Kako će izgledati ATP lista nakon Novakovog i Endijevog kraha?

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 22.01.2017.
12:07
Izvor: Sportske.net

Glavni favoriti za osvajanje prvog Grend slema u sezoni zaustavljeni su u ranoj fazi Australijan opena što će svakako dovesti do određenih promena u poretku na ATP rang listi.

Beta/AP Photo/Aaron Favila
Beta/AP Photo/Aaron Favila

Povezane vesti

Nakon prvog ovosezonskog finala koje su Novak Đoković i Endi Marej odigrali na turniru u Dohi ljubitelji tenisa su sa nestrpljenjem iščekivali Australijan open kako bi ponovo na delu videli dvojicu najboljih na svetu.

Dogodilo se, međutim, nešto potpuno neočekivano, pošto su prvi i drugi nosilac na turniru završili učešće na Australijan openu do četvrtog kola što će svakako izazvati određene promene na ATP rang listi.

Uprkos tome što će Novak Đoković i Endi Marej izgubiti ozbiljan broj bodova usled rane eliminacije u Melburnu, pozicije dvojice najboljih na svetu neće biti ugrožene jer treći na ATP rang listi Miloš Raonić zaostaje više od 5.000 bodova za Srbinom koji je na manje od 1.000 bodova zaostatka za prvoplasiranim Britancem.

Pođimo od učinka Endija Mareja i Novaka Đokovića, odnosno od toga koliko će njih dvojica imati bodova nakon Australijan opena i koliko će Srbin zaostajati za prvoplasiranim na ATP rang listi.

Porazom od Denisa Istomina u drugom kolu prvog Grend slema sezone Novak je izgubio 1.955 bodova, što znači da će na sledećoj ATP rang listi imati manje od deset hiljada bodova. Egzaktna brojka je 9.825 bodova!

Britanac će kao prošlosezonski finalista, zbog poraza u četvrtom kolu tekućeg Australijan opena, ostati bez 1.020 bodova, pa će na sledećoj ATP rang listi imati 11.540 bodova.

Endi Marej
Foto: Beta/AP Photo/Mark Baker

Kada od salda prvoplasiranog na svetu oduzmete bodove Novaka Đokovića, dolazi se do cifre 1.715 što je zaostatak sa kojim srpski teniser ulazi u nastavak sezone.

Ko bi mogao najviše da profitira od kraha dvojice najboljih?

Pogled na ATP rang listu govori da bi Sten Vavrinka mogao značajno da se približi vodećem dvojcu ukoliko stigne do titule, posebno ako se uzme u obzir da brani svega 180 bodova iz prethodne sezone.

Mnogi nakon eliminacije Novaka Đokovića i Endija Mareja vide Rafu Nadala i Rodžera Federera kao prve kandidate za titulu, s tim što ne treba zaboraviti da Švajcarac brani 720 bodova iz prošlosezonskog polufinala i da će tek ulaskom u finale popraviti svoj saldo na ATP rang listi.

Rafael Nadal zaista bi mogao da bude najveći profiter jer je prošle godine ispao u prvom kolu i već sada može da računa na dodatnih 170 bodova jer je dogurao do šesnaestine finala.

Osvajanjem Australijan opena Rafael Nadal bi napravio proboj među prvih pet na ATP rang listi jer bi ponovo imao preko 5.000 bodova, ali zbog svega što se do sada dogodilo u Melburnu treba biti oprezan sa prognozama.

Oni koji prate dešavanja u Melburnu mogli su da primete da pojedini igrači demonstriraju sjajan tenis, pa tako niko ne bi trebalo da bude iznenađen ukoliko do same završnice doguraju Grigor Dimitrov, Denis Istomin, Dominik Tim ili Miša Zverev.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Real21
Sunday, 22.01.2017
19:36

Nadam se fedal finalu!!

avatar
xman
Sunday, 22.01.2017
14:09

sve mi se cini da jee Mari namjerno izgubio

avatar
Zauvek Plavac
Sunday, 22.01.2017
13:39

Nikad neizvesniji Australian Open, bukvalno je sve moguće.

avatar
Komreolne
Sunday, 22.01.2017
13:36

Murray se povredio tako da je bilo ocekivano da ce vrlo brzo ispasti jer je nivo svog tenisa sveo na nizi nivo.Zato je normalna Novakova brza eliminacija, da se ne bi promenio raspored na rang listi.Sve ovo postaje sugavo

avatar
Ars33
Sunday, 22.01.2017
13:25

Nadal uzima I vraca se na velika vrata.

avatar
Zauvek Plavac
Sunday, 22.01.2017
19:52

I ja bih voleo da uzme, zaslužio je.