KONFUZIJA - Noletu prvo mesto kao 'novogodišnji poklon'?

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 09.11.2016.
10:30
Izvor: Sportske.net

Situacija vezana za rokadu na vrhu ATP rang liste je više nego konfuzna ali je za Novaka Đokovića izuzetno povoljna jer će nedelju dana posle završnog Mastersa bez borbe moći da se vrati na svetski tron.

Beta/AP Photo/Ben Curtis
Beta/AP Photo/Ben Curtis

Povezane vesti

Britanski teniser Endi Marej maksimalno se potrudio da bar na kratko preuzme prvo mesto na ATP rang liste, a mora se priznati da mu je u tom pohodu dobrano "pomogao" i Novak Đoković koji u drugoj polovini sezone na izmaku beleži jako slabe rezultate.

Smena na vrhu ATP rang liste usledila je nakon Mastersa u Parizu ali je borba za svetski tron i dalje aktuelna i tako će ostati čak i nakon završnog Mastersa u Londonu.

Kada pogledate trenutno stanje na ATP rang listi uvidećete da Endi Marej ima 405 poena prednosti u odnosu na Novaka Đokovića, ali to nije u potpunosti tačna informacija jer u priči postoji jedna "začkoljica".

Nedelju dana nakon završnog Mastersa u Londonu Endi Marej će ostati bez 275 poena iz Dejvis kupa što faktički znači da Novak Đoković zaostaje 130 poena za Britancem i da će povratak na tron biti moguć u više scenarija.

Paradoksalno, Novak Đoković bi na vrh ATP liste mogao da se vrati nedelju dana pošto sezona zvanično bude završena, odnosno kada Mareju budu oduzeti poeni iz Dejvis Kupa!

Ovakav "novogodišnji poklon" za Novaka Đokovića svakako neće doći sam od sebe već će srpski teniser na završnom Mastersu morati da obavi određeni posao.

Ukoliko Novak Đoković osvoji titulu na završnom Mastersu, a pritom dobije sve mečeve, srpski teniser će se vratiti na vrh ATP liste bez obzira na učinak Endija Mareja i to je ono što svi priželjkujemo.

Postoje, međutim, još neke opcije koje su otvorene za Novaka Đokovića. Evo o čemu se radi.

* Ako Đoković osvoji titulu dobivši isti broj mečeva u grupi kao Marej, odmah će se vratiti na vrh ATP liste;

* Ako Đoković osvoji titulu, ali izgubi jedan meč u grupi više od Mareja koji uđe u finale, onda će Britanac ostati broj 1 posle Mastersa u Londonu, ali će se Novak vratiti na vrh nedelju dana kasnije;

* Ako Đoković osvoji titulu, ali izgubi dva meča u grupi više od Mareja koji uđe u finale, onda će Škot biti prvi na kraju godine;

* Ako Đoković osvoji titulu a Marej ne uđe u finale, Srbin je odmah prvi;

* Ako Đoković izgubi u finalu, ali ne igra protiv Mareja, sve će zavisiti od broja pobeda u grupama;

* Ako Đoković u grupi dobije partiju više od Mareja, a obojica budu eliminisani u polufinalu, Škot će biti broj 1 posle Londona, a Novak nedelju dana kasnije;

* Endi Marej će biti prvi na svetu na kraju godine, ako bude bolji od Đokovića u Londonu ili postigne isto što i on.

Kao što vidite, postoji nekoliko opcija koje su povoljne za našeg Novaka Đokovića i verujemo da će se upravo jedan od njih obistiniti, te da će doskora prvi teniser sveta novu sezonu dočekati tamo gde mu je mesto.

Podsećamo da se Novak Đoković u Londonu nalazi u Ivan Lendl Grupi sa Gaelom Monfisom, Milošem Raoniće i Dominikom Timom.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Wednesday, 09.11.2016
18:28

Stvarate nepotreban pritisak. Nije Novak Đoković jedini sportista u Srbiji!

avatar
zdenkomen
Wednesday, 09.11.2016
14:56

Za početak je dovoljno da dobije sve u grupi a posle šta bude? Isto to mora da uradi i Škot, a to će biti vraški teško.

avatar
masimomorati
Wednesday, 09.11.2016
13:50

Sta kalkulisete. Neka osvoji turnir i gotovo.

avatar
S-I-M-K-E_
Wednesday, 09.11.2016
13:42

Vjerujem da se Novak vraca na prvu poziciju.

avatar
air-max
Wednesday, 09.11.2016
11:58

ma da sad ce ispasti da Marej nije uopste prvi i da je to zapravo zabluda. a Sta cemo sa bodovima sto tek Nole mora da brani od Januara do avgusta? Mareju je bilo bitno da bude prvi makar i na 24h sve ostalo su prazne price.

avatar
BUNTOVNIK S RAZLOGOM
Wednesday, 09.11.2016
15:24

Onda mu nece biti problem ako sidje sa trona i posle malo duzeg perioda od samo jednog dana...

avatar
Samo Barsa
Wednesday, 09.11.2016
11:37

Odlican tekst, bravo, jedva cekam turnir u Londonu, Nole idolu.