odnosu na Nadala.

Poslednja tri turnira u sezoni igraju se u Pekingu, Šangaju i Parizu. Na sva tri turnira Novak brani maksimalan broj poena (ukupno 2.500) jer ih je osvojio.

Tu leži Nadalova nada da može da vrati primat na ATP rang listi ali samo u slučaju da ponovi rezultate iz 2013. na naredna tri turnira, a da onda u Pekingu, Šangaju i Parizu podigne trofeje a Novak za to vreme ostane kratkih rukava na narenih šest turnira za šta su šanse premale.

Sve u svemu, sasvim je realno očekivati da Novak Đoković u 2014. godinu uđe kao prvi teniser na svetu a ne treba zaboraviti da ga dodatni poeni čekaju i u Londonu gde se igra završni Masters koji je Novak osvajao u prethodne dve sezone.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke