Najlakše je optužiti Srbina - Šta je sa OVIM mečevima?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 20.01.2016.
15:30
Izvor: Sportske.net

Sramotne optužbe koje su u sredu upućene na račun Novaka Đokovića naterale su nas da se prisetimo pojedinih poraza vrhunskih tenisera koji se po istoj logici mogu okarakterisati kao "nameštaljke".

Beta/AP Photo/Aaron Favila
Beta/AP Photo/Aaron Favila

Povezane vesti

Prašina koju su podigli navodi Bi-bi-sija i Bazfida vezano za nameštanje teniskih mečeva poslužila je pojedinim medijima da krenu u hajku na najboljeg na svetu.

Odmah nakon što je Novak Đoković završio svoj prvi meč na ovogodišnjem Australijan openu upitan je šta misli o nameštanju, a kada je Srbin priznao da je njegovom timu svojevremeno nuđen "dil" našao se na udaru medija.

Mnogi su pokrenuli pitanje da li je Novak Đoković prijavio čelnicima ATP tura taj slučaj, da bi danas "Tutosport" otišao korak dalje. Pomenuti izvor optužio je Đokovića da je 2007. namestio meč sa Fabrisom Santoroom u drugom kolu Mastersa u Parizu.

"To nije istina. Šta reći? Jednostavno sam izgubio taj meč. Svako može da napravi priču oko tog meča ili bilo kojeg drugog koji najbolji igrači sveta izgube u ranoj fazi nekog od turnira. Apsurdno je pričati o tome" rekao je Đoković.

Kako bismo vam pokazali da svaki od vrhunskih tenisera može da bude optužen za nameštanje ako se vodite logikom medija koji objavljuju ovakve budalaštine, vraćamo vas u 2007. godinu.

Pre nego što vam predočimo pojedine informacije želimo da se ogradimo i naglasimo da smo imena vrhunskih tenisera kakvi su Rodžer Federer, Rafael Nadal i Endi Marej koristili samo radi plastičnijeg prikaza onoga što rade "kolege" u inostranstvu kada se radi o Novaku Đokoviću.

Pođimo od najvećeg imena od trojice navedenih. Rodžer Federer je 2007. godine odigrao 77 mečeva, a poražen je samo devet puta. Švajcarac je te godine osvojio osam titula pa se od njega sigurno nisu očekivali "kiksevi" u Indijan Velsu, Rimu i Parizu.

Ukoliko se vodite logikom kojom je Srbin optužen da je namestio meč u drugom kolu Mastersa u Parizu, onda eliminacija Rodžera Federera u drugom kolu Mastersa u Indijan Velsu, odnosno porazi u trećem kolu Mastersa u Rimu i Parizu takođe deluju "sumnjivo".

Treba li da vas podsetimo na to da je već u prvom meču Mastersa u Indijan Velsu Rodžer Federer izgubio od Argentinca Giljerma Kanjesa (7:5, 6:2) ili da ga je u trećem kolu Mastersa u Rimu eliminisao Filipo Volandri (6:2, 6:4).

Na istom turniru na kojem je Novak Đoković izgubio od Fabrisa Santoroa Švajcarac je dogurao daleko, do trećeg kola u kojem ga je savladao David Nalbandijan.

Po istom principu navešćemo vam mečeve koje su Rafael Nadal i Endi Marej gubili u 2007. godini, s tim što Britanac u to vreme nije imao status koji trenutno ima ali je zato Španac dominirao.

Masters u Sinsinatiju Rafael Nadal je završio u drugom kolu pošto ga je eliminisao Argentinac Huan Monako. Taj meč je Španac predao u drugom setu pa ćemo navesti još neki primer.

Poraz u prvoj rundi turnira u Sidneju od Krisa Gućionea ili eliminacija u četvrtfinalu turnira u Londonu od Nikolasa Maua koji je u to vreme zauzimao 106. mesto na ATP listi takođe deluje "sumnjivo".

Primera kakve smo navodili za Federera i Nadala u slučaju Endija Mareja ima sijaset. Britanac je Masters u Rimu završio u prvom kolu posle poraza od Žila Simona. Ista sudbina Endija Mareja je zadesila na nekadašnjem Mastersu u Hamburgu gde ga je na startu zaustavio moćni Filipo Volandri.

Da priča ne bi išla u nedogled, jer materijala ima dovoljno, konstatovaćemo da je najlakše optužiti Srbina koji je pritom prvi na ATP rang listi i trenutno dominira svetskim tenisom.

Medijima sa zapada kontinenta ne služi na čast da ma ovaj način diskredituju ono što je Novak Đoković do sada postigao jer po principima kojima se oni rukovode svakog od navedenih tenisera možemo da optužujemo za nameštanje.

Zbog svega navedenog važno je da predstavnici Teniskih profesionalaca što pre izađu u javnost i kažu ko je nameštao kako bi se sprečilo da na imena vrhunskih tenisera pada ljaga zbog samovolje nazovi novinara.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
marjan.KU17
Thursday, 21.01.2016
12:54

Najsveziji primeri su Nadal i Simona Halep bas sada, na AO...Dali ce neko da to istrazi...

avatar
Thierry Henry
Thursday, 21.01.2016
12:14

Dobar je ovaj Filipo Volandri.

avatar
Fair Play
Wednesday, 20.01.2016
19:44

Giljermo Kanjes je dva puta dobio Federera secam se tih meceva.. u najmanju ruku sok u tom trenutku.. Nole treba da napravi konferenciju za stampu, jasno kaze da nije i da se u buduce bilo koje nagadjanje s konkretnim imenima kazni.. to treba da vazi za sve igrace a posebno tenisere koji su vec sada istorija tenisa iako jos nisu okoncali karijere... malo postovanja!

avatar
Coa
Wednesday, 20.01.2016
17:23

Citao sam dosta o ovome i mnogo polusveta sada pokusava da izadje iz anonimnosti glupim pricama i bezobraznim optuzbama... javljaju se svakavi.. Na zalost namestanja ima u sportu i to previse ali moje misljenje je da sportisti sami ne mogu da stanu na put tome, sta moze bilo koji sportista kad dodju namrstene face i kazu sutra gubis.. pozdravi zenu i dete... cutis i gubis ko te pita kad su umesani svi moguci...

avatar
mali mrav1
Wednesday, 20.01.2016
17:08

Krivo im je sto novak dominira, i sto ce postati najbolji teniser svih vremena.

avatar
Wednesday, 20.01.2016
17:05

Svaka cast za tekst. Nemam sta dodati neko da ste me odusevili ovim tekstom. Bravo Sportske.net. Tako i treba da se zastiti Novak uz 'sumnjive' meceve drugih.

avatar
Stefaninho
Wednesday, 20.01.2016
16:41

Wimbledon 2013 Djokovic -Marej ako taj mec Nole nije prodao za onih 3:0....