Đoković: "Ponosan sam, ova titula ima dublje značenje"

Autor: Beta Beta
nedelja 01.02.2015.
17:55
Izvor: Beta

Najtrofejniji teniser Otvorenog prvenstva Australije u Open eri konstatovao je da mu peta titula u Melburnu znači više od prethodnih jer je do nje stigao ostvaren na privatnom planu u ulogama muža i oca.

Beta/AP Photo/Andy Brownbill
Beta/AP Photo/Andy Brownbill

Povezane vesti

Srpski teniser Novak Đoković rekao je danas da mu peta titula na Otvorenom prvenstvu Australije mnogo više znači jer je osvojena otkako je postao otac i da je zahvaljujući snažnoj volji trijumfovao u Melburnu.

"Ovo ima dublje značenje, pošto sam postao otac i muž. Ovo mi je prvi Grend slem otkako sam postao otac i muž i veoma sam ponosan na to. Pokušavam da ostanem na pravom putu, da budem posvećen tenisu na svaki način, kao što sam u prethodnim godinama", rekao je Đoković.

Srbin je danas osvojio petu titulu na Otvorenom prvenstvu Australije u Melburnu pošto je pobedio šestog igrača sveta Britanca Endija Mareja sa 3:1 (7:6, 6:7, 6:3, 6:0).

On je postao prvi teniser u Open eri, od 1968. godine, koji je osvojio pet trofeja u Melburnu. Prethodno je pobeđivao 2008. godine, 2011. 2012. i 2013. godine i bez poraza je u finalima na tom turniru.

"Zbog ovoga igram tenis, da osvajam velike titule. Znam koliko se ljudi oko mene žrtvuju i pokušavam da im na ovaj način zahvalim i da vide da ih ne shvatam zdravo za gotovo. To što sam se oženio i dobio dete mi je dalo snagu, to je nešto što do sada nisam osetio. Sada sve ide u pozitivnom smeru i na tome sam zahvalan", rekao je Đoković.

On je početkom trećeg seta imao problema sa povredom noge, a nakon toga je osvojio 12 od narednih 13 gemova i zabeležio pobedu.

"Bilo je mnogo važnih trenutaka u meču. Kao što su svi predvideli, bila je velika borba. Igrali smo u finalu Grend slema i bez obzira na moje rezultate u Melburnu, imali smo iste šanse za pobedu. Bio je iscrpljujuć meč i obojica smo prošli kroz teške trenutke. Imao sam krizu na kraju drugog i na početku trećeg seta, bio sam premoren i bilo mi je potrebno vreme da se vratim", rekao je prvi teniser sveta.

Novak Djokovic
Beta/AP Photo/Andy Brownbill

"Nakon toga sam se trudio da budem agresivniji na mreži, skraćivao sam poene. Napravio sam važan brejk na 0:2 i to me je psihički vratilo u meč. To je bila borba mačke i miša, kao i uvek. Mislim da smo obojica prikazali sve što znamo. Drago mi je što sam verovao da mogu da pobedim, spasio sam nekoliko brejk šansi u trećem setu, a zatim ga osvojio. Posle toga sam osetio olakšanje i želeo to da iskoristim. Na ovom nivou vrlo malo poena može da preokrene stvari na terenu", dodao je on.

Marej je ranije danas rekao da ga je poremetilo to što se činilo da Đoković možda ima problema sa povredom šake ili noge. Đoković je rekao da to nije primetio.

"Ne želim da govorim loše stvari o njemu na konferenciji za novinare ili da tražim izgovore. U ovakvim mečevima ima mnogo emocija, velika je tenzija. Nije lako tokom celog meča zadržati koncentraciju 100 odsto. Bilo je prekida kada je čovek ušao na teren, duža pauza. Imao sam set i brejk više, a nakon toga sam izgubio svoj servis. On je zaigrao agresivnije i bio bolji. Takođe, nije bio svežiji ni u drugom ni trećem setu, ali to je normalno posle dugih razmena udaraca", rekao je on.

Đoković je istakao da je zbog snažne volje na terenu osvojio titulu i da nije imao problema sa zglobom, već da je u pitanju bila duga razmena udaraca zbog koje se umorio.

"Nisam tražio lekarsku pomoć jer nije bilo razloga za to. Samo sam se osećao slabo. Tu krizu sam prošao za 20 minuta. Setio sam se da smo imali sličnu borbu i 2013. godine u Melburnu, kada su dva seta trajala dva sata, osetio sa da sam u psihičkoj prednosti i to me je teralo napred. Nisam želeo da odustanem, pokušavam da nikada ne odustajem i naravno zbog važnosti trenutka, igrao sam finale Grend slema i morao sam da ga zaradim", dodao je on.

Srbin je danas osvojio svoju osmu grend slem titulu i izjednačio se sa legendama Andreom Agasijem, Kenom Rozvelom, Ivanom Lendlom, Džimijem Konorsom i Fredom Perijem.

Upitan da li bi zamenio te trofeje za jedan na Rolan Garosu, Đoković je odgovorio da se sve dešava sa razlogom.

"Ne pitajte me to, molim vas. Pokušavam da ne mislim na to šta bi bilo kad bi bilo... Ima razloga zbog kog sam ovde osvojio pet titula, a nijednu u Parizu. Svaka pobeda na Grend slemu je posebna. Ali, ovaj turnir je najuspešniji u mojoj karijeri, uživam da igram ovde. Ovaj turnir postavlja standarde. Nastaviću da radim i da verujem da mogu da osvojim Rolan Garos, makar jednom", zaključio je Đoković.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke