Ko je Garbinje Muguruza?

Autor: Aleksandar Vučković
subota 04.06.2016.
20:16
Izvor: Sportske.net

Ko je ova mlada španska teniserka, koji je bio njen životni put i kako se dokopala svog prvog Grend Slema?

Beta/AP Photo/Michel Euler
Beta/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Garbinje Murguza savladala je danas u finalu Rolan Garosa najbolju teniserku sveta Serenu Vilijams i tako osvojila svoj prvi Grend Slem u karijeri.

Muguruza je rođena 8. oktobra 1993. godine u Karakasu, glavnom gradu Venecuele, od oca Španca i majke Venecuelanke. Tenis je počela da igra sa 3 godine, a kada se porodica preselila u Španiju 1999, upisala se na Tenisku akademiju Brugera koja se nalazi nadomak Barselone.

Idol u muškoj konkurenciji bio joj je Pit Sampras, dok se u ženskoj ugledala upravo na svoju rivalku iz današnjeg finala. U profesionalce se otisnula 2011. godine, a u ITF konkurenciji je osvojila 7 titula u singlu i jednu u dublu.

U glavni žreb nekog WTA turnira prvi put se plasirala 2012. godine na Majami Openu za koji je dobila vajld kard. Na tom turniru je, pored Andree Lend i Džulije Koin, postala teniserka koja je najbrže pobedila jednu od 10 najbolje rangiranih teniserki u tom trenutku - već na svom drugom učešću u glavnom žrebu nekog WTA turnira. Ona je u drugoj rundi pobedila Veru Zvonarevu, koja je tada bila 9. teniserka sveta, dok je u trećoj rundi slavila prodiv nekadašnje najbolje teniserke sveta Agnješke Radvanske. U top 100 plasirala se 23. jula iste godine kada je sa 106. mesta skočila na 95.

Narednu godinu je dobro započela, ali je doživela povredu desnog skočnog zgloba u julu zbog koje je propustila ostatak sezone. U tom trenutku već se nalazila na 53. mestu WTA liste.

Godine 2014. stigla je i prva titula sa WTA turnira na australijskom Hobart International  turniru. Ovom pobedom plasirala se u Top 50, tačnije na 38. mesto. Iste godine domogla se i drugog finala u singlu na turniru u Florioanopolisu, međutim ovog puta je izgubila od Ćehinje Klare Kukalove. Do kraja godine se probila u Top 20, iako je na poslednjoj zvaničnoj listi u sezoni zauzimala 21. mesto.

Te godine je na Ronal Garosu servirala Sereni Vilijams najgori poraz u karijeri savladavši je u drugoj rundi rezultatom 6-2 6-2. Serena nakon toga nije zabeležila nijedan poraz na Frenč Oupenu - sve do danas. Iako je ispala od buduće šampionke Marije Šarapove, plasman Muruguze u četvrtfinale bio je njen najveći uspeh na Grend Slemovima u tom trenutku.

Već u 2015. godini probila se u sam vrh, a sezonu je završila na 3. mestu. Osvojila je titulu u Pekingu i plasirala se u svoje prvo Grend Slem finale na Vimbldonu u kome je poražena od, pogađajte, Serene Vilijams. Svoje učešće u na Grend Slemu u Parizu takođe je okončala u četvrfinalu porazom od Čehinje Lucije Šafarove. Plasirala se i u finale turnira u Vuhanu u kome je pri zaostatku od 6-3 3-0 bila primorana da zbog povrede zgloba preda meč. Sjajnu se zonu krunisala je plasmanom na finalni WTA turnir u Singapuru na kome je izgubila u polufinalu od buduće šampionke Agnješke Radvanske.

Tekuću godinu počela je nešto slabije, a sezonu na šljaci otvorila je u Dejvis kupu protiv Italije. Pobedama nad Frančeskom Skijavone i Robertom Vinći čime je pomogla Španiji da se plasira u Svetsku grupu naredne sezone i na taj način najavila dobre igre.

To se upravo i desilo na Ronal Garosu. U meču prve runde izgubila je svoj prvi set na turniru od Slovakinje Ane Karoline Šmiedlove, ali je uspela da preokrene rezultat i slavi na tom meču sa 3:6 6:3 6:3. Ispostaviće se da je to poslednji set koji je izgubila. U finalu se opet našla oči u oči sa ljutom protivnicom Serenom Vilijams. Obe su imale razlog za osvetu - Španjolka za poraz u prošlogodišnjem finalu Vimbldona, a Amerikanka za ispadanje sa Ronal Garosa iz 2014. Svi znamo ishod ovog meča, a Muguruza je postala prva teniserka iz Španije koja je osvojila Rolan Garos još od 1998. godine, kada je to pošlo za rukom njenoj sunarodnici Aranči Sančez-Vikario.

Garbinje Muguruza definitivno je predvodnica nove generacije teniserki i od nje se tek očekuju najveći uspesi, a ako se po jutru dan poznaje, velika je verovatnoća da će se jednog dana popeti na sam teniski vrh.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke